kidologlogo

Bebeklerde ve Çocuklarda Alerji Belirtileri Nelerdir, Nasıl Önlenir?

Çocuklarda alerji, pek fazla bilinmese de aslında oldukça yaygın bir sorundur. Üstelik, modern zamanlarla birlikte alerji yaygınlığının artış gösterdiği bilinmektedir.

Dünyada alerjiye neden olduğu bilinen 8 farklı besin bulunmaktadır. Bunlar; yumurta, süt, balık, kabuklu deniz ürünleri, buğday, soya, kabuklu ağaç yemişleri ve yer fıstığıdır. Çocuklarda alerjinin giderek yaygınlaşması ebeveynlerde endişe yaratabilir. Kimi alerjiler yaşa bağlı olarak kendiliğinden geçerken kimileri ise ömür boyu sürebilir. Fakat çocukken alerjiyi tespit etmek oldukça önemlidir.

Bu yazımızda çocuklarda çeşitleri nelerdir, çocuklarda alerji neden olur, çocuklarda alerjiye ne iyi gelir gibi soruları irdeleyeceğiz. Ayrıca yazımın ikinci bölümünde alerjisi olan bebekler için neler yapılmalı konusunu da inceleyeceğiz. Hazırsanız başlayabiliriz.



Çocuklarda Alerji Nedir?

Alerji, genellikle zararsız olan besin ya da çevresel maddelerin kimi insanlarda yaşattığı birtakım rahatsızlıklara verilen isimdir. Toz akarları, besin maddeleri, evcil hayvanlar, böcekler, polenler, küfler ve bazı ilaçlar alerjinin kaynağı olabilir. Alerjide temel mesele, bağışıklık sisteminin bu maddeleri zararlı görmesidir. Bunun sonucu olarak da bağışıklığınız sizi korumaya çalışarak antikor ve histamin üretir. Alerjen maddeyle her karşılaşmada histamin salınmasıyla, alerjen reaksiyonlar ortaya çıkar.

Çocuklar ve alerji konusu, ciddiye alınmalıdır. Normal şartlarda bağışıklık sistemi insanları virüs ve bakterileri karşı korur. Fakat yukarıda saydığımız bazı alerjen faktörler de “yanlış alarma” neden olur. Normal şartlarda birçok alerjen yaşamsal anlamda zararlı değildir. Fakat yaşam kalitesini düşüren bir rol izler. Kimi zaman tüm vücudu kapsadığı için ciddi denebilecek sorunlar yaratır. Bu açıdan bebeklerde ve çocuklarda alerji belirtileri ne kadar erken fark edilirse, o kadar hızlı önlem alınacaktır.

Çocuklarda alerji neden olur sorusuna kısaca yukarıdaki gibi cevap verilebilir. Peki, çocukta alerji nasıl belli olur? Şimdi de çocuklarda alerji belirtilerini açıklayabiliriz.



Çocuklarda Alerji Belirtileri Nelerdir?

Çocuklarda alerji çeşitleri nelerdir konusunu yukarıda açıkladık. Alerji çocukta herhangi bir şekilde kendini gösterebilir. Çocuğunuzun cildinde, burnunda, akciğerinde, gözlerinde, midesinde ve sinüslerinde değişimler varsa bunları iyi incelemek gerekir.

Alerjik reaksiyonlar çocuklarda kendini şu şekilde gösterebilir;

·      Kuru cilt, kaşıntı, kırmızı döküntüler

·      Kırmızı, kaşınan ve sulanan gözler

·      Kulaklarda ve ağız çatısında yaşanan kaşıntı

·      Burunda tıkanıklık, akıntı, hapşırma ve kaşıntı

·      Nefes almakta zorlanma, öksürük, astım semptomları

·      Kurdeşen ve kaşıntılı kaynaklar

·      Kusma, ishal, bayılma, tansiyon düşmesi, solunum güçlüğü gibi anafilaksi yani yaşamı tehdit edebilecek reaksiyonlar.



Çocuklarda Alerji Neden Olur?

Çocuklarda alerjiyi birçok faktör ortaya çıkarabilir. Bu reaksiyonların ortaya çıkmasında yaygın tetikleyiciler arasında toz akarları, ağaç polenleri ve küfler bulunmaktadır. Bunun yanı sıra doğal kauçuk lateks, hayvan kepeği, idrarı ve tüyleri de alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Bu tip tetikleyicilerin yanı sıra gıdalar ve ilaçlar da alerjen reaksiyon oluşturabilen nedenlerdir. Ayrıca arı sokması da günümüzde yaygın alerjik reaksiyonlar arasında yer alır.

Çocuğunuzu ve bebeğinizi bu tip tetikleyicilere karşı gözlemlemelisiniz. Birden fazla aynı durumla karşılaştığınızda mutlaka bir çocuk alerji doktoruna başvurmak gerekir. Çocuk alerji uzmanı gerekli testlerin ardından size kesin sonuçlar verebilir. Çocuklarda alerji testi yapıldıktan sonra doktorunuz bu alerjilere yönelik ilaçlar reçete edebilir. Bu da yaşam kalitesini artırmak açısından önemli bir önlem olacaktır.



Hangi Çocuklar Risk Altında?

Alerji konusunda bir risk skalası yaratmak oldukça zordur. Hemen hemen herkeste ortaya çıkabilecek sorunlardan biridir. Yetişkinlere oranla çocuklarda daha yaygın bir problemdir. Ailesinde alerji öyküsü olan çocukların alerjik reaksiyon gösterme riski daha fazladır.



Çocuklar Alerji Kendi Kendine Geçer Mi?

Çocuklarda besin alerjisi, yaş ilerlediğinde düzelme eğilimi gösterir. Yumurta, süt ve buğday gibi alerjiler, yetişkinlik dönemine doğru düzelebilir. Hatta çocukların büyük bölümünde bu tip alerjiler düzelir. Fakat balık, kuruyemiş, kabuklu deniz ürünleri gibi gıda alerjileri genellikle ömür boyu devam etme eğilimi gösterir. Bunlar ciddi alerjiler olarak ele alınır.

Kimi alerji çeşitleri ise doğru tedavi uygulandığı zaman iyileştirilebilir. Polen alerjisi gibi bazı türlerde aşı tedavisi başarılı sonuçlar verebilir. Alerji aşısı sayesinde vücut kademeli şekilde alerjen maddeye alıştırılır. Çocuklar için alerji ilacı da tedavi amaçlı olarak kullanılabilir.



Bebeğin Alerji Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Bebeklerde alerji nasıl anlaşılır sorusunun yanıtı bebekten bebeğe göre farklılık gösterir. Birçok durumda bebeklerde alerji belirtileri kolaylıkla fark edilir. Unutmayın alerjik reaksiyonların nedenleri ve şiddeti de farklı farklıdır. Bebeklerin bağışıklığı, tehdit olarak algılandığı her şey için farklı bir reaksiyon gösterebilir.

Bebeklerde alerji belirtileri; hapşırma, öksürük, burun tıkanıklığı, deride döküntü, gözde yaşarma ve kaşıntı şeklinde kendini gösterebilir. Bunlar en sık görülen alerji belirtileri olarak ortaya çıkar. Bu alerjik reaksiyonlardan her biri farklı nedenlerle ortaya çıkabilir. Alerjinin fark edilmesi kolay olsa da, mutlaka test edilmesi gerekir.



Bebeklerde Besin Alerjisi Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerde besin alerjisinin birçok belirtisi vardır. Bu belirtiler arasında yaygın olanlar iştahsızlık, ishal, kabızlık, kusma, karın ağrısı ve besin reddi şeklinde kendini gösterebilir. Bebeklerde besin alerjisi belirtisi olarak kimi zaman ciltte de sorunlar çıkar. Kızarıklık, kaşıntı ve yanma daha nadir olsa da göstergeler arasında yer alır.



Bebek Alerji Olursa Ne Yapmalı?

Bebeğinizin alerji olduğunu fark ettiğiniz anda, nedenlerini anlamalısınız. Bebeğinizde alerjiye neden olan faktörleri uzak tutmalısınız. Bunun yanı sıra şu önlemleri alabilirsiniz;

·      Evinizi sık sık havalandırın.

·      Bebeğin odasında halı varsa, kaldırın.

·      Odasına evcil hayvan sokmayın.

·      Evde çiçeğiniz varsa dibinde küf olmasın.

·      Hazır gıdalardan uzak tutun.

·      Evde sigara tüketmeyin.

·      Eve geldiğinde bebeğin elini ve yüzünü yıkayın.

·      Alerjik reaksiyonlara karşın grip aşısı yaptırın.



Sık Sorulan Sorular

Alerji Olan Çocuğa Evde Ne Yapılmalı?

Eğer çocuğunuzla alerji varsa; evi sık sık havalandırın, çocuğun odasına evcil hayvan sokmayın ve odadaki halıyı kaldırın. Çocuğunuz hazır gıda tüketmesin ve evde sigara içermeyin. Çocuklarda besin alerjisi varsa hangi gıdaya karşı alerjisi olduğunu tespit ederek, bu gıda içeren hiçbir yiyeceği yedirmeyin.



Bebeklerin Alerji Olduğunu Nasıl Anlarız?

Bebeklerde besin alerjisi kendisini kusma, kabız, ishal, karın ağrısı, iştahsızlık olarak gösterebilir. Ciltte alerji belirtileri ise kızarıklık, kaşıntı, döküntü, gözde yaşarma şeklinde ortaya çıkabilir.



Bebeklerde Gıda Alerjisi Nasıl Anlaşılır?

Bebeklerde gıda alerjisi kendisini kaşıntı, kızarıklık, göz çevresinde şişkinlik, nefes darlığı, kusma, öksürük, dilde şişme, çarpıntı, göğüs ağrısı ve tansiyon düşüklüğü şeklinde kendini gösterebilir. Belirtilerin görülmesinin ardından mutlaka bir çocuk alerji uzmanına danışmak gerekir.



Bebeklerde Besin Alerjisi Ne Zaman Geçer?

Bebeklerde besin alerjisi bazı durumlarda geçerken bazı durumlarda ise ömür boyu kalıcı olabilir. Bu alerjinin çeşidine ve bebeğe göre değişiklik gösterir. Ancak örnek vermek gerekirse süt alerjisi 3 yaşına gelen çocukların %85’inde kaybolur.



Bebeklerde Alerji Ateş Yapar Mı?

Bebeklerde alerji çeşitleri ateşe neden olmamaktadır. Bebeğinizin ateşi varsa bunun sebebi muhtemelen başka bir rahatsızlıktır.



Bebeklerde Besin Alerjisi Nasıl Geçer?

Bebeklerde besin alerjisi bazı durumlarda geçerken bazılarında ise ömür boyu kalıcıdır. Yumurta, süt, buğday alerjisi genellikle büyüdükçe geçmeye başlar. Kabuklu deniz ürünü, kabuklu yemiş ve balık gibi alerjiler ise genellikle ömür boyu kalıcıdır. Kimi alerjilerde tedavi de ciddi oranda düzelmeler sağlar.



Bebeklerde Alerji Neden Olur?

Bebeklerde alerjiye, bağışıklık sisteminin bazı maddelere verdiği reaksiyon neden olur. Bu reaksiyonlar zamanda kendi kendine geçebilir.



Bebeklerde Alerji Nasıl Geçer?

Bebeklerde bazı alerji çeşitleri kendi kendine geçerken, bazı çeşitler ise ömür boyu kalıcıdır. Polen alerjisi gibi bazı çeşitlerde ise tedavi ciddi oranda işe yarayabilir.

***

* Bu içeriğin geliştirilmesinde Kidolog Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.

* Web sitemizde yer alan bu yazılar, tanı ve tedavi amacı taşımamaktadır. Sayfada tedavi edici sağlık hizmetleri konusunda herhangi öğeye yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi konusundaki tüm işlemleriniz için bir uzmana başvurmalısınız.

Kaynaklar:

The Royal Children’s Hospital Melbourne

Stanford Medicine

Boston Children’s Hospital

Acaai

1489337

Kişi Okudu

Kidolog
KidologLogo

TR

Teknik Destek
(10:00-23:59)

+90(850) 840 11 39

App Store

Google Play

Spotify

karekod

' Bilinçli ebeveynler mutlu nesiller '

* Kidolog E-Bülten Üyeliği ile Bizden Haberdar Olun

© 2024 kidolog.com /Tüm hakları saklıdır.