kidologlogo

Bir Çocuğun Ergenliğe Girdiği Nasıl Anlaşılır?

İnsan hayatının farklı evreleri vardır. Bu evrelerden belki en zor ve en karmaşık olan dönem ise ergenliktir. Ergenlik dönemi kişinin hem vücudunda hem de hem de mental olarak bir takım değişiklikler yaşadığı dönemdir. Bu değişiklikler yaklaşık olarak 10 sene kadar sürmekte ve daha sonra ise birey hem karakter hem de bedensel olarak gelişimini tamamlamaktadır.

Bu süreç hem kızlar hem de erkekler için farklı şekillerde işler. Bilimsel veriler ergenlik çağına kızlar ve erkeklerin farklı yaş aralıklarında girdiğini ve kızların, erkeklere göre gelişimlerini hem mental anlamda hem de biyolojik olarak daha erken tamamladıklarını göstermiştir.



Kızlarda Ve Erkeklerde Yaşanan Ergenlik Belirtileri

Kızlar, erkeklerden daha erken ergenliğe girer. Kızların vücutlarında ilk fark edecekleri ergenlik belirtisi ise büyümeye başlayan göğüsleridir. Bu süreçte kızların göğüsleri uç kısmında ve arka kısmında yumrular şeklinde büyümeye başlar. Bu süreç kimi zaman ağrıya neden olsa da birkaç sene içerisinde göğüsler şekillerini tam olarak aldıklarında ağrıda ortadan kalkacaktır. Bu süreçte göğüslerden birinin diğerine oranla daha hızlı gelişmesi de yine olağan karşılanması gereken bir durumdur.

Erkek çocuklarda da göğüs bölgelerinde şişme meydana gelebilir ancak bu durumda birkaç yıl içerisinde ortadan kalkacaktır. Erkeklerde ergenlik belirtileri gözle görülür bir şekilde meydana gelmez. İlk olarak testislerde büyüme meydana gelmeye başlar ve penis boyu da ergenlik döneminde yaklaşık olarak iki katına çıkar. Ereksiyon sıklıkla karşılaşılan bir surum haline gelir ve uyurken veya uyanıkken sperm salgısı üretilmeye başlanır.



Vücutta Tüylenme Meydan Gelir?

Ergenlik döneminin en bariz belirtilerinden bir tanesi de tüylenmedir. Kızlarda göğüs, erkeklerde ise testis büyümesinden sonra vücutta tüylenme başlar ve bir süre sonra bu tüyler kalınlaşır. Tüyler kız veya erkek olması fark etmeksizin ilk olarak koltuk altında daha sonra ise genital bölgede çıkar. Ardından ise kol ve bacaklarda bulunan tüyler daha kalın bir hale gelmektedir. Erkek bireylerde ayrıca göğüste ve yüzdede kıllanma meydana gelir.



Ergenliğin En Bariz Belirtisi Sivilceler

Ergenliğin belki de en bariz belirtileri vücutta yaşanan hormonal değişimlere bağlı olarak meydan gelen sivilcelerdir. Bu süreçte yağ bezleri son derece aktif bir şekilde çalıştığı için çocukların daha fazla terlemesi doğaldır. Vücudu ve yüzü temiz tutmak sivilceler ile baş etmenin en kesin yollarından bir tanesi olmakla beraber, durum baş edilemeyecek boyutlarda ise uzman bir doktordan yardım almak oldukça mantıklı bir seçenek olabilir.



Kızların İlk Kez Regl Olması Ve Erkelerin Sesinin Kalınlaşması

Kız çocukları ergenliğe girmesinin ardından geçen iki- iki buçuk yılın ardından ilk kez regl olur. Regl olmak kızların fiziksel olarak bir yetişkin olduğunu gösteren ilk ibaredir. Kızların 16 yaşına gelene kadar regl olmaması halinde ise bir doktora danışılması en doğru olandır. Erkeklerin ise ergenliğin sonuna doğru sesleri kalınlaşmaya ve çatallaşmaya başlar. Erkelerde meydan gelen bu değişim ise son derece normaldir. Bu değişim testesteron hormonu salgılanmasında bağlı olarak ses telleri kalınlaşır ve uzar.

Psikolog veya Psikolojik Danışman desteği için tıklayın.

659963

Kişi Okudu

Kidolog
KidologLogo

TR

Teknik Destek
(10:00-23:59)

+90(850) 840 11 39

App Store

Google Play

Spotify

karekod

' Bilinçli ebeveynler mutlu nesiller '

* Kidolog E-Bülten Üyeliği ile Bizden Haberdar Olun

© 2024 kidolog.com /Tüm hakları saklıdır.