kidologlogo

Çocuklarda Özgüven Gelişimi

Özgüven kişinin kendine dair başarabilirim ve değerliyim inançlarının olması ve bu düşüncelerinin davranışlarına yansıması halidir. 

Çocuklarda özgüven nasıl gelişir?

Genellikle özgüvenin 2 alt basamağı vardır; bunlardan biri değerlilik hissi bir diğeri ise yeterlilik hissidir. Çocukların doğdukları andan itibaren 'seviliyorum ve dünya güvenilir bir yer' inançlarını beslemek gerekir. Yaklaşık 10 aylık olana kadar bebeklerin her isteğinin hemen ve şefkatle yerine getirilmesi bu düşüncelerinin temelini oluşturur. 1 yaşından sonra çocuğun yapabildiği şeyleri onun yerine yapmamak gerekir, mesela emekleyerek bir oyuncağına ulaşmaya çalışan bebeğe yorulmasın diye oyuncağın eline verilmesi, etrafı keşfetmesine izin verilmemesi bebeklerin 'bir şeyleri başarabiliyorum' inancını olumsuz etkiler.

Ya da birşeye üzüldüğü zaman ağladığı zaman sakinleştirilmemesi, kırıp döktüğü zaman azarlanması 'değer verilmiyorum' inancını pekiştirir. Yemeğini kendisinin yemesine müsade etmek, kıyafetlerini giyinmesini ve çıkarmasını beklemek, yürümesine ve bazen de düşmesine izin vermek gerekir (tabiki fiziksel olarak yaralanmaması için önlem aldıktan sonra).

Bu sebeple özgüvenli çocuklar yetiştirmek için öncelikle çocuğa hizmet etmeyi bırakmak önemlidir. Yaşı kaç olursa olsun çocuklara bazı sorumluluklar vermek çocuğun kendi özguvenini geliştirmesine yardımcı olur. Örneğin 3 yaş civarındaki bir çocuğun tuvalete girerken kendi kıyafetini indirmesi ya da yavaş yavaş peçeteyle kendi temizliğini yapmasını öğretmek gerekir.

Ya da anaokuluna giden bir çocuğun çantasını kendi taşıması, montunu kendisinin çıkarması, oynadıktan sonra oyuncaklarını toplamasını beklemek, terliğini kendi kendine giymesine izin vermek ve desteklemek çocukta 'bazı şeyleri kendim başarabilirim' inancını olumlu bir şekilde etkiler. 

Peki varsayalım ki çocuğumuz belli bir yaşa geldi ve özgüveninin düşük olduğunu düşünüyoruz, ne yapmak gerekir? Ebeveynlikte her şeyin onarımı mümkündür. Özellikle ergenlik çağına gelene kadar çocukların bazı kişisel özelliklerini geliştirmesi çok daha kolaydır. Bu noktada da çocuğu yine değerlilik ve yeterlilik hissine doyacak şekilde desteklemek gereklidir. Çocuğun iyi yapabildiği şeyleri öne çıkarmak, onu takdir etmek önemli olacaktır.

Örneğin resim çizme yeteneği olan bir çocuğun bu yeteneğini fark edip onu takdir etmek gerekirse bir kursa yönledirmek kendisini zamanla geliştirmesine ve 'bunu iyi yapıyorum, bu konuda başarılıyım' düşüncesini edinmesine vesile olur, dolayısıyla özgüveninin artmasına da katkı sağlar. Yine yaşına uygun sorumluluklar vermek çocukta 'benim de bu evde bir şeylere katkım oluyor' düşüncesinin oluşmasını sağlar.

Özgüven çocukların okul başarısını, ilişkilerini, iş hayatını etkiler.

Özgüven konusunda destek almak için tıklayınız.

 

384921

Kişi Okudu

Münevver Büşra Nair
KidologLogo

TR

Teknik Destek
(10:00-23:59)

+90(850) 840 11 39

App Store

Google Play

Spotify

karekod

' Bilinçli ebeveynler mutlu nesiller '

* Kidolog E-Bülten Üyeliği ile Bizden Haberdar Olun

© 2024 kidolog.com /Tüm hakları saklıdır.