kidologlogo

Çocuklar ile Etkileşimli Kitap Okumak

Etkileşimli Kitap Okuma Nedir? 

Etkileşimli kitap okuma (EKO), yetişkin ile çocuğun etkileşimli olarak kitap okudukları bir süreci ifade eder. Etkileşimli kitap okuma, uygulamaları ile geleneksel kitap okuma uygulamalarından farklılaşmaktadır. 

Özellikle okul öncesi dönemde çocuklar okuma yazma bilmedikleri için kitapları kendileri inceler veya ebeveynleriyle birlikte okumak, incelemek isterler. Bu süreçte okunan kitapların niteliği ve çocukla kurulan iletişim de çok önemlidir.

Etkileşimli kitap okumada çocuk ve yetişkin rolleri değiştirmekte ve yetişkinin yönlendirmeleriyle çocuk hikayenin okuyucusu olmayı öğrenmektedir. Yetişkin, çocuğa hikaye ile ilgili sorular sorarak ona konuşma fırsatı sağlar, bilinmeyen sözcükleri tanımlar ve çocuktan gelen yanıtları tekrarlayarak genişletmeler yapar. 

Çocuğun ilgi alanına yönelik kitap seçerek konuşma fırsatı tanınan, yetişkin tarafından dikkatle dinlenen çocuklar, geliştirdikleri olumlu duyguları kitaplara ya da okumaya yansıtmaktadırlar. Ebeveynlerin ev ve okul ortamında gerçekleştirdiği birlikte kitap okuma etkinlikleri, erken okur yazarlık becerilerinin desteklenmesine de fayda sağlamaktadır. Çok sayıda araştırmada da  etkileşimli kitap okumanın çocukların dil, erken okur yazarlık becerileri ve okumaya yönelik tutumları üzerinde olumlu etkilerinimn olduğu gözlemlenmiştir. 

Etkileşimli Kitap Okuma Nasıl Uygulanır? 

  • Öncelikle çocuğun ilgi alanına göre kitap seçilmelidir. 
  • Çocuk okuma etkinliğine teşvik edilmelidir. Kitap okumayı bir iş veya görev gibi değil, okumaktan  keyif almalı ve çocuğun da bunu hissetmesi sağlanmalıdır. 
  • Kitabın kapağı, yazarı, çizeri ve çizimleri hakkında sohbet edilmelidir.
  • Kitanbın ismini tahmin etmeye çalışılmalıdır. 
  • Çocuğa aralarda hikaye hakkında sorular sorarak, konuşma fırsatı tanınmalıdır. 
  • Okuma sırasında ara ara yazı ve seslere dikkat çekilmelidir. (parmakla takip vb) Özellikle büyük harflerle veya farklı puntolarla ve şekillerle yazılmış kelimeler parmakla takip edilebilir.
  • Çocuğa konuştukları ile ilgili dönütler verilmelidir. 

Yukarıdaki maddelerin hepsi her zaman uygulanmayabilir veya çocuk her kitap okumada kitabın ismini tahmin etmek istemeyebilir, sorulara cevap vermek istemeyebilir. Bu durumda çocuk zorlanmamalı, istediği ve ilgi duyduğu zamanlarda devam edilmelidir. Aynı zamanda özellikle gece yatarken okunan kitaplarda çocuğun uyku saati olduğu ve uykusu geldiği için bu durumlara fırsat vermeyebilir. Kitap okuma etkinliğini sadece uyumadan önce değil gün içinde, dikkat süresinin ve ilgisinin daha yğun olduğu bir zamanda yapılması etkileşimi arttıracaktır. Ayrıca yeni bir kitapla tanışırken de, ilk defa karşılaştığı için içeriğini merak edebilir ve sizin soru sormanıza fırsat vermeyebilir. Çocuğun kitabı incelemesine fırsat verilmelidir. 

Sonuç olarak etkileşimli kitap okuma ile, çocuğunuzun aktif olmasını, yetişkin ile çocuk arasında etkili iletişimi temel alarak keyifli vakit geçirebilirsiniz.

Etkileşimli kitap okumak ya da diğer konularda destek almak için tıklayınız.

170240

Kişi Okudu

Çağla Alemdar
KidologLogo

TR

Teknik Destek
(10:00-23:59)

+90(850) 840 11 39

App Store

Google Play

Spotify

karekod

' Bilinçli ebeveynler mutlu nesiller '

* Kidolog E-Bülten Üyeliği ile Bizden Haberdar Olun

© 2024 kidolog.com /Tüm hakları saklıdır.