kidologlogo

Cinsel İsteksizlik Nedir?

Cinsel isteksizlik, cinsel işlev bozukluklarından biridir.

Pek çok farklı sebeple ortaya çıkabilen cinsel isteksizlik kadın ya da erkeğin 6 ay süreyle hiç cinsel isteğinin ya da düşüncesinin oluşmaması durumu olarak tanımlanabilir. Cinsel istekte azalma, isteğin oluşmaması, cinsel etkinliğin azalması ya da tamamen ortadan kalkması gibi durumlar ortaya çıkmaktadır. Bununla beraber cinsel uyaran olsa dahi kadın ve erkekte herhangi bir cinsel istek uyanmaması durumudur. Halk arasında “cinsel soğukluk” olarak da tanımlanmaktadır.

Elbette cinsel hayatın sağlıklı ilerlemesi için kadın ya da erkeğin fiziksel ve psikolojik olarak hayatın olağan akışında sağlıklı olması gerekir. Bazı dönemlerde ise bu durum olmayabilir ve cinsel açıdan isteksizlik olması normal karşılanabilir. Ancak bu durum 6 ay ve daha fazla devam ederse mutlaka tedavi edilmelidir.



Cinsel isteksizlik belirtileri nelerdir?

En temel belirti cinsel isteğin azalması ya da ortadan kalkması durumudur. Bu durum kadınlarda %33 oranında görülürken erkeklerde ise %14 oranında görülmektedir. Kadınlarda Yaşın ilerlemesi, gebelik, menopoz gibi durumlar cinsel isteksizlik ortaya çıkarabilir. Erkeklerde ise yaş ilerlemesi ile birlikte cinsel dürtüler azalabilir, vücut kas oranında düşüş olması nedeniyle libidoda düşmeler ortaya çıkabilmektedir.



Cinsel isteksizlik türleri nelerdir?

Cinsel isteksizlik üç başlık altında incelenmektedir.



  • Primer Cinsel İsteksizlik: Ergenlik dönemlerinden itibaren kişi, hiçbir cinsel aktiviteye ilgi duymaz ya da arzulamaz.
  • Sekonder Cinsel isteksizlik: Önceden cinsel açıdan aktif olan kişinin zamanla bu durumunun isteksizliğe dönüşmesi olarak adlandırılmaktadır. Sonradan ortaya çıkan bu durum genellikle gelişen olumsuzluklarla bağlantılıdır.
  • Durumsal Cinsel İsteksizlik: Zaman zaman cinsel isteğin kaybolması durumudur. Yorucu ve stresli günler, maddi kaygılar, duygu değişimleri bu duruma yol açar.

Cinsel isteksizlik neden olur?

Cinsel İsteksizliğin fiziksel, psikolojik ve ilişkiden kaynaklı farklı nedenleri olabilmektedir.

Fiziksel nedenler kişinin sağlığı ile doğrudan bağlantılıdır. Yaşın ilerlemesi, menopoz, kullanılan bazı ilaçlar (özellikle anti depresan), organlara bağlı hastalıklar, tiroit hastalıkları, diyabet, tansiyon, alkol ve sigaranın aşırı tüketimi cinsel isteksizliğe neden olan fiziksel nedenler olarak sıralanabilir. Bunların yanında gebelik, lohusalık ve emzirme dönemlerinde de isteksizlik ortaya çıkabilir. Hormonal olarak ise erkeklerde testosteron miktarındaki azalma, bunun yanında kadındaki östrojen seviyelerinin menopozla birlikte azalması cinsel isteksizliğe yol açmaktadır. Son olarak üreme yollarındaki hastalıklarla cinsel isteksizliğe neden olan başka etmenlerdir.

Cinsel isteksizliğe neden olan psikolojik etmenler ise en sık rastlanan cinsel işlev bozukluklarındandır. Bunlar içerisinde stres, zihinsel hastalıklar, düşük öz güven, cinsel fobiler, depresyon durumları vardır.

İlişkisel etmenlerde ise evlilikteki sorunlar, partnere olan ilginin azalması, kavgalar ve tartışmalar, güven sorunları, iletişim sorunları gibi sorunlar yer almaktadır.



Kadınlarda cinsel isteksizlik nedenleri?

Kadınlar, erkeklere nazaran daha fazla cinsel isteksizlik sorunlarıyla karşılaşmaktadır. Yapılan araştırmalara göre kadınların %33’ü cinsel açıdan isteksizlik yaşamaktadır. Önemli bir sağlık problemi olan cinsel soğukluğun nedenlerinden birisi kişinin kendi bedenini tanımaması ve bu sebeple nasıl zevk alacağını bilmemesidir. Bunun yanında yaşadığı ortama göre çevre, kültür, ahlak ve dini değerlerde kadında cinsel isteksizliğe neden olmaktadır. Bir diğer önemli neden ise geçmişte yatan olumsuz bir durumun oluşturduğu isteksizlik olabilir. Gebelik durumu, partnerin erken boşalması ya da sertleşme sorunu yaşaması, kuruluk, hormon seviyelerindeki değişimler, menopoz dönemi, kullanılan bazı ilaçların yan etkileri, hayatın olağan akışı içindeki stres, kaygı, yorgunluk cinsel isteksizliğe yol açabilir.

Erkeklerde cinsel isteksizlik nedenleri?

Erkeklerde cinsel isteksizlik durumu yaşamın her döneminde görülebilmektedir. Aşırı sigara ya da alkol tüketimi, iş ve sosyal hayatta yaşanan stresli dönemler buna neden olabildiği gibi kalp, damar hastalıkları gibi ciddi hastalıklardan kaynaklıda olabilmektedir. Diyabet, karaciğer hastalıkları, tiroit hastalıkları ve bunlar ya da başka durum kaynaklı kullanılan ilaçlar cinsel isteksizliğe neden olabilmektedir. Bu gibi sağlık ile ilgili durumlar yanında partnerle yaşanan ilişki kaynaklı sorunlar ya da psikolojik sorunlar isteksizliğe neden olabilir.

Bu nedenlerin bilinmesi kadınlarda ya da erkeklerde cinsel isteksizliğin nasıl giderileceği sorunun başlangıç noktasını oluşturmaktadır.



Cinsel isteksizlik nasıl tedavi edilir?

Öncelikle cinsel isteksizliğe neden olan fiziksel ya da psikolojik rahatsızlık tespit edilmelidir. Altta yatan sebep tespit edilemezse tedaviye başlanamaz bu sebeple başlangıç için sebep tespit edilmelidir.

 Bu sebeple isteksizlik yaşayan kişinin hekime anamnez vermesi gerekmektedir. Altta yatan sebep sağlık kaynaklı bir sebep ise ortaya çıkan hastalığın tedavi edilmesi cinsel isteksizliği ortadan kaldırmaktadır. Ancak altta yatan sebep psikolojik kaynaklı bir sebep ise kişinin bir psikiyatri uzmanına danışması ve yardım alması gerekmektedir. Tedavi süreci boyunca eşlerden birinin kararlı olması hatta zorlaması bu sürecin daha düzgün ilerlemesini sağlamaktadır.

Bunun yanında aşırı olarak kullanılan sigara ve alkolün azaltılması hem fiziksel sağlık hem de cinsel sağlık açısından oldukça önemlidir.


Cinsel sağlığınızın yanı sıra tüm sorunlarınızla ilgili olarak Kidolog uzmanlarından yardım alabilirsiniz.

573724

Kişi Okudu

Kidolog
KidologLogo

TR

Teknik Destek
(10:00-23:59)

+90(850) 840 11 39

App Store

Google Play

Spotify

karekod

' Bilinçli ebeveynler mutlu nesiller '

* Kidolog E-Bülten Üyeliği ile Bizden Haberdar Olun

© 2024 kidolog.com /Tüm hakları saklıdır.