kidologlogo

Çocuklarda Görülen El-Ayak Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

El-ayak hastalığı, 10 yaşın altındaki çocuklarda yaygın olarak görülen bir enfeksiyon hastalığıdır ve kendini yüksek ateş, kırmızı bademcikler, ağız ülseri ve kızarıklık olarak gösterir. Hemen hemen tüm çocukların ellerini, ayaklarını ve ayak bileklerini kırmızıya boyayın. İlerleyen günlerde kızarıklık suçiçeğine benzer içi sıvı dolu kabarcıklara dönüşür ve bir hafta içinde iyileşir.

Bu hastalık, yaz ve sonbahar aylarında salgınlar yoluyla kolaylıkla bulaşabilmektedir. Hastalık viral olduğu için antibiyotik tedavisi etkili olmayacak ve hastalık bir hafta içinde kendi kendine iyileşecektir. Hasta çocuğun bu süre zarfında diğer insanlarla yakın temasta bulunmaması önemlidir. Hijyen el-ayak hastalığı  karşında en etkili korumadır.



Nasıl Bulaşır?

El-ayak hastalığı ülkemizde yaz ve sonbahar başlarında yaygın olarak görülmektedir. Hasta kişinin öksürmesi ve salyası, hapşırma, idrar ve dışkı yoluyla, yaralanma yerindeki cilt ile yakın teması ile bulaşabilir. Yaz aylarında banyo sezonunun açılması ve enfekte banyo suyunun yutulması ayrı bir risk teşkil eder, mikroplar havuzda idrar ve fekal inkontinans yoluyla yayılabilir ve klorlamaya rağmen dirençli kalabilir. Bu hastalık hem yatişkinler hem de çocuklar için bir risk faktörü oluşturabilir.

İlginizi çekebilir: 



Belirtileri Nelerdir? 

-Yüksek ateş, enfeksiyondan sonraki ilk üç gün içinde ortaya çıkar ve ebeveynler bu sırada sıklıkla bir doktora görünür. Diğer belirtiler şunlardır: 

 -Deri döküntüleri: İlk 3 günden sonra ayaklar, eller ve ağız çevresinde su çiçeği benzeri su dolu kabarcıklar oluşabilir.

 -Suçiçeğinden farklı olarak gövdede değil, avuç içi ve ağız çevresinde görülür. 

 -Ellerin ve ayakların iç kısmında, parmakların arasında ve ayak tabanlarında kırmızı, sıvı dolu kabarcıklar ağrı, hassasiyet ve kaşıntıya neden olur. 

 -Boğazda aft adı verilen yaralar vardır ve bu nedenle bebek yutma güçlüğü ve iştahsızlık yaşayabilir. 

 -Bademciklerde kızarıklık, 

 -Kulak ağrısı ve boğaz ağrısı, 

 -Yorgunluk.



Tedavi Yöntemleri Nelerdir? 

El ayak hastalığı ülkemizde yaz aylarında ve sonbahar başlarında yaygın olarak görülmektedir. Hasta kişinin hapşırması ve öksürmesi, tükürük lezyonların bulunduğu deri ile yakın temas, idrar ve dışkı yoluyla bulaşma ihtimali yüksektir.

Yazın banyo sezonunun açılması ve enfekte banyo suyunun yutulması ayrı bir risk teşkil eder, idrar ve dışkı kaçırma, havuzda mikropların yayılmasına ve klorlamaya rağmen dirençli kalmasına neden olabilir. Bu hem çocuklarda hem de yetişkinlerde için bir risk faktörü oluşturur. 

Hastalığı tedavi edecek bir aşı veya tedavi yöntemi bulunmamakta. Kaşıntıyı gidermek için losyonlar ve boğaz ağrısı spreyleri verilebilir. Ayrıca doktorunuz boğaz ağrısı için ateş düşürücü ve ağrı kesici önerebilir. Hasta çocuğun bol sıvı alması ve yumuşak yiyeceklerle (çorba, yoğurt, ağız yaralarını ağırlaştırmayan yiyecekler) dinlenmesi gerekir. Yumuşak sabun ve ılık su ile duş alabilirsiniz. 

El ayak hastalığı bir hafta 10 günde kendi kendine geçse de ellerde ve ayaklarda kırmızı, içi sıvı dolu kabarcıklar kurur, lekeler bırakır ve zamanla kaybolur.


Bu ve bebeğinizde görülebilecek diğer tüm hastalıklarla ilgili detaylı bilgilere sahip olmak için uzmanlarımızdan hemen yardım alabilirsiniz.

 

260367

Kişi Okudu

Kidolog
KidologLogo

TR

Teknik Destek
(10:00-23:59)

+90(850) 840 11 39

App Store

Google Play

Spotify

karekod

' Bilinçli ebeveynler mutlu nesiller '

* Kidolog E-Bülten Üyeliği ile Bizden Haberdar Olun

© 2024 kidolog.com /Tüm hakları saklıdır.