Çocuk Psikolojisi Nasıl Olmalıdır?

Çocuk Psikolojisi Nasıl Olmalıdır?

Psikoloji, ruhu inceleyen ve ruh bilimi de olarak bilinen, zihinsel süreçleri ve davranışları inceleyen bilim dalıdır. Temel esası insandır ve insan ruhunu davranış biçimlerini inceler. Bilinç veya bilinçsiz olayların dışında duygu düşünceleri de inceler. İnsanı her şeyi ile bir bütün olarak ele alır ve onu o şekilde değerlendirir. Bu işi yapan kişilere psikolog denir.

Psikoloji aile, yaşam eğitim iş hayatı gibi günlük faaliyetler de dahil olmak üzere, bu tür bilgi becerilerin insan üzerindeki etkilerini göz önüne alarak akıl sağlığı problemlerinin tedavisi ile ilgilidir.
Psikoloji, davranış bilimlerinden biridir ve zihinsel işlevsellik kavramlarına fizyolojik ve nörolojik etkilerini de göz önüne alarak inceler. Ayrıca çocuk psikolojisi nasıl olmalıdır, sorusunun cevabı da psikoloji dalında araştırılan bir konudur.

Çocuk Psikolojisi Nedir?

Çocuk psikolojisi; bir çocuğun doğduğu andan itibaren ergenliğe kadar olarak sürede çocuğun gelişimine ve davranışına odaklanan psikolojini alt alanı olarak karşımıza çıkmaktadır. Çocuk psikolojisi çocuğun sadece duyusal gelişimi ve davranışsal gelişimi olarak değil fiziksel gelişimini de ele alır.

Çocuk psikolojisi nasıl olmalıdır; sadece iç kaynaklı sebeplerden değil dış etkenlerden de etkilenerek zarar görebilir. Bunu da göz önünde bulundurarak değerlendirme yapılması gerekebilir.

Çevresel nedenler de çocuk psikolojisine etki eden nedeler arasında yer alır. Yani çocuk psikolojisi nasıl olmalıdır diye ele alınırken bir alana değil birçok alana bakılarak karar verilir. Bu alanlara örnek verecek olursak sosyal bağlam, kültürel bağlam gibi birbiriyle doğrudan etkileşim içinde olan alanlardır.

Çocuk Psikolojisini Düzeltmeye Yönelik Neler Yapılabilir?

Sosyal bağlamı açıklayacak olursak öncelikle aile içerisinde oluşan bağdan ve daha sonra arkadaş çevresi ve diğer büyük bireyler ile kurduğu ilişki çocuğun psikolojik açıdan gelişimini, öğrenimi ve düşünce yapısını çok ciddi etkileyerek zarar vermesidir. Birde kültürel bağlamı açıklayacak olursak çocuğun yaşamı içerisinde içinde bulunduğu kültür örf adet gelenek gibi çocuğa birçok değer yargısının verilerek çocuğu etki içerisinde bırakmaktır.

 Kültürel bağlam çocuğun ailesi ile nasıl bir ilişki bağı kuracağını nasıl bir yetiştirme tarzıyla büyüyeceğini yani hayatının nasıl olacağına vara kadar birçok alanda ipucu vererek çocuk psikolojisinde önemli rol oynar. Anlattığımız bu iki bağlam birbirleri ile doğrudan etkileşim halindedir ve çocuğun psikolojisiyle ilgili davranış gelişim ve duyusal olarak çok ciddi etkilemektedir.

 Doğum öncesi gelişim, sosyal aktivite gelişimi, bireysellik gelişimi, konuşma becerisi, genetik, çevresel etkenler, fiziksel gelişimi, bağlanma, duygusal gelişim ve cinsel gelişim gibi birçok alana etki ederek çocuk psikolojisinde çok fazla alanda bilgi sahibi olmamıza yardımcı olur.

Çocuk Psikolojisi Neyi Hedefler?

Çocuk psikolojisi nasıl olmalıdır; Çocuk psikolojisinde, her daim çocuğun yararı göz önüne alınarak çocuğun yarar sağlayabileceği şekilde aile içi ilişkilerin düzenlenmesi, bakımının en iyi şekilde yapılması, eğitim seviyesinin en yüksek düzeye çıkarılması, davranış bozukluklarının önüne geçilerek daha aktif bir birey olmasını hedefler. Böylece daha sağlıklı ve ruh olarak daha iyi bir insan olması için elinden geleni yapmaya çalışır.

Yayımlama Tarihi: 19 Kasım 2021
Güncelleme Tarihi: 10 Mart 2022
Yayımlama Tarihi:
19 Kasım 2021
Güncelleme Tarihi:
10 Mart 2022

Kidolog. com; ebeveyn ve çocuk danışmanlık platformudur. Bebeğinizin ve çocuğunuzun gelişimi için birbirinden farklı uzmanlar ile tanışmak ister misiniz? Çocuğunuzun gelişiminde bir pusula olmak isteyen alanında uzman birçok danışman ile bedensel ve ruhsal zindeliği ortaya çıkarın. Doğum öncesinde ve sonrasında sizi yalnız bırakmayacak danışmanlara ulaşmak artık çok kolay.

Diğer Yazılar
Nerede Olursanız Olun
Her Zaman Sizinleyiz

Online Seans Almak ve Uzmana Ücretsiz Soru Sormak Için Kaydolun

Mobil Uygulamayı İndir Tüm Uzmanları Görüntüle