kidologlogo

Çocuğum Altını Islatıyor Ne Yapabilirim?

Çocuklar genellikle 18-24 aylar arası tuvalet eğitimi almaya hazırdır. Gelişimi normal olan çocukların birçoğu 2-3 yaş döneminde tuvalet gereksinimini haber verir, ancak bu yaşlarda organları üzerinde tam kontrol sağlayamadıkları için zaman zaman altlarını ıslatabilirler. Bu nedenle, 4 yaşına kadar arada sırada görülen altını ıslatma davranışı normal karşılanabilir.

Çocuğun gelişimi normalse, tuvalet eğitimini normal dönemde aldıysa ve 4 yaşında olmasına rağmen gece veya gündüz altına kaçırma davranışı zaman zaman da olsa devam ediyorsa, çocuğun duygusal bir sorunu var demektir. Bu nedenle, anne-babaların kritik yaşlarda ortaya çıkan bu davranışı çok iyi takip etmeleri gerekir. Aileler genellikle normal kabul edilen alt ıslatma davranışı ile uyum bozukluğu olarak kabul edilen alt ıslatma davranışı arasında ayırım yapmanın zor olduğunu ifade eder.

Anne-babalar aşağıdaki kriterleri göz önünde bulundurarak bu ayırımı daha kolay yapabilirler. Aşağıdaki kriterler karşılanıyorsa, çocuğun, alt ıslatma davranışı, bir uyum ve davranış bozukluğu olarak kabul edilmeli ve bir uzmandan yardım alınmalıdır. (Öztürk,2004)

Çocuğumun Altını Islatması Normal Mi?

Çocuğun;

Fiziksel, hareket, dil ve zekâ gelişimi normalse,

Tuvalet eğitimini aldıysa,

Aralıkla da olsa gece ve/veya gündüz altına kaçırma davranışı varsa, alt ıslatma davranışı psikolojik bir soruna işaret ediyor demektir

Alt ıslatma davranışı her zaman psikolojik bir sorundan kaynaklanmayabilir; organik bir bozukluk olup olmadığı mutlaka saptanmalıdır. Bunun dışında ateşli hastalıklar ve idrar yolu enfeksiyonları da altını ıslatma davranışına yol açabilir; bu durumlarda ortaya çıkan altını ıslatma davranışı kısa süreli ve geçicidir (Çankırılı,2007)

Psikolojik Nedenleri

Çok erken yaşta tuvalet eğitimine başlamak veya çocuğun sahip olduğu böbrek rahatsızlığını dikkate almaksızın tuvalet eğitimi vermek verilebilir.

Yeni bir kardeşin doğması ve ilginin onun üzerinde yoğunlaşması,

Tuvalet eğitiminde aşırıya kaçma (Aşırı titizlik ve sabırsız davranma ),

Korkudan dolayı alt ıslatma , (korku filmi seyretme gibi )

Ruhsal zorlama (aşırı baskı, üzüntü )

Ailevi faktörler,

Okulda aşırı baskı uygulanması,

İlgi toplamak, öç almak, gibi nedenler,

İlgisizlik, sevgisizlik ve ihmal durumlarında,

Ağır cezalar verildiği durumlarda,

Evde ve okulda uygun şekilde tuvalet olmaması, uzakta olması,

Otoriter eğitim, sert anne-baba tutumuna karşı protesto olabilir.

Özürlü çocuklarda tepki olarak altını ıslatma görülür.

Zorlanmalı yaşam olayları, aile düzenindeki değişiklikler ve kayıplar gibi zorlu yaşam olayları, boşanma, ölüm ya da iş gezisi nedeniyle baba kaybından sonra enürezis başlaması oldukça sıktır. (Bilgiç,2003 )

Altını ıslatma ve diğer konularda uzman desteği almak için tıklayınız.

656902

Kişi Okudu

Ebru Görgülü
KidologLogo

TR

Teknik Destek
(10:00-23:59)

+90(850) 840 11 39

App Store

Google Play

Spotify

karekod

' Bilinçli ebeveynler mutlu nesiller '

* Kidolog E-Bülten Üyeliği ile Bizden Haberdar Olun

© 2024 kidolog.com /Tüm hakları saklıdır.