Çocuk Psikolojisi Nedir ?

Çocuk Psikolojisi Nedir ?

Çocuk psikolojisi, küçük çocukların gelişimine, hal ve hareketlerine doğumdan ergenliğe kadar olan süreçte ilgilenen psikolojinin bir alt alanıdır. Çocuk psikolojisi denilen şey sadece çocuğun fiziksel olarak gelişimine değil, sosyal ve duygusal gelişimini, beyni ile ilgili gelişimleri de inceler.

Çocuk gelişimleri sadece içsel nedenlerden ötürü olarak değil, dışsal  etkenlerden de, kültür, sosyal ilişkiler, çevre gibi etkenlerden de etkilenmektedir. Çevresel etkenler de çocuk psikolojisi için büyük bir role sahiptir. Çocuk psikolojisi bu sebeple çocuğun gelişimini birçok farklı açıdan inceleme altına alır.

Sosyal Bağlamlar Açısından Çocuk Psikolojisi

Sosyal bağlamlar içinde en öncelikli ve en sıkı bağlar aile içinde kurulan bağlardır. Doğru temellere dayandırıldığında en önemli ve en sağlam bağlardır.

Daha sonra arkadaşları, yaşıtları, ve diğer yetişkinler ile olan ilişkileri çocukların gelişimini, öğrenimi ve düşünce yapısını uzun süreler boyunca etkiler. 

İlginizi çekebilir: Çocuk Yetiştirirken Babalar Annelere Ne Kadar Yardımcı Olur?

Kültürel Bağlamda Çocuk Psikolojisi

Küçük çocukların içinde bulunduğu, yetiştiği kültür, çocuğa birçok değer, gelenekler, görenekler ve yaşadığı yaşam yapısı empoze edilmektedir. Kültür, çocuğun ailesi ile nasıl bir ilişkisi olduğunu, nasıl bir bakımı olacağı, nasıl bir eğitim alacağına kadar birçok alanda rol almaktadır. Birçok farklı alan bir biriyle etkileşim içerisindedir. Bu etkenler çocukların gelişimini, büyümesini ve psikolojisini farklı yönlerden ve farklı açılardan etkiler. 

Çocuk psikolojisi, genetik ve çevresel etkenler, doğum öncesi gelişim, doğumdan sonra yetiştiği ortam ve yetiştirilme şekli, sosyal gelişim, kişilik gelişimi, bilişsel gelişimi, fiziksel gelişim, dil gelişimi, aile arasındaki bağlar, duygusal gelişim ve cinsel gelişim gibi birçok alana yoğunlaşmıştır.

İlginizi çekebilir: Çocukların Psikolojisi Bozulur mu, Neler Yapılması Gerekir?  

Çocuk Psikolojisinin İlgi Alanları Nelerdir?

Çocuk psikolojisi, geleneksel psikolojinin küçük çocukların özelliklerine, hallerine, davranışlarını özellikle gelişimlerini inceleyen özel bir daldır. Günümüzde en çok incelenen, en çok talep bulunan psikoloji türüdür. Çocuk psikolojisi kapsamında özel olarak incelenen bazı alanlar vardır.

Davranış sorunları, sosyal beceriler, zihinsel ve duygusal huzuru ve gelişimi inceler. Yüzyıllar önce çocuk psikolojisi hiç incelenmemiştir. Bugün ise çocukların her türlü psikolojik sorunları, nasıl hissettiği, ne düşündüğü, neyle ne kadar meşgul olduğu hakkında bile inceleme yapılmaktadır. 

Çocuk Psikologu  Ne İş Yapar ?

Çoğunlukla bir çocuk psikologu, gelişimsel sorunları, çevresel sorunları, genetik sorunları araştırmak değerlendirmek ve muhtemelen tedavi etmek için çocuklar ve ebeveynler ile çalışabilir. Çocuk psikologu, çocuk psikolojisi için çalışan profesyonel bir bakış acısıdır. Çocuk psikologu her yaşta bulunan çocuklarla birlikte çalışabilir. 

Bir çocuk psikologunun birlikte çalıştığı her çocuk sorunlu ya da anormal olarak kabul edilmez. Bir çocuk psikologu çeşitli sebeplerle normal olan çocuklarla çalışabilirler. Bir çocuk psikologu, hafif zihinsel, duygusal veya sosyal çevresel sorunları olduğu bilinen ya da düşünülen çocuklar ile birlikte de çalışabilir. Bir çocuk psikologu çocuğun ilgilendiği her konu ile ilgili araştırma yapabilir, her konuda çalışabilir. Bu araştırma ve çalışmalar çeşitli aktiviteleri de içerebilir.

 

Yayımlama Tarihi: 23 Ekim 2021
Güncelleme Tarihi: 4 Ekim 2022
Yayımlama Tarihi:
23 Ekim 2021
Güncelleme Tarihi:
4 Ekim 2022

Kidolog. com; ebeveyn ve çocuk danışmanlık platformudur. Bebeğinizin ve çocuğunuzun gelişimi için birbirinden farklı uzmanlar ile tanışmak ister misiniz? Çocuğunuzun gelişiminde bir pusula olmak isteyen alanında uzman birçok danışman ile bedensel ve ruhsal zindeliği ortaya çıkarın. Doğum öncesinde ve sonrasında sizi yalnız bırakmayacak danışmanlara ulaşmak artık çok kolay.

Diğer Yazılar
Nerede Olursanız Olun
Her Zaman Sizinleyiz

Online Seans Almak ve Uzmana Ücretsiz Soru Sormak Için Kaydolun

Mobil Uygulamayı İndir Tüm Uzmanları Görüntüle