kidologlogo

Bıngıldak Nedir?

Fontanel diğer adı ile bıngıldak yeni doğmuş bir bebeğin kafatasının ''yumuşak noktası''dır.Bebeğinizin başının üzerine dokunursanız kemikler arasındaki yumuşak noktayı hissedebilirsiniz.Bu nokta bebeğinizin beyin ve kafatasının normal büyümesi ve gelişmesi için önemli olan eşsiz bir özelliktir. Her bebeğin kafatasında biri önde ve yukarıda, diğeri de arka tarafta olmak üzere iki adet bıngıldak bulunur. Arka bıngıldak genellikle bebeğiniz iki aylıkken kapanır. Ön bıngıldak ise dört ile yirmi altı ay içeririsinde herhangibir zamanda kapanabilir.Normal gelişim gösteren bebeklerde on dört aylıkken her iki bıngıldağında kapalı olması beklenmektedir.

Normal bıngıldak nasıl olmalıdır?

Bebeğinizin kafatasında ellerinizi nazik bir şekilde dolaştırırsanız hissedeceğiniz küçük nabızlı noktada bıngıldak yumuşak ve düz olmalıdır.Bıngıldak şekil ve sertlik bakımından farklı hissediliyorsa eğer bebeğinizin sağlığında kontrol edilmesi gereken konuların varlığına işaret edilebilir. Bunlardan bazıları batık ve şişkin bıngıldaklardır.

Batık bıngıldak :

Batık ve çökmüş bıngıldaklar; bebeğinizin vücudunda gözle görülebilir su kaybından kaynaklıdır. Bu dehidrasyonun vücuttaki diğer belirtileri şu şekildedir ; 

  • Sık kusma ve ishal
  • Düzensiz beslenme
  • Aşırı sıcak havalarda terleme, daha az uyanıklık, disket olma hali
  • Daha az ıslatılmış bebek bezleri

Şişkin bıngıldak :

Şişkin veya şişmiş bir bıngıldak; menenjit veya ensefalit (beyindeki enfeksiyonlar), beyin kanaması, hidrosefali, apse veya beyindeki basıncın artmasının başka bir nedeni olmak üzere bir dizi ciddi ancak nadir durumun belirtisi olabilir.

Bıngıldak çok erken kapanırsa ne olur?

Bebeğinizin bıngıldakları bir kaç farklı nedenden dolayı erken kapanabilir.Bebeğinizde hipertroidzm (yüksek tiroid hormonu seviyeleri) veya hiperparotiroidizm (yüksek seviyerlerde paratiroid hormonu) olabilir. Erken bıngıldak kapanmasının bir diğer sebebi de kraniyosinostoz olarak bilinen bir durumdur. Kraniyosinostoz, bir bebeğin kafatasındaki kemik plakaları arasındaki bir veya birden fazla fibröz eklemin beyin büyümesini tamamlamadan çok erken birleşmesi olayıdır.Beyin büyümeye devam ederken kafatasını içeriden iter ancak kapalı olan alana genişleyemez. Bu da kafatasının alışılmadık bir şekle sahip olmasına neden olur.

Bebeğinizin bıngıldaklarının erken kapandığını fark ederseniz, kafatası boyunca bir çıkıntı hissederseniz yada kafatasında farklı bir büyüklük ile alışılmadık bir şekil gözlemlerseniz doktorunuzla iletişime geçmeniz gerekmektedir.

Bıngıldak kapanmazsa ne olur?

Bebeğinizin bıngıldakları çeşitli nedenlerle zamanında kapanmayabilir. Gecikmiş bıngıldak kapanmasının yaygın sebepleri arasında konjenital hipotirodizm (doğumdan itibaren düşük tiroid hormonları), down sendromu,beyin içinde artan basınç, raşitizm ve ailesel makrosefali (büyük bir kafaya sahip olma genetik eğilimi) bulunur.

Bıngıldak hakkında uzman bilgisine ulaşmak için tıklayınız

441296

Kişi Okudu

Merve Kuşoğlu
KidologLogo

TR

Teknik Destek
(10:00-23:59)

+90(850) 840 11 39

App Store

Google Play

Spotify

karekod

' Bilinçli ebeveynler mutlu nesiller '

* Kidolog E-Bülten Üyeliği ile Bizden Haberdar Olun

© 2024 kidolog.com /Tüm hakları saklıdır.