kidologlogo

Çocuklarda Hiperaktivite Belirtileri

Çocukluk çağında en çok görülen psikolojik sorunların başında hiperaktivite gelir. Bu anlamda yerinde duramayan, normalden daha fazla olarak hareketli, aceleci ve bulunmuş olduğu ortamlarda yaşıtlarına göre duyusal ve fiziksel anlamda farklı hareketler ile ön plana çıkarlar. Ayrıca hiperaktif olan çocuklar günlük hayatlarında sakin kalmakta güçlük çeker ve oturma esnasında dahi el ve ayaklarını oynatmadan duramazlar.

Çocuğun yaşamış olduğu bu durumlar çocuğun okul çağına gelmesi ile birlikte diğer öğrencileri, velileri ve öğretmenlerin strese girmesi için yeterlidir. Öyle ki hiperaktif çocuklar dış dünyadan bakıldığında aslında yanlış bir terim olan şımarık ya da yaramaz kavramları ile eşleştirilebilir. Hiperaktif bozukluk yaşayan çocukların sosyal ortamlarda olduğu gibi aile yaşantılarında da birçok problem yaşarlar. 

Çocuklarda Hiperaktivite Belirtileri Nelerdir?

Anne karnında başlayan hiperaktif bozuklukları, çocuğun büyümesi ile birlikte hiperaktif çocuk belirtileri olarak ortaya çıkarlar. Öyle ki hiperaktif bozukluğu yaşayacak olan çocuklar anne karnında çok sık hareket edilmesinden de anlaşılabilir. Çocukluk döneminde huzursuzluk, sürekli ağlama, olaylar karşısında geç sakinleşme, uyaranlara karşı aşırı tepki verme, az ya da sık uyuma, çocuğun uykuya daldığı andan itibaren sık sık uyanma durumları çocuklarda hiperaktivite belirtileri arasında yer alır.

Ayrıca hiperaktif çocuklar kendilerini oyuna vermekte zorlanırlar. Oyun esnasında sakinleşemezler, arkadaşlarının sırasını beklememe, sık sık yapılan hatalar ve oyunu yarım bırakma gibi durumlar yaşanabilir. Hiperaktif çocuklar dağınık olmalarının yanı sıra unutkan olma özelliği de taşırlar. Tüm bunların yanı sıra ebeveynlerini yapmış oldukları işten alıkoyarak rahatsız ederler.


Hiperaktivite Nasıl Tedavi Edilir?

Hiperaktivite belirtilerinin ortaya çıkması ile birlikte doğru tedavi metotlarının uygulanması çocuğun kısa süre içerisinde bu hastalıktan kurtulmasını sağlar. Çocuk tedavi sonucunda sosyal çevreye uyum sağlayarak daha mutlu yaşar. Hiperaktif tanısının koyulmasının ardından hekimler tarafından ilaçlı ve ilaçsız tedavilere başlanılır. Başlatılan tedavi metotlarının yanı sıra ebeveyn desteği de ön plana çıkar.

Tedavisi oldukça uzun süren bir hastalık olan hiperaktivite, zaman içerisinde belirtileri azalmış olsa da tamamen geçmesi söz konusu değildir. Öyle ki hastalık kendi haline bırakıldığında yetişkinlik döneminde tekrar ortaya çıkabilir. 

Hiperaktif çocuğunuz ile ilgili uzman desteği için tıklayın.

493214

Kişi Okudu

Kidolog
KidologLogo

TR

Teknik Destek
(10:00-23:59)

+90(850) 840 11 39

App Store

Google Play

Spotify

karekod

' Bilinçli ebeveynler mutlu nesiller '

* Kidolog E-Bülten Üyeliği ile Bizden Haberdar Olun

© 2024 kidolog.com /Tüm hakları saklıdır.