kidologlogo

Çocuklarda Aşı Takvimi

Bebekler doğdukları andan itibaren belirli bir yaşa kadar enfeksiyonlardan ve çeşitli hastalıklardan korunmak için aşı olmaları gerekir. Aşı yaptırılmayan bebek ve çocukların bağışıklık sistemi, aşı yaptırılanlara göre daha zayıf kaldığı kanıtlanmıştır. Bu nedenle de birçok hastalıkla mücadele edemeyen bebekler, sakatlık tehlikesi ve hayati riskle karşı karşıya kalıyor.

Çocukların sağlıkla büyüyerek gelişebilmesi için aşı takvimi takip edilmesi ve doğru zamanlarda yaptırılması büyük önem taşıyor.

Hangi Aşı Ne Zaman Yapılmalı?

Bebeğin doğumuyla başlayan aşı takvimi, ebeveynler tarafından dikkatlice takip edilmelidir. Enfeksiyona karşı bağışıklık sağlayan Hepatit B aşısı bebek doğduktan sonra ilk 24 saat içerisinde ilk dozu yapılmalıdır. Ardından 1 ve 6. Aylarda da birer doz vurulmalıdır. İkinci ayda verem, beşli karma ve zatürre aşısı olmalı. Beşli karma aşıların içinde tetanoz, boğmaca, polio (çocuk felci), hib aşısı vardır. İlk üç ay içerisinde de 2 yaş altındaki çocuklarda çeşitli hastalıklara sebep olan rota virüse karşı rota virüs aşısı yapılmalıdır. Bu aşı isteğe bağlıdır.

Bir yaşına basan çocuk, kızamık, kızamıkçık, kabakulak ve zatürre aşısının dördüncü dozunu olmalıdır. Birinci sınıfta da bu üçlü aşı tekrarlanır. 18. Aya giren çocuğa, beşli karma, Hepatit A ve çocuk felci aşıları yapılır. İkinci yasa girince de hepatit A aşısının ikinci dozunu olurlar. Karma aşıların tekrar dozları ise 4 ve 6.yaslarda yapılır. 8. Sınıfta da difteri ve tetanos aşılarının pekiştirme dozları yapılır. Ayrıca suçiçeği ve Hepatit A aşısının bir zorunluluğu yoktur, aile isteğine bağlı uygulanır.

Ebeveynler Bilinçli Bir Şekilde Aşı Takvimini Takip Etmeli

Bebekler her ne kadar anne sütüyle bağışıklık sistemlerini geliştirebilseler de aşısız çare bulunamayacak hastalıklar mevcuttur. Bu hastalıklar, ciddi salgınlara, bebek ölümlerine ve hatta sakatlıklara neden olabilir. O nedenle anne ve babalar bu durumu hafife almadan bir uzman yardımıyla dikkatli bir şekilde aşı takvimi hakkında ayrıntılı bilgi almalı. Ardından ise gerekli zamanlarda aşıları yaptırmalıdır. Şu anda zaten Aile hekimleri arayarak da bu aşılar hakkında bilgi verebilmekte hatta vakti gelen aşıları hatırlatmaktadır.

Aşı takviminizi oluşturmak için tıklayın.

519239

Kişi Okudu

Kidolog
KidologLogo

TR

Teknik Destek
(10:00-23:59)

+90(850) 840 11 39

App Store

Google Play

Spotify

karekod

' Bilinçli ebeveynler mutlu nesiller '

* Kidolog E-Bülten Üyeliği ile Bizden Haberdar Olun

© 2024 kidolog.com /Tüm hakları saklıdır.