kidologlogo

Çocuğunuzda Demir Eksikliğinin Sebebi Nedir? Nasıl Tespit Edilir?

Bu durumdaki çocuklar enfeksiyon için daha yüksek risk altındadır. Demir, çocuğunuzun gelişimi için gereklidir ve demir eksikliği çocuğunuzun sağlığını ve büyümesini etkileyebilir ve hatta kansızlığa bile yol açabilir .

Demir eksikliği anemisi çocuklar arasında nispeten yaygındır ve kandaki hemoglobin optimal seviyeden düşük olduğunda ortaya çıkar. Demir eksikliği genellikle üç ana nedenden dolayı ortaya çıkar:



  1. Kötü beslenme . Çocuklar, daha yüksek demir ihtiyaçları nedeniyle demir eksikliği için daha yüksek risk altındadır. Basitçe söylemek gerekirse, demir kaynaklarından fakir bir diyet demir eksikliğine yol açabilir. Ve sütü aşırıya kaçmayın! Zayıf bir demir kaynağı olan aşırı miktarda süt içeren bir diyet, çocuğu demir eksikliği riskine sokabilir.
  2. Kan kaybı. Kan kaybının nedenleri mide ülserinden (çocuklarda yaygın olmayan) kronik bağırsak iltihabına ve kancalı kurt gibi parazit istilasına kadar değişebilir.
  3. Gıdalardan yeterli demiri emememe. Bu, çölyak hastalığı gibi durumlarda ortaya çıkabilir .

Demir eksikliği belirtileri ve semptomları

Çocuğunuzda demir eksikliği olup olmadığını gösteren birkaç işaret olabilir:



  • Genel olarak enerji eksikliği ve yorgunluk.
  • Hemoglobin seviyeleri düştükçe soluk görünüm.
  • Kırılgan görünen tırnaklar, normalden daha kırmızı görünen dil ve/veya ağız kenarında çatlaklar.
  • İştahsızlık veya buz, kir, boya veya nişasta gibi gıda dışı maddeleri yeme isteği.

Demir eksikliği olan çocuklar da kurşun zehirlenmesi ve enfeksiyon için daha yüksek risk altında olabilir .



Teşhis ve tedavi

Demir eksikliğinin teşhisi, çocuğunuzun çocuk doktoru tarafından değerlendirilmesini gerektirir. Değerlendirme, ayrıntılı bir öykü, besin alımı, fiziki muayene ve son olarakta hemoglobin düzeyi de dahil olmak üzere kan tahlili demir durumunun değerlendirilmesini içerir.

Demir eksikliğinin en yaygın nedeni yetersiz beslenme olmakla birlikte, bu testler eksikliğin nedenini tam olarak belirlemek için gereklidir. Demir eksikliğinin tedavisi tipik olarak, reçeteli ilaçları içerebilen demir takviyelerini içerir . Bu tedavi üç ay kadar sürebilir. Aynı zamanda, doktor muhtemelen demir emilim bozukluğuna veya kan kaybına yol açabilecek altta yatan herhangi bir durumu değerlendirecek ve tedavi edecektir.

Daha nadir olmakla birlikte, çocuğun hemoglobin düzeylerinin çok düştüğü durumlarda, çocuğun kan transfüzyonu veya demir enjeksiyonu veya intravenöz demir tedavisi ile tedaviye ihtiyacı olabilir. Bunlar hastanede yapılan tedavilerdir.

Genel olarak, demir eksiklikleri ile uğraşan aileler, demir içeren gıdaların diyet alımını iyileştirmek için bir pediatrik diyetisyenin yardımından yararlanabilir. C vitamini ayrıca demir emilimini artırmaya yardımcı olabilir - bu nedenle bu takviye demir açısından zengin gıdalarla birlikte değerli olabilir.

 

166770

Kişi Okudu

Kidolog
KidologLogo

TR

Teknik Destek
(10:00-23:59)

+90(850) 840 11 39

App Store

Google Play

Spotify

karekod

' Bilinçli ebeveynler mutlu nesiller '

* Kidolog E-Bülten Üyeliği ile Bizden Haberdar Olun

© 2024 kidolog.com /Tüm hakları saklıdır.