kidologlogo

Bebeklerde Yürümeye Başlama Zamanı

Ebeveynler için bebeklerin tüm gelişimleri çok önemlidir. İlk gülüşü, ilk göz teması, ilk konuşmaları gibi insan yaşamında mihenk taşı olan bu gelişmeleri anne ve babalar yakından takip ederler. Hatta takip etmekle kalınmaz, gelişimlerini normal seyirde olup olmadığını kontrol etmek için araştırma yaparlar. Bazı gelişmelerin belirli aylar içerisinde gerçekleşmesi beklenir. Aşama aşama ilerleyen bu sistem insan vücudunun gelişmesi ile de yakından alakalı bir durumdur. Bebeklerde yürüme ise belirli bir ay içerisinde gerçekleşir.



Bebeklerin Yürüme Zamanları Nelerden Etkilenir?

Bebekler doğduklarında kemikleri ve kasları çok fazla güçlü değildir. Bu zamanla daha da kuvvetlenerek sağlam bir kas ve iskelet sistemi haline gelecektir. Bu sağlamlık genellikle genetik ya da beslenme ile de yakından alakalı bir durumdur. Bebeğin genetik yapısında erken yürüme ya da erken oturma gibi eylemler var ise bu kodlanan aylarda mutlaka ortaya çıkacaktır. Bunu takip etmek için ise anne ya da babanın bebeklik çağındaki davranışlarını sorgulamak yeterli bir ipucu olacaktır. Öte yandan ise anne sütü alıp almaması ya da ek gıdada yeterli beslenip beslenmemiş olması da büyük oranda oturma, emekleme, kavrama, yürüme gibi yetilerin hızlı olmasında etken rol oynar. 

İlginizi çekebilir: Bebeklerde Motor Gelişimi



Bebekler Yürümeden Önce Hangi Aşamalardan Geçer?

Bebeklerde yürüme eylemini gerçekleştirmeden önce bazı hareketleri de yapması beklenir. Bunlardan ilki el ile tutma hareketleridir. Bu hareketler yürüme aktivitesinin başlangıcında yürüyerek tutunma eylemi için destekleyici rol oynar. Bu aşamadan sonra ise genellikle 6. ayda yavaş yavaş oturma eylemi gerçekleştirilir. Bu döneme giren bebekler yatma eyleminin reddeder ve artık oturmaya hazır olduğunun ilk sinyalini verir. Aynı zamanda bu aşamada bebeklerin omurga yapısı artık oturacak kadar güçlenmiş demektir. Oturma eylemlerinden sonra ise sıra emekleme aşamasına gelecektir. Emekleme zamanı kısa ya da uzun sürebilir. Bu aşama ise ilk etapta geriye doğru emekleme şeklinde başlar. Emeklemeyi artık uzman bir şekilde gerçekleştiren bebekler bununla yetinmek istemez ve bir yerden tutunarak ayağa kalkmaya başlar. Bu aşamada ayakta durma eylemi bir kaç saniye olabilir.

İlginizi çekebilir: Kaba motor becerileri nelerdir?



Bebeklerde Tam Anlamıyla Yürüme Ne Zaman Gerçekleşir?

Bebeklerde yürüme yaklaşık olarak emekleme döneminin sonuna denk gelir. Emekleyen bebekler artık sıkılıp etrafı daha hızlı keşfetmek için yürüme eylemini gerçekleştirmek isterler. Emekleme işlemi bittikten sonra sıralama denilen bir hareket ile bir yerden tutunarak ilerleme işlemi başlar. Bu etapta ebeveynlerin sabırlı olmaları ve bebeğin dikkatini çekecek bir objeyi yürüme mesafesine koyarak yürümesini ve dikkatini o yönde vermesi sağlanmalıdır. Bebeklerde yürüme eylemi yaklaşık olarak 12. ay ve 18. ay arasında gerçekleşir. Bu aylardan önce de bazı bebekler yürümeye başlar. Fakat 18. aydan sonra hala yürüme belirlisi yok ise mutlaka bir hekime danışmak gerekir.

85830

Kişi Okudu

Kidolog
KidologLogo

TR

Teknik Destek
(10:00-23:59)

+90(850) 840 11 39

App Store

Google Play

Spotify

karekod

' Bilinçli ebeveynler mutlu nesiller '

* Kidolog E-Bülten Üyeliği ile Bizden Haberdar Olun

© 2024 kidolog.com /Tüm hakları saklıdır.