kidologlogo

Bir Çocuğun Psikolojisi Nasıl Düzelir?

Çocuk psikolojisi her yetişkinin bilmesi gereken konulardan biridir. Sadece ebeveynler değil, bir çocukla temas eden herkes çeşitli travmalara ve akıl hastalıklarına neden olabilir. Dünyayı, hayatı, insanları ve sosyal ilişkileri yeni yeni öğrenmeye başlayan çocuklar, basit yetişkinlerden bile ciddi şekilde etkilenebilir ve bu etkiler fark edilmeyebilir ve ömür boyu olumsuz özellikler taşıyabilir, gelişme potansiyeline sahiptir.

 

Çocuk Psikolojisi Neden Bozulur?

Çocuğun önünde anne-baba kavgaları, ailenin yeni bir mahalleye taşınması, okul değişikliği, yeni kardeşin aileye katılması gibi olay ve durumlar çocuk için feci sonuçlar doğurabilir. Ayrıca çocukların aileleri olmadan izledikleri şiddet içerikli filmler, uygunsuz davranışlar ve yaşadıkları olaylar psikolojilerini ağırlaştırabilir. Peki, akıl hastalığı olan bir çocuğu nasıl anlarsınız? Çocuğunuzun ruh sağlığı sorunlarına bağlı olarak bu sorunun birçok cevabı vardır. Psikolojik bozuklukların en yaygın belirtilerinden bazıları şunlardır:

 

Korku ve kaygı, çocukların yaşadığı en yaygın olumsuz duygulardır. Travmatik olaylar nedeniyle kaygı ve kaygı nedeniyle psikolojik engelli çocuklar sosyal ilişkilerden kaçınırlar, başkalarıyla konuşurken utangaç olurlar, toplum içinde yere dikkat ederler, ben de benzer düşüncedeki insanlarla oynarken kaygılanırım. Bu belirtiler öncelikle akıl hastalığı olan çocukların belirtilerinden biridir.

Bir çocuğun akıl hastalığına neden olan faktörler arasında ebeveyn ilgisizliği, çocuğa sürekli öfke ve psikolojik şiddet kullanımı sayılabilir. Bu durumla karşılaşan çocuklar dikkatlerini çekmek için aşırı davranışlarda bulunabilir veya yürümek gibi tehlikeli davranışlarda bulunabilirler.

Psikolojisi Bozuk Çocuğun Belirtileri için Diğer Noktalar

Sık yatak ıslatma, bir çocuğun akıl hastalığının habercisi olarak da görülebilir. Banyoda eğitim alsalar bile çocuklar bazen yataklarını ıslatabilirler. Bu durum, çocuk kendini güvensiz hissettiği, ailesinden veya başkalarından korktuğu veya endişe veya korku hissettiği için tekrar tekrar tekrarlanabilir.

Öfke kontrolü, çocuklarda akıl hastalığının en yaygın belirtilerinden biridir. Özellikle kendilerini çok kısıtlanmış hisseden ya da öfkesini kontrol etmekte güçlük çeken anne-babalarına rol model olarak tanık olan çocuklar, arkadaş çevrelerinde öfke ve inatçılık gösterebilirler. Çocuğunuzda bu davranışı gözlemlemek, ruhsal hastalığı olan çocuğunuzun belirtileri olduğunu düşündürür.

Aşırı sosyal uyarılma da bir çocuğun akıl hastalığının bir belirtisidir. Güvenilir bir kişinin etrafında sakin ve sağlıklı davranışlar sergileyen, yeni bir ortama giren, yeni çocuklarla veya yetişkinlerle tanışan ya da okulda aşırı heyecanlı olan çocuklar özgüvenli olmayabilirler. Özgüven eksikliği, ömür boyu sürebilen çok önemli bir ruhsal bozukluktur. Bu nedenle bu tür bir tutum sergileyen çocuklara özellikle dikkat edilmesi önerilir.

Çocuğun Psikolojisini Düzeltmek İçin Yapılan Tedavi Yöntemleri

Uygun yaklaşımlar ve tedaviler ile ruhsal hastalıkların önemli bir kısmı ortadan kaldırılabilir. Oyun terapisi arkadaşlardan dışlanma, aileden ve insanlardan kötü sözler, eleştiri ve baskı gibi durumların neden olduğu ruhsal rahatsızlıkların giderilmesinde oldukça etkilidir. İstismar, şiddet, aile boşanması veya ebeveyn ölümü gibi ağır travmalardan kaynaklanan ruh sağlığı sorunları daha zordur. Böyle ciddi bir travma, çocukta ömür boyu sürecek bir yara izi bırakabilir. Bu nedenle ağır travması olan çocukların diğer çocuklara göre daha uzun tedavi görmeleri tavsiye edilir.

141970

Kişi Okudu

Kidolog
KidologLogo

TR

Teknik Destek
(10:00-23:59)

+90(850) 840 11 39

App Store

Google Play

Spotify

karekod

' Bilinçli ebeveynler mutlu nesiller '

* Kidolog E-Bülten Üyeliği ile Bizden Haberdar Olun

© 2024 kidolog.com /Tüm hakları saklıdır.