kidologlogo

Çocuklarda Uyku Eğitimi

Uyku eğitimi anne babaların ortak sorunlarından bir tanesidir. Bu sorun kimi zaman çocuğun anne babasının odasında yatmasına anne babasıyla birlikte uyumak istemesine ya da korku senaryoları üretmesine sebep olabilir .Senaryolarının sonucunda da uykuya geçiş aşaması gittikçe uzayabilir. Peki uyku eğitimi verilirken ilk aşama ne olmalıdır ?Tabi ki ilk aşama düzen olmalıdır. Evinizin bir uyku saati bir yemek saati mutlaka olmalıdır. Çocuğunuzu bu   düzene alıştığı zaman aslında uykuda bir rutine binecektir  ve zorlanmayacaksınız.Çocuğunuza aslında  şu mesajı vermelisiniz sen kaçta uyursan uyu uyanma saatinde uyanacaksın.  Uyanma saatinde uyanacaksın kavramı ne anlama gelir ?Uyku eğitiminde en önemli kriter yatış saatinden ziyade onu uyandırma saatinizdir. çocuğunuzun uyku eğitiminde en ideal uyandırılma saati sabah 08.00'dir.  Uyandırma saatinizi belirledikten sonra sıra uyku ritüelini çocukta oluşturmanız gerekir. Biz yetişkinler tekrarlı davranışlardan bir şey öğreniriz ve bu yaşantıya aktarılır.Aynı durum çocukta da geçerlidir. Çocuk tekrarladığı davranışlara kalıp edinip hayatında uygulayacaktır. uyku ritüeli de aslında tekrarlı  davranışların bütünüdür. Uykuyu çocuk bir ritüele dönüştürdüğü zaman bunu unutmayacak ve tekrar edip artık hafızasına kazıyacaktır. Anne baba olarak bu ritüelin bozulmasına sebep olmamalısınız . Örneğin ister misafirlikte ister tatilde olun bu uyku ritüelini mutlaka çocukta devam ettirmelisiniz Çocuk bu sürecin her koşulda  devam ettirdiğini hissetmeli. 

 

 Uyku Ritüeli Oluşturulurken Nelere Dikkat Edilmeli?

 Çocuğunuzla uyku öncesi sağlıklı bir iletişim kurun ve  oyun ihtiyaçlarının uykudan önce karşılandığına emin olun.

 Uyku ritüeli başlamadan 30 dakika önce mutlaka evde ışık ve sesi minimuma indirin evdeki hareketi yavaşlatın. Uyku zamanının geldiğini çocuğunuza bir defa tekrarlayın. Bunu "haydi!! artık uykuya" şeklinde baskı yaparak değil de  uyku zamanın geldiğini  bir kez söylemeniz yeterli olacaktır. Evin bütün ışıklarını kapatın banyonun ışığını açık tutun. Banyoya doğru ilerleyin arkanızdan mutlaka Çocuğunuz gelecektir .Ona rol model olun diş fırçalama el yüz yıkama konusunda.Sonra yavaş yavaş çocuğun odasına doğru yol alın içeri girin odanın kapısını kapatın ve çocuğunuzun pijamalarını kendi başına giymesine izin verin. Bir tane ufak bir hikaye anlatın sohbet edin iletişim kurun bunu sınırlı ölçüde yapın yani bir zamanı olsun .Ve bu zaman uzamasın .sonra  ışıkları kapatın ."Işıklar kapandı hikaye bitti uyku zamanı dedikten "sonra çocuğunuz ağlasa bile mutlaka ışığı kesinlikle açmayın. Ona iyi geceler dileyip iletişimi kesin. Çok ağlıyorsa sadece sus işareti yapın. Yine sözlü iletişime geçmeyin. Unutmayın uyku eğitiminde en önemli nokta ışıklardır. Işığı kapattıktan sonra açarsanız kurallara uymaması çocuğunuzun olası bir davranış olacaktır .Bazı çocuklar uykuya dalmadan önce uyku nesneleri edinirler ve bazı çocuklar  da bu uyku nesnesi olarak anne ya da babanın bedeninden bir parçayı uyku nesnesi olarak görürler. Annenin ya da babanın saçıyla oynamak  eliyle oynamak böyle uykuya dalmak gibi. Kesinlikle buna izin vermeyin anne ya da baba olarak çocuğunuzun yanında uyumak yerine uyku nesnesi olarak belirlediği vücut bütünlüğünü karşı şu ifadeyi kullanın." Bu saç bana ait ama çok korkuyorsan yalnızca elini tutabilirim." diye ifadelerde bulunabilirsiniz. 

Çocuğunuz kendisini sakinleştirme aracı olarak kendisi bir şey bulmalıdır size bağımlı değil sizin bedeninize bağımlı değil kendini  farklı sakinleştirmek için farklı metot geliştirmelidir. Siz sadece onun elini tutarak ona yön vermelisiniz.Yön vermek her zaman için uyku eğitiminde avantaj kabul edilir.Kesinlikle çocuğunuzla bir arada yatmak yerine çocuğunuzun başucuna ellerinizi koyun gözlerinizi kapar pozisyonda sadece rol model olun. Bu evrede Çocuğunuz ağlayabilir sabırlı ve sakin olmalısınız sakin olmazsanız Çocuğunuzu sakinleştiremezsiniz sakinleştiremezseniz  onu geliştiremezsiniz bu aşamaları sabırla yapmanızın ardından, çocuğunuz uyku aşamasına ve sürecine geçecektir. Kesinlikle misafirlikte de olsanız tatilde de olsanız bu uyku ritüelini bozmamanız gerekiyor. Kaçta yatarsa yatsın  aynı uyku saatinde onu kaldırın.Bu rutieli sabırla uyguladığınızda tekrarladığınızda göreceksiniz hiç sorun yaşamadan çocuğunuz uyku aşamasına kolaylıkla geçmiş olacaktır.Unutmayın zor çocuk  yoktur.Yetişkinlerden bu süreçleri istikrarlı  görmeyen çocuk vardır. Siz ne kadar istikrarlı olursanız o kadar uygun davranış göreceksiniz  çocuklarınızdan.

Özel Eğitim Uzmanı Duygu Engin

684390

Kişi Okudu

Duygu Engin
KidologLogo

TR

Teknik Destek
(10:00-23:59)

+90(850) 840 11 39

App Store

Google Play

Spotify

karekod

' Bilinçli ebeveynler mutlu nesiller '

* Kidolog E-Bülten Üyeliği ile Bizden Haberdar Olun

© 2024 kidolog.com /Tüm hakları saklıdır.