kidologlogo

Çocuğuma Zekâ Testi Yaptırmalı Mıyım?

Çocuğuma Zekâ Testi Yaptırmalı Mıyım?

Günümüz dünyasında anne babaların çocuklarının zekâ düzeyini merak etmeleri ve bu konuda bir arayışa girme çabaları artarak devam etmektedir. Her anne baba çocuğunun fiziksel olarak sağlıklı ve bunun yanında zihinsel gelişiminin iyi düzeyde olduğunu görmek ister. Bu noktada “Çocuğum zeki mi?” gibi sorular bir gelişim psikoloğunun en çok duyduğu sorular arasında yer alır. Bu soruların sorulmasının en büyük nedeni ailelerin çocukları için her şeyi en iyi şekilde yapmaya çalışmaları ve bunun için tüm imkanlarını kullanmalarıdır. Haliyle bu durumda aileler çocuklarının başarılarını sorgularken aslında bir nevi kendilerini de sınamış oluyorlar. Bu noktada ise ebeveynlerin aklına gelen ilk şey çocuklarına zekâ testi uygulamak oluyor. Peki, bu soruların yanıtını öğrenmek için çocuğumuza zekâ testi yaptırmalı mıyız?

 

Öncelikle şunu söylemeliyim ki, bu tarz meraklar çok doğaldır fakat çocuğunuza zekâ testi yaptırmak için yeterli bir neden değildir. Zekâ testlerinin amacı, çocuğun zihinsel gelişim geriliğini veya üstün zihin gücünü saptamaya ve gelişmiş veya geride kalan yetilerini ortaya çıkarmaktır. Sadece çocuğun ne kadar zeki olduğunu ispatlamak için veya meraktan bu testi yaptırmak ise ilk olarak çocuğunuzun etiketlenmesine neden olacaktır. Bu etiketlenme iyi veya kötü fark etmeksizin çocuğun anne babayla olan iletişimini ve sosyal çevresini etkileyecektir.

 

Hangi Durumda Zekâ Testi Uygulanmalıdır?

Çocuğunuz evde, okulda, arkadaşları ve akranlarının yanında bir uyum problemi yaşıyorsa veya okulda akademik başarısı düşükse zekâ testi uygulanması gerekebilir. Bunun amacı çocuktaki olası bir öğrenme güçlüğünün veya ortalamadan fazla bir zekanın tespit edilerek çocuğa ona uygun eğitim verilmesini sağlamaktır. Bu noktada zekâ testleri çocuğun bulunduğu noktayı belirleyen bir araç konumundadır ve zekâ testinin yapılıp yapılmayacağına bir uzmanın karar vermesi gerekir. Zekâ testlerinden elde edilen sonuç klinik değerlendirme açısından bir önem teşkil etmektedir ve gerek görülmediği müddetçe uygulanmamalıdır.

Eğer çocuğunuz sosyal çevresinde herhangi bir uyum veya davranış problemleri göstermiyorsa ona zekâ testi uygulanmasına gerek yoktur. Böylece çocuk üstünde herhangi bir baskı hissetmeyecek ve diğerleriyle yarış içerisinde olmasına gerek kalmadan kendi yeteneklerini sergileyebilecektir.

641981

Kişi Okudu

Melis Mutlu
KidologLogo

TR

Teknik Destek
(10:00-23:59)

+90(850) 840 11 39

App Store

Google Play

Spotify

karekod

' Bilinçli ebeveynler mutlu nesiller '

* Kidolog E-Bülten Üyeliği ile Bizden Haberdar Olun

© 2024 kidolog.com /Tüm hakları saklıdır.