kidologlogo

Çocuklarda Sünnet Psikolojisi

Sünnet genellikle tarihin er döneminde karşılaşılan bir ritüel olarak karşımıza çıkar. Bu nedenle tarih oyunca yaşamış olan tüm toplumlarda karşımıza çıkar. Bunun yanında Türk toplumunun İslamiyet’i kabul etmesi ile sünnet çok daha önemli bir hale gelmiştir. Anadolu coğrafyasında erkekliğe giriş olarak adlandırılmış ve törenler düzenlenmiştir.

Günümüzde de bu gelenekler büyük oranda varlığını sürdürmektedir. Anadolu’da erkekliğe giriş olarak adlandırılan süreç, tıbbi açıdan da birçok fayda sağlamaktadır. Örneğin sünnet olmak ilerde yaşanacak olan cinsel birlikteliklerde cinsel hastalık riskini en aza indirger.



Sünnet Psikolojisine Çocuk Nasıl Hazırlanmalı

Sünnet, bu durumu yaşayacak olan çocuk için son derece zordur. Bu nedenle çocuğun bu sürece en iyi şekilde hazırlanması gerekir. Çocuğa yapılacak olan cerrahi operasyonun ne olduğu anlatılmalıdır. Bunun yanında sağlığı için ne gibi olumlu etkileri olduğu da yine aktarılmalıdır.

Bu konuda çocukların en sık korktuğu şeylerin başında ise acı çekme korkusu gelir. Bu durumun yaşanmaması için ne tarz önlemlerin alınacağı ise uzman hekimce anlatılmalıdır. Bu çocuğun ikna edilmesi açısından daha etkili olacaktır. Bunun yanında yanlış teknik kullanılarak ve sakıncalı durumlar varken yapılması, çocuğun bütün hayatı boyunca sıkıntı yaşamasına neden olabilir.

Sünnetin cerrahi işlem olması ve hastada enfeksiyon kapabilme ihtimali göz önüne alınarak ameliyathane koşullarında yapılmalıdır. Sünnet bir cerrahi işlem olmakla beraber fıtık ameliyatından daha kolay değildir. Hatalı yapılması durumunda olumsuz etkilerini geriye çevirmek zor olmasının yanında genellikle tüm hayatı boyunca çocuk etkileri yaşayacaktır.



Sünnetin Ciddi Bir Cerrahi İşlem Olduğunun Farkında Olmalısınız

Sünnet diğer cerrahi işlemlerden farklı değildir. Bu nedenle uzman cerrahlar tarafından yapılması gerekir. Sünnet uygulaması esnasında en sık kullanılan yöntem ise genel anestezi yöntemidir. Bu şekilde hastanın acı çekmesi olanaksız bir hale gelir.

Çocuk lokal anestezi altında ameliyat edildiği takdirde, acı duyma ihtimali çok az olmakla beraber, yoğun bir şekilde korku ve endişe duyguları yaşar. Bunun yanında operasyon yapan ekibin çocuğun korkusundan kaynaklı olarak yapacağı hızlı bir hareket hata yapma riskini son derece artıracaktır.



Sünnet Kaç Yaşında Yaptırılmamalı

Sünnet yaşı halk arasında sıklıkla tartışıla gelmiştir. Bununla birlikte tıbbi bir zorunluluk olmadığı hallerde sünnet operasyonu 4 ve 6 yaşları arasında yaptırılmamalıdır. Bunun nedeni ise erkek çocukları için bu dönemin son derece hassas bir dönem olmasıdır. Bu dönem erkek çocukların ruhsal ve cinsel olarak gelişemeye başladığı fallik dönemdir.

Bu dönemde erkek çocuklar cinsel kimliklerini kendi içlerinde oluşturmaya çalışmaktadır. Bu dönemde yapılan sünnet işlemi ile çocuğun annesine olan yakınlığı azalacak ve kendi cinsel kimliğini bulmak yolunda adım atmış olacaktır. Tıbben müdahale edilmesi gereken bir durum oluşmadığı sürece erkek çocukları 4-6 yaş aralığında sünnet ettirilmemelidir. Sünnet için en ideal olan yaşlar ise 6-15 ay, 2-4 yaş ve 7-10 yaşa aralığıdır.

Psikolog veya Psikolojik Danışman desteği için tıklayın.

217116

Kişi Okudu

Kidolog
KidologLogo

TR

Teknik Destek
(10:00-23:59)

+90(850) 840 11 39

App Store

Google Play

Spotify

karekod

' Bilinçli ebeveynler mutlu nesiller '

* Kidolog E-Bülten Üyeliği ile Bizden Haberdar Olun

© 2024 kidolog.com /Tüm hakları saklıdır.