kidologlogo

Çocuklar ve Yemek

Çocuklar ve yemek konusu oldukça ilişkisel aynı zamanda da anne ve baba ile de ilgili bir konudur. Erken çocuklukta döneminde çocuk, ağzını kapayarak kontrolü eline almaya başlar. Bu ilişkisel süreci nasıl sorun yaşamadan atlatabiliriz ve yeme problemine nasıl yaklaşabileceğimize bir bakalım.

Çocuğum Neden yemiyor?

  • Gelişimsel olarak problem yaşanıyorsa, çocuk büyümüyorsa elbette farklı şekillerde müdahale edilmelidir. Çocuklar doktora götürüldüğünde normal veya biraz zayıf bulunduğunda kaygılanılacak bir durum yok demektir.

  • Yemek sırasında etrafta çok fazla uyaran olması çocuğun yemek yemesini olumsuz olarak etkileyebilmektedir. Yine yemek sırasında ekran kullanma alışkanlığı da çocuğun yemekle arasını bozmaktadır. 

  • Yemek saatlerinin çok sıkı ya da çok kaotik olması ve çocuğun bu saatlerde aç olmaması çocuğun yemek yememesine neden olabilir. 

  • Yemek hakkında çok fazla konuşmak çocuğun yemekle olan ilişkisini olumsuz etkileyebilmektedir. 

  • Yemek konusunun ebeveyn ve çocuk arasında güç savaşı haline gelmesi ya da ebeveynin o sırada gergin olması da çocuğun yemek yememesine neden olabilir. 

Yeme problemine karşı nasıl yaklaşabiliriz?

  • Gelişimsel olarak problem yaşanıyorsa, çocuk büyümüyorsa elbette farklı şekillerde müdahale edilmelidir. Çocuklar doktora götürüldüğünde normal veya biraz zayıf bulunduğunda kaygılanılacak bir durum yok demektir 

  • Yemek sırasında etrafta çok fazla uyaran olması da çocuğun yemek yemesini olumsuz olarak etkileyebilmektedir. Yine yemek sırasında ekran kullanma alışkanlığı da çocuğun yemekle arasını bozmaktadır. 

  • Yemek saatlerinin çok sıkı ya da çok kaotik olması ve çocuğun bu saatlerde aç olmaması çocuğun yemek yememesine neden olabilir. 

  • Yemek hakkında çok fazla konuşmak da çocuğun yemekle olan ilişkisini olumsuz etkileyebilmektedir. 

  • Yemek konusunun ebeveyn ve çocuk arasında güç savaşı haline gelmesi ya da ebeveynin o sırada gergin olması da çocuğun yemek yememesine neden olabilir. 

  • Çocuğun önüne tabldot tabağı gibi farklı farklı yemekleri (paketli olmayan; ev yapımı) koyabilirsiniz. Bazen bazı yemekleri yemeyecektir, yemesin ama tabağında durabilir. 

  • Tatlıyı da tabldot yemeğe, seçeneklere dahil edebilirsiniz. Sevmediği ve sevdiği yiyeceklerin bir arada olması, sevmediği yiyeceklere sempati duymasına sebep olabilir. Sadece tatlıya yönelen çocuğa ise “Amacımız bir ondan bir ondan yemen” şeklinde açıklama yapılabilir. Sizin yediğiniz yemeklerden de tabağında olması onun hoşuna gidecektir. 

  • Ekranla yemek yedirme, bağırma, zorlama gibi şeylerin hepsi çocuğun yemekle ilişkisini bozabilir. Çocuğu iki yaştan sonra gezerek ve döke saça yemek yeme yerine oturarak yemek yemesi için teşvik etmeye başlayabiliriz. Çocuk kitap okuduğunda yemek yiyorsa veya oyun oynandığında yemek yiyorsa bunlar kabul edilebilir ancak ekranı önermiyoruz. 

  • Yemeği hiç hatırlamayan çocuğun dışarıda zaman geçirme ve oyun ihtiyacının karşılanıp karşılanmadığını kontrol edebilirsiniz. Bunların yanı sıra sağlık problemleri iştahsızlık konusunda rol oynuyor olabilir. Kan değerlerini kontrol ettirebilirsiniz.

  • Çocuklar anne babalarıyla birlikte market alışverişine gidebilir ve hatta mümkün olduğunca onlara yiyecekleri seçmelerinde yardımcı olabilir. Bu şekilde, çocuk sosyal beslenme eylemine daha fazla dahil olur. 

Gün içinde çok zorlanan ve kontrol edilen çocuklarda yemek güç savaşı haline gelebilir. Çocuğun kontrol edebileceği alanlardan biri de yemektir.  Çocukla gün içinde yaşanan güç savaşları, ya da cezalandırıcı davranışlar kendini yemek yememe şeklinde gösterebilir. Bu durumlarda çocuğun hızına göre hareket etmek ve zorlamadan, oyuncu bir yaklaşımla çocuğunuzu gunlik rutinin içine dahil etmek iyi bir fikir olabilir. Erken çocuklukta yeme problemleri ile ilgili danışmanlık almak isterseniz linke tıklayabilirsiniz.

 

197013

Kişi Okudu

Aslı Akman
KidologLogo

TR

Teknik Destek
(10:00-23:59)

+90(850) 840 11 39

App Store

Google Play

Spotify

karekod

' Bilinçli ebeveynler mutlu nesiller '

* Kidolog E-Bülten Üyeliği ile Bizden Haberdar Olun

© 2024 kidolog.com /Tüm hakları saklıdır.