kidologlogo

Çocuğum Neden Altını Islatıyor, Kaka Kaçırıyor?

Uzman desteği için Çocuk Gelişimci/Çocuk Gelişim Uzmanı

Çocuklarda sıklıkla görülen alt ıslatma problemi, kaka kaçırma çoğunlukla psikolojik ve fizyolojik, nedenlere dayanmaktadır. Çocukların genellikle 3 yaşından en geç 5 yaşına kadar tuvalet eğitimini tamamlamış olmaları beklenir. Tuvalet eğitimini tamamlayan çocukların da alt ıslatma problemi ve kaka kaçırma sorunu sergilememesi beklenir. Bazen her yaştan çocuklarda farklı etkenler sonucu bu problemler oluşabilir. 



Altını Islatma

Bu problem beş farklı kategoriye ayrılabilir:



  • Enürezis
  •  Nocturnal (yalnız gece altını ıslatanlar)
  • Diurnal (yalnız gündüz altını ıslatanlar)
  • Kronik (hem gece hem de gündüz altınız ıslatanlar)
  • Ara sıra altını ıslatanlar

Çocuk büyüdükçe alt ıslatma probleminin giderek azalması beklenir. Ama her zaman azalma gerçekleşir ya da bir daha asla kaçırma olmaz gibi genellemeler yapılması uygun değildir.Alt ıslatma probleminin fizyolojik ve ruhsal nedenleri olabilir.


Fizyolojik nedenlerden birisi çocuğun ilgili kaslarının gelişmemiş olabilmesidir. Bunun yanı sıra çocuğun böbrek ve idrar yolu ile ilgili bir hastalığı olabilir. Bu sorunları anlayabilmek için de çocuğun 18-20. aylardan sonra Sfinkter kontrolünün yapılmasında yarar vardır. En son gelişen kaslar arasında gösterilen ince kaslar yoğun olarak pelvik bölgesinde bulunur. Bu bölgedeki ince kasların kısmen gelişmemiş olması bile idrar kaçırma problemine neden olabilmektedir.

Psikolojik faktörler de alt ıslatma problemini tetikleyebilir. Hassas yapıdaki çocukların çevresindeki hemen hemen her şeyin farkında olduğunu ve yaşanan olumsuz olaylardan fazlaca etkilendiklerini göz önünde bulundurarak çocukların yaşanan olaya verdikleri fiziksel tepkiler vermesi gözlemlenebilir. Yaşadıkları stres, korku, üzüntü gibi duygular çoğunlukla geceleri alt ıslatma sorununa neden olabilmektedir. Neticesinde çocuk altını ıslattığı için daha çok strese girip bu durumu daha da süregelen bir hale döndürebilmektedir.

İlginizi çekebilir: Çocukların Tuvalete Alıştırma Yaşı Kaç Olmalı 



Alt Islatan Çocuğa Davranış Nasıl Olmalı?

Öncelikle asla çocuğu altını ıslatıyor diye suçlamamak gerekir çünkü bu durum onların elinde olan ve bilerek yaptıkları bir davranış değildir. Suçlayıcı davranışınız neticesinde çocuğu daha fazla strese maruz bırakabilir ve sorunu dönülmez bir hale getirebilirsiniz. Öncelikle yapılması gereken şey onunla olumlu iletişim kurarak ona değerli olduğu hissettirilmektir. Daha sonra çocuğa bu problemi aşabileceğine dair güven aşılanmalıdır. Ayrıca çocuğa kafein içeren içecekler içirilmemelidir.



Kaka Kaçırma Nedir ve Neden Olur?

Dışkı kaçırma da tıpkı altını ıslatma gibi psikolojik ve fizyolojik nedenlerden dolayı oluşabilen bir rahatsızlıktır. Her 100 çocuktan birinde bu sorun görülür ve genellikle erkek çocuklarında görülür. Ayrıca bu sorun alta kaçırma rahatsızlığından daha ağır bir sorun olarak kabul edilmiştir.

Bazı çocuklar bağırsaklarını kontrol etmeyi öğrenememiş olabilirler. Bunun sebebi öğrenme güçlüğü ya da tuvalet eğitimindeki yetersizlik olabilir. Tuvalet eğitimindeki yetersizlik genellikle tuvalet eğitimine erken başlama sonucunda ortaya çıkan bir sorundur ve bu eğitimi yetersiz olan çocuklarda genellikle dışkı kaçıma problemi ile karşılaşılmaktadır.

Alt ıslatma, kaka kaçırma problemi görülen çocuklar sosyal hayatlarında genellikle uyumsuzluk belirtisi gösterirler. Okulda uyumsuz hareketler sergileme, inatçılık, agresiflik ve bazen de kıskançlık görülebilmektedir.

Kaka kaçıran çocuklarda da aynı alt ıslatanlardaki gibi eğer ebeveynler tarafından çocuğa hissettirilen bir baskı veya suçluluk duygusu varsa bu duygular kaldırılmalıdır. Çocuğa karşı destekleyici ve güven verici bir tutum sergilenmelidir. Günde birkaç kez tuvalete gidilmesi teşvik edilebilir, çocuk tuvalete gittikten sonra da bu davranışı pekiştirmek için ödüller verilebilir.

 

448344

Kişi Okudu

Kidolog
KidologLogo

TR

Teknik Destek
(10:00-23:59)

+90(850) 840 11 39

App Store

Google Play

Spotify

karekod

' Bilinçli ebeveynler mutlu nesiller '

* Kidolog E-Bülten Üyeliği ile Bizden Haberdar Olun

© 2024 kidolog.com /Tüm hakları saklıdır.