kidologlogo

Blw ve Blender

Blw Yöntemi ve Blender Kullanımı

Bebeklere tüm besinleri püre olarak verdiğimiz o günler çok uzak değil ve hala bazı aileler için misafirler. Neden uzaklaşıldı ve neden misafirler, biraz bunlardan bahsedelim.

Yiyecekleri tüketmek sadece kalorilik bir süreç değil. Yiyeceği hazırlama, pişirme ve servis etme daha yiyeceği ağzımıza götürmeden yaşadığımız üç adım. Bu gibi adımlar yemekle bütünleştiğimiz anlar. 

Çocukların bu temel süreçleri da görmesini ve tanımasını sağlayalım. 

Midemizde karışıyor neden karıştırıp midemize karışık göndermeyelim diye çokça düşünülür. Aslında sorarken alıyoruz bunun cevabını. Midemize kadar karışmıyor. Dudaklarımızın, dilimizin, çenemizin ve dişlerimizin yapması gereken işleri biz blender ile halletmiş oluyoruz.

Bu süreçleri blender ile tamamladığımızda organlarımız bu süreçleri tamamlayamamış ve güçlenememiş olurlar. Bu güçlenemeyen organlar ilerleyen yaşam evrelerinde daha farklı sonuçlara yol açarlar.

Yutma ve konuşma gerilik veya bozuklukları başta olmak üzere, birçok fizyolojik ve onları takip eden psikolojik durumlara yol açarlar. Bu süreci daha iyi geçirmek ve bu sorunlarla karşılaşma riskimizi en aza indirmek için ağzımızın çalışmasına izin verelim.

Aynı zamanda püre besin tüketimi besin öğesi kaybına da yol açabilmektedir.

BLW İşe Yarar Mı?

Başta C vitamini olmak üzere, B grubu vitaminleri ve bazı minerallerde kayıplar görülmektedir. 

Blender ile lifli besinleri de parçaladığımız için mideden besinlerin hızlı geçişi, kan şekeri düzeyleri ve insülin salınım durumunu etkilemiş oluruz. Ek olarak bağırsak tembelliğine kadar birçok faktör olarak karşımıza çıkabilmektedir. 

Bağırsak tembelliği genelde kabızlık olarak karşımıza çıksa da farklı hastalıklar olarak da dönüş sağlayabilir.

Kendi besinini hazırlamak birçok bireyin daha sağlıklı beslenmeyi hayatı boyunca devam ettirebilmesinin temeli olarak görebiliriz. 6. ayda kendi besinini hazırlamanın en iyi yolu ağzına parmak besinleri götürmekten geçiyor olabilir.

6. ay belki de bir ömrün anahtarıdır.




 

BLW: 

Baby Lead Weaning : Bebek Liderliğinde Beslenme

Bebek bu yöntem ile özgür bir şekilde istediği kadar ve hızını kendinin belirlediği şekilde beslenir.

Kendi kendine beslenen bebeklerde çiğneme becerisi, el-göz koordinasyon gelişimi ve yiyecekleri tanıma becerisi artar.

6. aydan itibaren tamamen anne sütü tüketiminin sonuna kadar uygulanabilir.

Bu yöntem, çok özel ve bebeğe özgü olabilmektedir.

Öncelikle bebek, dik durabileceği gelişim seviyesinde olmalıdır. Önündeki yiyeceklere uzanabilmeli ve yemekten önce ellerinin temiz olmasına özen göstermeliyiz.

Mevsimindeki yiyecekleri parmak boyutunda (5-6 cm) olacak şekilde, yutulabilecek kadar yumuşak ve elle tutulabilecek kadar sert olmalıdır. Buharda haşlama, suda haşlama veya fırında pişirebiliriz. 

Bebeğin yiyeceklerle zaman geçirmesine izin verin. Onunla kuracağı bağ için ihtiyacımız zaman.

Tanıyıp zaman geçirdikçe ağzına götürme isteği duyacaktır. Bebeği bu süreçte gözetim altında tutun ve yanında olduğunuzdan emin olsun.

Bu noktada; 3 gün boyunca her öğünde aynı besini hazırlayın. Hem tadını öğrenir hem de olası alerjik tepkileri gözlemleyebilirsiniz. 

Bebek, aslında kendi belirlemiş olacağı için için sevmediği veya sevmeyeceği yiyeceklerle karşılaşacaktır.

Burada 1-2 hafta ara vererek tekrar denemek işe yarayabilir.

Besinleri denerken ilk olarak tek başlarına farklı aroma vericiler veya besinler olmadan denetmeye çalışın. Yine bu şekilde gelişebilecek alerjik reaksiyonların önüne geçmiş  olabilir hem de yiyeceklerin tatlarını anlayabilir ve onlara vereceği tepkileri anlayabiliriz.

Bebeklerin de birer birey olduğunu ve her şeyi sevemeyeceklerini bilmemiz çok kıymetli.

 

446375

Kişi Okudu

Yunus Aksu
KidologLogo

TR

Teknik Destek
(10:00-23:59)

+90(850) 840 11 39

App Store

Google Play

Spotify

karekod

' Bilinçli ebeveynler mutlu nesiller '

* Kidolog E-Bülten Üyeliği ile Bizden Haberdar Olun

© 2024 kidolog.com /Tüm hakları saklıdır.