Çocuğun Öfkesine Yönelik Ebeveyn Davranışı Nasıl Olmalı ?

Çocuğun Öfkesine Yönelik Ebeveyn Davranışı Nasıl Olmalı ?

Öfke kendi başına kötü bir şey değildir, ancak çocukların öfkeleriyle nasıl başa çıkacakları ve öfkelerini nasıl ifade edecekleri konusunda eğitilmesi gerekir.

Çoğu zaman, ebeveynler bile çocuklarının öfkeli davranışlarını anlamazlar. Çok küçük çocuklar için öfke nöbetleri normaldir ve öfkeli sözlerle saldırmak ergenler için tipiktir. Peki ya öngörülebilir davranışların ötesine geçen tehditler veya eylemler?

Bir çocuğun öfkesi arttıkça, bazı anne-babalar, taleplerine boyun eğerek onu yatıştırmaya çalışabilir, veya onu sakinleştirmeye çalışarak memnun etmeye çalışabilir.

Öfke kendi başına kötü bir şey değildir ve haksızlığa uğradığımızda hepimizin öfkelenmeye hakkı vardır. Ancak çocuklar, biri onları kızdırdığında veya üzücü bir şey olduğunda öfkeleriyle nasıl başa çıkacakları ve öfkelerini nasıl ifade edecekleri konusunda eğitilmelidir. Bir çocuğun içgüdüsel tepkilerinin kontrolünü eline almasına izin vermek, özellikle de öfkeleri kontrolden çıkmış gibi görünüyorsa, her zaman iyi bir fikir değildir.  

Örnek vererek öğretmek her zaman en etkili araçtır; çocuğunuza kontrolünü kaybetmeden, bir şeye üzülebileceğinizi ve neden sinirlendiğinizi konuşup sonra bırakabileceğinizi gösterir. Ebeveynler ayrıca çocuklara şunları da öğretebilir;

  • Neden kızgın olduğun hakkında güvendiğin bir arkadaşın veya bir aile üyesi ile konuşabilirsin
  • Üzücü bir olayla karşılaştığında sakinleşmek için kendine biraz zaman ayırmalısın
  • Çok sinirlendiğini hissettiğinde yavaşça 10'a kadar sayabilirsin
  •  
  • Kızgın bir patlamanın geldiğini hissettiğinde; derin ve karnından bir nefes alabilirsin.

Bir çocuğun öfkesiyle baş etmede ebeveynlerin çabaları etkisiz kaldığında, profesyonel bir destek süreç gerekebilir. Kontrol edilemeyen öfkenin uyarı işaretleri dikkate alınmadığında, bir çocuğun duygusal alevlenmeleri, trajediye yol açabilecek şiddete dönüşebilir.

Bir çocuğun öfkesinin, sonunda aşacağı "sadece bir aşama" olduğuna inanmak, ciddi bir problem olabilecek durumu yok saymaktır. Kontrol edilemeyen öfkeli davranışlar dönüşü olmayan bir noktaya dönüşmeden önce, ebeveynler bununla yüzleşebilir ve ihtiyaç duydukları profesyonel yardımı alabilirler.

Yayımlama Tarihi: 25 Aralık 2021
Güncelleme Tarihi: 25 Aralık 2021
Yayımlama Tarihi:
25 Aralık 2021
Güncelleme Tarihi:
25 Aralık 2021

Ben Uzman Klinik Psikolog Cansu Metin. Alanda çocuk merkezli çalışan bir uzmanım. Çocuk ve Ergen psikoterapisi alanında aktif olarak hizmet vermekteyim. Çocuğuzun psikososyal gelişim sürecine destek olmak ve katkı sunmak adına.

Diğer Yazılar
Nerede Olursanız Olun
Her Zaman Sizinleyiz

Online Seans Almak ve Uzmana Ücretsiz Soru Sormak Için Kaydolun

Mobil Uygulamayı İndir Tüm Uzmanları Görüntüle