kidologlogo

Çocuğa Sağlıklı Sınırlar Koyabilmek Neden Önemlidir?

Her ailenin benimsediği değerler birbirinden farklıdır. Dolayısıyla her ailenin çocuğuna koyduğu kurallar da birbirinden farklı olmaktadır.  Ancak çocuklara kural koyulurken dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Çünkü çocuğa koyulan kuralların netliği, tutarlılığı değiştikçe çocuğun da anne babasına olan tutumu değişecektir. Peki çocuğa sağlıklı sınırlar koyabilmek neden bu kadar önemlidir?

Sınırlar İçinde Özerklik

Eğer çocuğunuz ağlayarak sizin koyduğunuz kuralları değiştirebiliyorsa bu durumda çocuğunuza verdiğiniz mesaj aslında şudur:

  • Koyduğum kuralın aslında bir ciddiyeti yok, değiştirilebilir.
  • Ağlayarak her istediğini yapabilirsin.
  • Hayatta zorlandığın anlarda ağlayarak, sorun çıkararak istediğine ulaşabilirsin.

Her çocuk ağlar ve bu bir duygu dışavurumudur. Bazen çocuğun bildiği tek tepki bu olduğu için ağlar. Eğer istediği şey yapılmadığı için ağlamaya başlıyorsa ve siz dayanamayıp istediğini yaptıysanız çocuğunuz bir süre sonra bu davranışı öğrenir çünkü bir kazanç sağlamıştır. Bu durumda çocuğun merkezde olduğu ve anne babanın çocuğu susturmak için her şeyi yaptığı bir ortam oluşur. Ancak bu sağlıklı değildir. Çünkü çocukların güvenli sınırlara ihtiyaçları vardır. Ebeveynlerinin otorite kurmasından ziyade sağlıklı sınırlar çizilerek belli kurallar dahilinde özgür bir alan bırakılmasına ihtiyaç duyar. Çünkü sınırlar çerçevesinde özgürlük tanınması çocuğun güvenli olan alanları belirleyebilmesinde yardımcı olur. Bu ortamın sağlanmasında ise en büyük etki ailededir.

Aile Nasıl Bir Tutum Sergilemelidir?

Öncelikle net sınırlar oldukça önemlidir. 'Ama hocam çok ağlıyor, mecbur kalıyoruz.' cümlesi çok sık duyulan bir cümledir. Aslında ağladığı için mecbur kalmıyorsunuz.  Çocuğunuz sizin mecbur kalacağınızı bildiği için ağlıyor. Bir çocuğun gün boyunca başka bir işi yok. İstediğini alabilmek için saatlerde ağlayabilir. Özellikle bundan bir kazanç sağlamışsa hiç susmayabilir. Bu nedenle ilk olarak anne babanın tutumu çocuk üzerinde en en büyük etkiye sahip olacaktır. Anne ve babanın aldığı kurallar ortak olmalı, annenin evet dediği şeye baba hayır dememeli. Bu durumda çocuk hep evet diyen kişiye gidecek ve hayır diyen kişiyi kötü olarak kodlayacaktır. Anne ve babanın kendi içlerinde belirlediği kurallar çocuğa mutlaka açıklanmalı ve çocuğa da söz hakkı tanınmalı, çocuğun fikri de alınmalıdır. Amacınız çocuğunuzu memnun etmek değil sağlıklı bir kişilik oturtmasına yardımcı olmak olmalıdır.

Çocukluk dönemi yetişkinlik döneminde yaşanan hayatın bir provası gibidir. Yetişkinlik döneminde kararlar alırken yaşanan hisler, zorluklar çocukluk döneminde yaşanan zorluklar karşısında verilen tepkilerin bir ön adımı gibidir. Bu nedenle görüşmelerde ailelere verilen en temel tavsiyelerden biri 'bir kural koyduğunuzda net olur ve bunu ailecek uygulayın.' Sizin yerine getirmediğiniz bir kural çocuğunuza ceza gibi gelecek ve  ailesinin zihnindeki şeması ile ilgili sağlıksız bir profil oluşturacaktır. Bu nedenle koyduğunuz kurallar ile ilgili acele düşünmeden 'çocuğum zaten anlamaz' şeklinde hareket etmeden ilerleyin. Sizler çocuklarınız için ilk rol modellersiniz. Çocuğunuza '30 dakika boyunca kitap okunacak' dedikten sonra sizin televizyon izlemeniz çocuğunuzun gözünde kitap okuma davranışının aslında olumsuz bir durum olduğu izlenimini verecektir. Bunun yerine belirlenen kurallar her ne ise herkesin bu kuralları ortak olarak uygulaması en sağlıklı olanıdır. 

Yukarıda bahsettiğim durumlarda aslında verilmek istenen mesaj 'Seni görmezden geliyorum' değildir. Bunun yerine 'Seni anlıyorum, hislerinin farkındayım ancak bu konuyu daha önce konuşmuştuk ve kurallarımız gereği bu uygun değil.' mesajını verebilmektir. Çocuğunuz sizin ne kadar net, kararlı olduğunuzu gördüğünde davranışlarında değişikliğe gidecektir. 

Merak ettiğiniz konularla ilgili bilgi almak ve randevu oluşturmak için tıklayınız.

409976

Kişi Okudu

Ebru Görgülü
KidologLogo

Teknik Destek
(10:00-23:59)

+90(850) 840 11 39

App Store

Google Play

Spotify

karekod

' Bilinçli ebeveynler mutlu nesiller '

* Kidolog E-Bülten Üyeliği ile Bizden Haberdar Olun

© 2024 kidolog.com /Tüm hakları saklıdır.