kidologlogo

Bir Çocuğun Psikolojisinin Bozuk Olduğunu Nasıl Anlarız?  

Doğduklarından itibaren sürekli gelişim ve değişim içinde olan çocukların psikolojilerini yakından takip etmek sağlıklı nesiller için büyük önem taşıyor. Çocukluk döneminin ruh sağlığı açısından düzgün bir şekilde geçirilmiş olması, ergenliğinde aynı doğrultuda kolay ya da zor geçmesinde belirleyici nitelik taşımaktadır.

Temel ihtiyaçları eksiksiz karşılanması çocukların psikolojilerinin bozulmaması için tek kriter olarak görülmesi ebeveyn ve çocuklar arasında çoğu zaman atışmalara neden olabiliyor. Sadece ilgi ve sevgi ile özgüveni yüksek ve sosyal çocuklar yetiştirebilmek günümüzde yoğun bir şekilde çalışan anne ve babaların yetersiz kaldığı noktalardan biri oluyor.



Psikolojisi Bozuk Çocuklardaki Belirtiler

Çocukların psikolojilerinde ciddi bir problem olup olmadığını anlamak için uzmanlar belirgin belirtiler üzerinde duruyor. Bazı çocukların normal davranış sergilerden iç dünyasında bir takım sorunların olması çeşitli davranış ve rahatsızlıklarla ortaya çıkmaktadır.

Psikolojik olarak bir şeyler yolunda gitmeyen çocukların içine kapandıkları sıkça görülür. Kalabalık ortamlarda bulunakta kaçarlar ve sık sık yalnız kalmak isterler. Fiziksel anlamda kendilerine zarar veren çocuklarında vakit kaybedilmeden bir uzmanla görüştürülmesi gerekir. Tırnak yeme, alt ıslatma ve konuşma bozukluklarının aniden görülmesi gibi belirtiler psikolojiyi yakından ilgilendiren sorunlar arasında yer alıyor.



Psikolojisi Bozuk Çocuklara Nasıl Yaklaşılmalı?

Psikoloji ile ilgili çocuklara konan teşhislerde girilen tedavi sürecini olumlu ya da olumsuz etkenler arasında ebeveynlerin yaklaşımları yer alıyor. Doğru bir yaklaşım ile çocukluk dönemi sorunlarının üstesinden gelmek mümkünken, yanlış yaklaşım ufacık sorunların bile büyümesine yol açabilir.

Anne ve babaların çocuklarda gözlemledikleri en ufak sorunu dahi göz ardı etmeden izlemeleri ve gerektiğinde uzman desteğine başvurmaları gerekir. Bu noktada her daim iletişim halinde olmak ve anlayışlı bir tavır ile karşılanmak çocuklara kendilerini daha iyi hissettirecektir.

İlkokul çağından sonra ortaokul ya da lise döneminde derslerin birden ağırlaşması ve ailelerinde bilinçsiz bir şekilde çocuğun üzerinde baskı kurması psikolojik sorunlara yol açabilir. Öncelik her zaman çocuğun psikolojik gelişimine verildiğinde okul başarısı zaten kendiliğinden gelecektir.



Çocuklarda Bozuk Psikoloji Nasıl Düzelir?

Çocuk terapisi çocukların bu dönemde zorlandıkları birçok konu ve düşüncenin düzeltilmesi için etkili olan bir alandır. Akranları ile istediği arkadaşlık bağını kuramayan ve ailevi sorunlarda uzmanların uyguladığı oyun terapisi kalıcı olarak psikolojinin düzeltilmesi için etkili bir yöntemdir.

Psikolojileri istismar, aile içi şiddet ve ani ölüm gibi sebeplerden dolayı bozulmuş olan çocuklardaki oluşan travmanın izlerini silmek oldukça zordur. Yetişkinlik dönemini bile olumsuz etkileyebilecek bu tür travmalar diğer psikolojik sorunlara nazaran daha özen gerektiren ve iyileşmeye göre süresi uzayan ya da kısalan olaylardır.

Çocuğunda gördüğü ruhsal olumsuz değişimleri her ebeveyn dikkate almalı ve yeterli olamadığı anlarda mutlaka uzman desteğine başvurmalıdır. Aksi halde bozuk bir çocukluk psikolojisi ile ergenliğe ve yetişkinliğe çocukların doğru bir şekilde adım atmaları beklenmemelidir.

424157

Kişi Okudu

Kidolog
KidologLogo

TR

Teknik Destek
(10:00-23:59)

+90(850) 840 11 39

App Store

Google Play

Spotify

karekod

' Bilinçli ebeveynler mutlu nesiller '

* Kidolog E-Bülten Üyeliği ile Bizden Haberdar Olun

© 2024 kidolog.com /Tüm hakları saklıdır.