kidologlogo

Çocukların Beslenmedeki Rol Modeli: Ebeveynler

Beslenme en temel ihtiyaçlarımızdan biridir. Bazen aç olduğumuz için bazen can sıkıntısından bazen de sosyalleşmek için besleniriz.



Peki, Beslenmemiz Nasıl Oluşur?

Cevap basit aslında: Ailemizde. İlk besinimiz anne sütüdür. Daha sonra ise annemizin bizim için seçtiği besinlerden oluşur. Artık aileyle yemeye başlandığımızda ise anne, baba, abla, abi kısaca sofrada kimler varsa onların etkisi altında yemeye başlarız. Her şeyde olduğu gibi beslenmede de ilk rol modelimiz anne veya babamızdır. Doğrulamak için aslında çevrenize bir göz atmanız yeterli olacaktır. Anne ıspanak yemeği sevmiyorsa çocuk da sevmeyecektir veya baba et yemeyi seviyorsa çocuk da et yemeyi sevecektir. Özellikle çocuk besinlerle tanışırken siz “aman zaten brokoli seven bir çocuk yoktur.” deyip çocuğa brokoli yedirmezseniz ve çocuğa ön yargı oluşturursanız zaten brokoliyi sevmeyecektir veya sevdiğiniz/ evde yaptığınız yemeklerden verdiğinizde onları yemeye başlayacak ve bu besinleri sevecektir. Bu süreç çocuk okul, akraba gibi yeni çevrelerle tanışmaya kadar devam edecektir. Artık okula başlayan bir çocuğun rol modeli öğretmen, arkadaşı, kuzeni olabilir. Çocuğunuza iyi bir rol model olursanız yeni çevreden çok fazla etkilenmeyebilir.



İyi Bir Rol Model Nasıl Olunur?

  • Çocuğunuza yedirmediğiniz bir besini siz de yemeyin ve evde bulundurmayın. Çünkü çocuk “annem ve babam yiyor, demek ki kötü bir şey değil.” diye düşünecektir.
  • Pasta, çikolata gibi besinleri çocuğa bir ödül-ceza aracı olarak kullanmayın. “Ödevini bitir sana çikolata vereceğim.” veya “Bugün yatağını toplamadığın için sana pasta yok.” gibi cümleler kullanmayın. Bu besinleri öğünlerde yiyeceklerle birlikte tüketmesini sağlayın.
  • Alışveriş listenizi hazırlarken, alışverişe giderken, yemek hazırlarken vb. durumlarda çocuğunuzun da fikrini alın ve size yardımcı olmasına izin verin. Bu hem çocuğunuzun da sorumluluk almasını hem de besinleri tanımasını sağlar. 
  • Yemek yerken bir öğünü birlikte ailece yiyin. Çünkü birlikte yemek yenildiğinde çocuk sofra adabını, yemek seçimini öğrenecektir. Yemeği paylaşmak sosyalleşme sürecinde etkilidir.
  • Bir besini sevmediğinde yemesi için zorlamayın ve o besini bir müddet sonra tekrar denemesini sağlayın. İlk başta hoşuna gitmeyen bir besini daha sonra denediğinde sevebilir.
  • Siz ne zaman ve ne yiyeceğine karar verdiğiniz için, ne kadar yemesi gerektiğine çocuğun karar vermesine izin verin. Bu hem çocuğun ne zaman doyduğunu bilmesini sağlar hem de ileride özgüvenli bir birey olur.
  • Okula beslenme çantası götürüyorsa birlikte hazırlayın. Evde olan ve kolay hazırlanan besinler seçin: kuruyemiş, meyve, kuru meyve vb.

Unutmayın, çocuğun beslenme alışkanlığının kazanmasındaki ilk rol modeli sizsiniz! Eğer çocuğunuz yeterli ve dengeli beslenmeyi çocukluk döneminde alışkanlık haline getirirse yetişkinlik döneminde de sağlıklı bireyler olacak ve gelecek nesiller için iyi bir rol model olacaktır.

Sorularınızı ücretsiz soru sor kısmına yazarsanız cevaplamaktan memnun olurum. Ayrıca ön görüşmeler ücretsizdir.

Sorularınız, Online Diyet ve Beslenme Danışmanlığı ve detaylı bilgi için tıklayın.

 

549334

Kişi Okudu

Meryem Hafızoğlu
KidologLogo

TR

Teknik Destek
(10:00-23:59)

+90(850) 840 11 39

App Store

Google Play

Spotify

karekod

' Bilinçli ebeveynler mutlu nesiller '

* Kidolog E-Bülten Üyeliği ile Bizden Haberdar Olun

© 2024 kidolog.com /Tüm hakları saklıdır.