kidologlogo

Çocuğunun Enerjisini Yönetebilen Ebeveyn Olabilmek

“Çocuğunun Enerjisini Yönetebilen Ebeveyn”

Çocuğumuza verilebilecek en güzel şeydir zaman.

 Yalnızca ona ait, onunla geçirilen… Varlığının değerini bilip, birey farkındalığının oluşması için; günlük hayatın koşuşturmasından uzaklaşıp; hislerin, duyguların ve yaşanmışlıkların değerlendirildiği, özel hissettirilen, paylaşım içeren minik zamanlara ihtiyacı var çocuklarımızın. Bu zamanlar; çocuklarımızın ruhsal gelişimlerini beslerken biz ebeveynler de kaygılarımızdan uzaklaşarak anne-baba olmanın rahatlığı içinde çocuklarımızın iç dünyalarına bir adım daha yaklaşacağız… Aile paylaşım zamanları önemlidir ve çoğu zaman ailenin tüm bireylerinin katılımını gerektirebilir. Rol model çalışmaları ile, hep birlikte bir şeyler üretmekle, aile üyelerinin birbirlerine resim çizmeleri ve mektup yazmaları ile çeşitlenen ve eğlenceli hale gelebilen zamanlardır bunlar… 

Enerjisi bitmek bilmeyen çocuğum…

Çocuklarımız doğaları gereği kendilerine özgü olan bir enerji yapılanması ile yaşamlarına devam eder. Bu enerji örüntüsü onların duygularına, düşüncelerine ve davranışlarına yansır. Kimisi çok konuşur, kimisi az; kimi çocuk duygularını yoğun ve coşkulu şekilde yaşar, kimi çocuk ise duygularını pek belli etmez; kimi çocuk sürekli kıpır kıpırdır, hareket edip durur, kimi çocuk ise oturduğu yerde uzun süre oynayabilir… Yapılması gereken en önemli şeydir, onların enerjilerini olumlu yönlendirebilmek. Bir çocukla iletişim kurarken, ona bir şey söylerken, sorumluluk verirken, kural koyarken, onların bu enerji tipleri ve yapıları önemle dikkate alınmalıdır. Havaların ısınması ile çocuklarımızın kapalı alanlarda kurulacak etkinliklere katılımını sağlamak oldukça güç olacaktır biz ebeveynler için. Özellikle masa başı (kitap) etkinliklere olan ilgi bu dönemlerde daha da azalacak ve dikkat süresinde de bu döneme özel normal varsaydığımız gerilemeler olacaktır. Bu süreçte çocuklarımıza gün içinde koşup oynayabilecekleri ve özgürce hareket edebilecekleri ortamların sağlanması gerekecektir. 


İlginizi Çekebilir: Mükkemmel Ebeveynlik


Kurallar ve sınırlandırmalar…

Çocuklarımızın sosyalleşmelerinde en önemli unsurlarından biridir kurallar. Ancak özellikle yaz mevsimine geçişte mümkün olduğunca daha az kural içeren ortamlar yaratmak çocuklarımız için daha faydalı olacaktır. Ortam seçimi bizler için en önemli belirleyiciler olacaktır. Kurallı ortamları azaltmak, daha esnek oyunlar oynatmaya yönlendirmek ve zorunlu olmadıkça kurallarla ilgili abartılı beklentiler içine girmemek daha rahat süreçler geçirmemize katkı sağlayacaktır. Çocuklarımızın hareketli oyunlar oynarken sakatlanması ya da bir şekilde zarar görmesinden çekiniriz, kaygı yaşarız… Bu çok olağan bir histir. Ancak gelişimsel süreçleri bizler için öncelikli olmalıdır. Çocuğumuzun yaşına, fiziki gelişimine uygun aktiviteleri seçmek; son dönemlerdeki çocuk obezitesi ve kalp-damar hastalıklarındaki artış da düşünüldüğünde, çocuklarımızı hareketli yaşamaya, ilgi duyduğu, özellikle bir takım içerisinde yer alabileceği spor dalına yakınlaştırmamız ona oldukça yarar sağlayacaktır. 

Evde Çocuğumuzla Vakit Geçirirken Bize Fikir Verebilecek Etkinlik Önerileri…

Çarşıya Gittim Oyunu 

İlk başlayan oyuncu(ebeveyn veya çocuk) çarşıya gittim ile başlayarak neler satın aldığını söyler. Diğerleri de sırayla bir şeyler ekler ve aynı şeyleri sırası ile tekrar ederek akışın devam etmesini sağlarlar. Sırada şaşıran veya kelimeyi söylemeyi unutan kaybeder.  

Dayanıklılık Oyunu 

Bu oyun aslında Halat Çekme oyununun el ele tutuşularak oynanan halidir. Kişi sayısının en az 6 ve çift sayı olması gerekir. Oyuncular 2 takıma ayrılır. Yere bir çizgi çizilir. Takımlardan biri çizginin bir yanında diğeri öbür yanında durur. Başlama işaretiyle her iki takım oyuncuları rakip takım oyuncularından birini diğer tarafa çekmeye çalışır. Bir oyuncu çizginin diğer tarafına çekildiğinde rakip takımın üyesi olur. Bütün oyuncular çizginin bir tarafında toplandığında oyun biter.

On Soruda Kişi Bulma

Oyun en az 4 kişiyle oynanır. Gruplardan biri bir kişi seçer ve seçtikleri kişiyi diğer gruba söylemezler. Diğer grup on soru sorarak, (soruları kimin soracağı ve cevapları kimin vereceği önceden belirlenir.) bu kişinin kim olduğunu bulmaya çalışırlar. Sorular sadece “Evet” veya “Hayır” gerektiren sorular olmalıdır. Grup tahmini doğru yaparsa 10 puan alır, yanlış yaparsa oyun sırası diğer tarafa geçer. Aynı oyun başka zamanlarda grup dışından bir ünlü bir kişiyi veya eşyayı tutarak da oynanabilir. 

Ortak Resim Yapma 

Her oyuncu bir kağıda bir adam ya da kadın şapkası çizer, kağıdı sağ yanındaki arkadaşına verir. Sol yanındaki kişiden de diğer resmi alır. Bu sefer herkes şapkasının altına yüzün şeklini çizer ve yanındakine verir. Oyunu yöneten kişi tüm insan resmi tamamlanana kadar her kağıt değişiminde neyin çizileceğini söyler. Resim tamamlandığında her oyuncu önündeki resme bir isim takar ve tüm gruba resmi gösterir. 

Bir Şarkıyı Değiştirin  

Çocuklar yaşamlarında alışkın oldukları şeylerle ilgili şarkıları söylemeyi severler. Okul, oyuncaklar, uyku, yemek saatleri, duygular. “Mini mini bir kuş” gibi bir şarkıyı alın, çocuğunuzun bu şarkıya yeni sözler bulmasını sağlayın. Çeşitli fikirler oluşturun. Anlamsız sözcükler ve sık tekrarlar iyidir. Kafiye önemli değildir. 

Ben Kimim? 

Oyunu oynayabilmek için kağıt ve kaleme ihtiyaç vardır. Oyun, oyunculardan birinin “Ben iki rakamlı bir sayıyım, rakamlarım toplamı 11. Eğer rakamlarımın yerini değiştirirseniz olduğumdan 45 az olacağım. Ben kimim?” (Cevap 83) ifadesiyle başlar. Bunun gibi örnekler geliştirerek oyunu devam ettirebilirsiniz.

Saat Tik Takı İle Yürümek 

Bu etkinlikte çocuğunuz tempolu bir sese ayak uyduracak. Bu durumda en uygun alet metronomdur, ancak el çırpmak da olabilir. Çocuğunuzdan sese, değişen tempoya, nasıl ayak uydurduğunu görmek için sesi hızlandırıp yavaşlatın. Ses kesildiğinde durun.

Kesintisiz Konuşma 

Bu oyunu oynarken bir kronometre veya saate ihtiyaç var. Bu oyun, seçilen bir konu hakkında hiç ara vermeden bir dakika boyunca konuşma üzerine kurulmuştur. Herkes bir kağıdın üstüne konuşulacak bir konu yazar ve hepsi bir şapkanın içine konur. Bir kişi zaman tutmak ve hakem olmak için seçilir. Hakem şapkanın içinden bir kağıt çeker ve konunun ne olduğunu yüksek sesle duyurur. Seçilen ilk oyuncu konuşmaya başlar. Bir düşünceyi iki kez tekrar edemezsiniz ve konuya bağlı kalmalısınız. Eğer duraklar veya yavaşlarsanız sıranız yanar ve sizin takımınızdan başka biri aynı konu üzerinde yeniden bir dakika boyunca konuşur. Bütün süreler toplandıktan sonra en uzun süre konuştuğu ortaya çıkan takım kazanır.

Gölge Tiyatrosu 

Oyunu oynamak için ihtiyaç duyulanlar; geniş bir bant ya da ağırlıklar, beyaz bir çarşaf, taşınabilir bir ışık, karanlık oda. Duvarı veya tavanı zedelemeyecek bir biçimde çarşafı asın. Çarşafın arkasına ışığı yerleştirin. Odanın ışıklarını söndürün ve ışıkla çarşaf arasında tüm yaratıcılığınızı kullanarak istediğiniz bir oyunu sergileyin. Ailenizin üyelerini ya da arkadaşlarınızı seyirci olarak çağırın.

Kamp Kurmaca 

Eski bir örtü veya çarşaf, ağaç parçaları, ip, termos, yiyecek, fener, şapka, küçük sırt çantası bu oyunu oynamak için yeterli olacaktır. Bulunduğunuz yere göre kumsal ya da bahçe bu oyun için uygun mekandır. Öncelikle çadırınızı kuracağını yeri seçin. Çadırın kurulması ve yapılacak diğer işlerle ilgili görev paylaşımı yapın. Bu oyunu oynarken bir mizansen yaratabilirsiniz (Kızılderililer, yerliler, dağcılar vb). 

Uzman Klinik Psikolog

Nihal Sancaktar

40502

Kişi Okudu

Nihal Sancaktar
KidologLogo

TR

Teknik Destek
(10:00-23:59)

+90(850) 840 11 39

App Store

Google Play

Spotify

karekod

' Bilinçli ebeveynler mutlu nesiller '

* Kidolog E-Bülten Üyeliği ile Bizden Haberdar Olun

© 2024 kidolog.com /Tüm hakları saklıdır.