Her çocuk tıpkı yetişkinler gibi kendilerini üzen veya inciten durumlarla karşılaşır. Bu sebepten dolayı her çocuğun mutlu olduğu düşüncesi tamamen yanlıştır. Çocuğu için endişelenen ebeveynler tarafından “Çocuğun mutsuz olduğu nasıl anlaşılır?” sorusunun cevabı araştırılıyor. Bunun cevabı tüm ebeveynlerin çok merak ettiği bir cevaptır. Çocuğun mutsuz olduğu nasıl anlaşılır? Sorusuna cevap olabilecek, bir çocuğun mutsuz olduğuna dair belirtiler şunlardır;
Yalnızlık
Bazı çocuklar fazlasıyla arkadaş canlısıyken, bazıları da asosyal veya çekingendir. Yaşıtlarına oranla arkadaş edinme konusunda geride kalan veya iletişim becerileri tam gelişmemiş olan çocuklar için yalnızlık kaçınılmaz bir durumdur. Bu tür çocuklar arkadaş edinme konusunda karşı taraftan adım beklerler ve arkadaşlık kurabilmek için yine karşı taraftan destek beklerler. Karşı taraftan bir adım veya destek gelmeyince yalnız kalır. Bir çocuğun yalnız vakit geçirmesi, tek başına oyun oynaması onu üzebilecek bir durumdur.
Öfke Nöbetleri
Ebeveynleri tarafından yeteri kadar ilgi görmeyen çocuklar genelde dikkat çekmek için her şeye öfkelenirler. Bir şeyleri fırlatarak, eşyalara ve hatta kendine zarar vererek öfkelerini gösterebilirler. Bu öfkenin sebebi aslında onunla vakit geçirmediğiniz ve onunla ilgilenmediğiniz içindir fakat çocuklar öfkelerini başka şeylerden çıkardıkları için çoğu ebeveyn kendisinin suçlu olduğunu anlamaz.
Size karşı bastırılmış kırgınlığı onu hırçın bir çocuğa çevirir. Çocuğun mutsuz olduğu nasıl anlaşılır? Diye soruyorsanız ve çocuğunuzun öfkeli olduğunun farkındaysanız sebebi muhtemelen budur. Çocuğunuzla vakit geçirdikçe, onu anladıkça ve ona olan sevginizi gösterdikçe bu öfke nöbetlerinin azaldığını ve tamamen kaybolduğunu göreceksiniz.
Sık Sık Yalan Söylemesi
Ailesi tarafından baskı gören çocuklar yalan söylemeye meyillidir ve yanlış bir şey yaptığında gerçekleri söylerse ailesi ona kızacağı için korkar ve yalana başvurur. Bu durum da çocuklarda üzüntüye ve mutsuzluğa sebep olur. Çocuğunuza karşı katı olmanız, başına bir şey geldiğinde size söyleyecek kadar güven duymamasına da sebep olur.
Çocuğunuzun yalan söylediğini fark ettiğinizde ona kızmak veya ceza vermek yerine, herkesin hata yapabileceğini anlatabilirsiniz ve yalan söylemenin hata yapmaktan daha kötü bir şey olduğunu ona anlatabilirsiniz. Çocuğunuz hata yaptığında birlikte çözüm yolu aradığınızda ve ona kızmadığınızda yalan söylemeyi bıraktığını ve sizinle bir şeyler paylaşmaya başladığını göreceksiniz. Çocuğunuz yanlış bir şey yaptığında ona fazla sert ve anlayışsız bir yaklaşım sergilerseniz çözümü yine yalan söylemekte bulacaktır.
Daha Az Yemek Yemeye Başlaması
İştahsızlık çoğu zaman çocukların stresli olduğunu gösterir. Yemek yemesi için baskı yapmamalısınız ve sorunun ne olduğunu anlamak için çocuğunuzla konuşmalısınız. Bu ciddi bir sorun olduğu için görmezden gelmemeniz ve bunun sebebini araştırmanız gerekir.
Sizinle Etkileşime Girmez
Sizinle ya çok az ya da ilgisizce konuşuyorsa, sorularınızı kısa cevaplarla geçiştiriyorsa ve yapmaktan keyif aldığı şeyleri artık yapmıyorsa çocuğun mutsuz olduğu çok açıktır. Çocuğun mutsuz olduğu nasıl anlaşılır? Diyorsanız ve çocuğunuz sizinle etkileşime girmiyorsa sevecen ve sabırlı bir şekilde ona yaklaşmaya çalışmalısınız. Onu mutlu edecek yerlere götürerek, onun en sevdiği oyunları oynayarak çocuğunuzla kaliteli vakit geçirebilirsiniz. Çocuğunuzla daha çok vakit geçirdikçe size olan uzaklığı da bitecektir.
Kidolog. com; ebeveyn ve çocuk danışmanlık platformudur. Bebeğinizin ve çocuğunuzun gelişimi için birbirinden farklı uzmanlar ile tanışmak ister misiniz? Çocuğunuzun gelişiminde bir pusula olmak isteyen alanında uzman birçok danışman ile bedensel ve ruhsal zindeliği ortaya çıkarın. Doğum öncesinde ve sonrasında sizi yalnız bırakmayacak danışmanlara ulaşmak artık çok kolay.