Bipolar bozukluk kişinin duygularını, hal ve hareketlerini düzenleyememesi, gün içerisinde gerekli aktiviteleri yerine getirememesi olarak ta tanımlanabilir. Bipolar bozukluk bir diğer adıyla duygu durum bozukluğudur. Bu hastalık manik-depresif bozukluk olarak ta adlandırılmaktadır. Bipolar bozukluk duyguları en uç noktalarda yaşamak anlamına da gelebilir.
Kişi, günün bir saatinde çok mutlu ve enerjik olabileceği gibi günün bir başka saatinde de çok yorgun, içine kapanık ve huysuz da olabilir. Bu tamamen o an içerisinde hissettiği duygulara bağlıdır. Bipolar bozukluk duyguları kullanarak hareket eder. Bu hastalık genetik olarak ta ebeveynlerden alınabilir veyahut bir travma sonrası kişide sonradan ortaya çıkabilir.
Bipolar Bozukluk Nedenleri
Kesin bir nedeni olmamakla birlikte pek çok belirtinin ve nedenin birleşmesiyle birlikte kişiye bipolar bozukluk tanısı koyulabilmektedir. Ruhsal bir nedeni olabileceği gibi fiziksel bir nedeni de olabilir. Beyindeki fonksiyonları kontrol eden bir kimyasalın dengesizliği sonucunda da kişiye bipolar bozukluk tanısı koyulabilir. Bunun yanı sıra gen aktarımıyla da bipolar bozukluk olabilmesi mümkündür.
Tamamen tek bir gen bunun için suçlanamaz. Fakat genetik faktörler ve çevresel faktörler işin içine girdiği zaman ailesinde bipolar bozukluk geçmişi olan kişinin de aynı hastalıktan mustarip olduğu görülmektedir. Fiziksel ve ruhsal nedenlerin yanı sıra tetikleyici unsurlar da bipolar bozukluğun nedeni olabilirler. Cinsel veya duygusal bir istismara uğranması, kişiye yakın olan birinin ölümü, fiziksel şiddet veya istismar bipolar bozukluk durumunu tetikleyen bazı tatsız unsurlardır. Bu tür olaylar kişinin depresyona girmesine, dikkat edilmediği müddetçe o depresyonun ilerleyip ağır bir hastalığa doğru yol almasına neden olur.
Bipolar Bozukluk Belirtileri Nelerdir?
Bipolar bozukluk için ruhsal durum olarak iki dönemi vardır:
- Kişi aşırı bir şekilde neşeli, enerjik, sabırsız, uç noktalarda özgüvenlidir. Ayrıca hızlı konuşur, halüsinasyon görür ve daha az uyku ihtiyacı hisseder. Bu ve bunun gibi uç noktada enerjik belirtiler mani dönemi adı verilen dönemin belirtileridir.
- Tüm bu belirtilerin tam tersi olarak ise depresyon döneminde aşırı uyuma isteği oluşur. Kişi sürekli yorgundur, enerjisi yoktur ve aşırı keyifsizdir. İştahsızdır, yemek yemez ve en önemlisi de intihara meyillidir. Depresyon döneminde basit günlük işleri bile yerine getirmek onun için çok zordur.
- Bu iki dönemin dışında karma adı verilen bir dönem daha vardır. Bu karma dönemde ise kişi bu iki duygu durum halini aynı anda hatta aynı gün içerisinde yaşar.
Bipolar Bozukluk Tedavisi Nasıl Yapılır?
Bu hastalığın tedavisinde aile ve çevre desteği çok önemlidir. Bazen hastalar ataklarını fark edemeyebilir. Atakları fark edecek kişi çevresindeki insanlardır. Atak durumlarında duygu durumlarını düzenleyici ilaçlar kullanabilir. İlaç kullanmak atak durumlarında hastalara yardımcı olur. Ataklar dışında kişiler bipolar bozukluk ile hayatlarını sürdürebilirler. Doğru ilaç kullanımı ve tedaviyle birlikte günlük yaşamlarına geri dönebilirler.
Uzman desteğine başvurmak için tıklayın.
Kidolog. com; ebeveyn ve çocuk danışmanlık platformudur. Bebeğinizin ve çocuğunuzun gelişimi için birbirinden farklı uzmanlar ile tanışmak ister misiniz? Çocuğunuzun gelişiminde bir pusula olmak isteyen alanında uzman birçok danışman ile bedensel ve ruhsal zindeliği ortaya çıkarın. Doğum öncesinde ve sonrasında sizi yalnız bırakmayacak danışmanlara ulaşmak artık çok kolay.