kidologlogo

Çalışan Annelerin Emzirme Süreci

Sevgili anneler bebekleriniz ile özel bir iletişim halinde bulunduğunuz ve kuşkusuz bir bağ kurduğunuz bu emzirme döneminde siz çalışan anneler için işe başlamayla süreç biraz zorlaşabilir.Ancak bu süreci daha az stres ve kaygı ile atlatmanın bazı ipuçları var .Hadi gelin bunlar nelermiş bir bakalım.

Yeni anne olmuş kadınların çoğu emzirmeye en güzel duygularla ve heyecan ile başlıyor. Buna rağmen iş yeri çanları çalınca veya çalışma hayatına döneceği zaman yaklaştıkça güzel anneyi bir endişe sarıyor. Oysa işe geri dönmek emzirmeyi sonlandırmak demek değildir sevgili anneler.Peki işe dönmek zorunda olan annelerimiz nasıl hazırlanmalı ?? Öncelikle emzirmeye devam etmek istiyorsanız elbette süt sağmalısınız.Annenin bebeğiyle geçirdiği ilk haftalar boyunca yapacağı en önemli ve değerli şey , bebeğini olabildiğince sık emzirmek , anne-bebek bağını kuvvetli bir şekilde kurmak ve geçirdiği her anın kıymetini bilmektir.

İstemeden de olsa yapılan en büyük yanlış , haftalar sonra işe döneceği düşüncesine saplanıp sıkıntıya girmek , kendini bebeğine verememek , bir an önce süt biriktirme telaşına girmek. 

Dönmeden birkaç hafta önceden , göğsünüzü dolu hissettiğiniz zamanlarda biraz süt sağmaya başlar , biriktirirsiniz. Buna aylar aylar önceden başlamanıza gerek yok . Bebeğiniz aç kalmaz . Önce biraz nazlansa da sütü kaşıkla , kadehle , biberonla mutlaka içer. Burada dikkat etmeniz gereken en önemli nokta biberonun kaşık biberon olması yoksa biliyorsunuz ki normal biberon meme reddi sebebidir. Bebeğinizden kaçacak gibi davranmayın konuşarak geri geleceğinizi anlatarak ayrılmalısınız. Günler yaklaştıkça günün aynı vakitlerinde belirli bir saat evden çıkın bu ufak bir alıştırma olacaktır.Bu arada iş yerinde 30-40 dk sağım yapmak sizin yasal hakkınız lütfen bunu talep etmekten çekinmeyin.

Eviniz işinize yakınsa , bazı öğünlerde bebek size gelebilir ve pompalamak yerine bebeği emzirebilirsiniz.Tabii bu durumu destekleyen bir iş ortamınız ve patronunuz varsa..  Anneanneler,babaanneler, evdeki yardımcı bebeğinizi günde 2 öğün getirebilirse pompalamanıza daha az ihtiyaç olur.Ayrıca şuna da dikkat etmekte fayda var : bebeğinizle ilgilenen kişi siz gelmeden hemen önce bebeğinizi beslemesin yada çok çok az emzirsin ki bebek sizi gelince hemen emsin 

Eğer sütü sağıp eve götürecekseniz de şunlara dkkat edin : Önceden patronunuzla konuşun. Emzirmenin bebeğinizin hasta olmaması için gerekli olduğunu vurgulayın. Kendi odanız varsa kapısını kitleyip pompanın başına geçebilirsiniz.Toplantı odasını da kullanabilirsiniz . Hiçbir yer yoksa arabasında pompalayan anneler de var ama sakın tuvalette sağım yapmayın !! Sütünüzü sağarken görüntülü olarak bebeğinizi arayabilir , fotoğraflarına bakabilirsiniz . Bunlar oksitosin hormonunun artışını doğal olarak sütünüzü arttıracaktır. Sağımdan önce bir bardak su içmeyi ihmal etmeyin. Aynı zamanda süt sağma makinelerinin uçlarının annenin meme ucuna düzgün yerleşmesi de çok önemli. İki uçlu makine daha avantajlı olacaktır. Her iki memeyi aynı anda ve daha kısa sürede sağarlar. Süt sağmak için günün belirli saatlerini kullanın , sütün göğsünüzde birikmesine izin vermeyin ( bunu çalışmayan anne de yapsın )

Ne kadar çok emzirirseniz , ne kadar sık göğsünüz boşalırsa , o kadar süt üretirsiniz. Evde günde 8-10 kez emziriyorsanız , aynı sıklığı 24 saatlik dönemde uygulamaya çalışın. Bunun bir kısmını emzirerek , bir kısmını pompalayarak yapacaksınız.

ÖRNEK OLARAK : Sabah uyandığınızda ve kapıdan çıkmadan bebeğinizi emzirin k işe giderken göğsünüz boş olsun . Sonra iş yerinizde 3 saat aralıklarla pompalayın.Dönüş saatinizde bebeği yine emzirin ve sonrasında akşam ve gece emzirmeye devam edin. 3-4 saat sonra eve gideceğim sağmama gerek yok demeyin o kadar gergin memeyi bebek boşaltamaz ve kavrayamaz.

Eğer bu konuda aklınıza takılan bir soru varsa veya uygulamakta zorluk çekiyorsanız biz burada sizinleyiz , mutlaka iletişime geçelim . Kendine , sütüne ve bebeğine güvenmeyi unutma güzel anne 

442059

Kişi Okudu

Şeyma Beyza Çınar
KidologLogo

TR

Teknik Destek
(10:00-23:59)

+90(850) 840 11 39

App Store

Google Play

Spotify

karekod

' Bilinçli ebeveynler mutlu nesiller '

* Kidolog E-Bülten Üyeliği ile Bizden Haberdar Olun

© 2024 kidolog.com /Tüm hakları saklıdır.