kidologlogo

Bebeklerde Kıskançlık Ne Zaman Başlar?

Kıskançlık duygusun ne zaman başladığına dair uzmanlar tarafından yürütülen çalışmalar neticesinde kıskançlığın anne karnında iken başladığı tespit edildi. Bebek anne karnına düştüğü andan itibaren etkileşim başlamış olur. Anne adayının içinde bulunduğu yaşam koşulları ve hayatına dair edindiği tecrübeler bebeği olumlu veya olumsuz bir şekilde etkiliyor. Kıskançlık duygusu da annenin genlerinden diğer tüm duygular gibi bebek tarafından öğreniliyor.

Yani bebeklerde kıskançlık anne karnındayken tanışılmış bir duygu haline geliyor. Bunun yanında gergin bir yapıya sahip olan anne adaylarının bebekleri de genellikle gergin bir yapıya sahip olarak doğuyor. Bu durumun tam tersi olarak anne adayının hayatla barışık bir yapıda bulunması bebeği doğrudan etkiliyor ve deyim yerinde ise bebek yaşama sevinci ile doğuyor.



Bebeğiniz İçin Olumlu Duyguları Arttırın

Bebekler için öğrenme süreci anne karnında iken başlar. Bu durum doğduktan sonra ise zirve noktaya ulaşır. Bu süreçte bebeğin iyi duygular ile yüklenmesi gelecek hayatını da olumlu yönde etkileyecektir. Bebekleri herhangi bir duygudan arındırılmış olarak yetiştirmek mümkün olmasa bile olumsuz duygular minimize edilebilir.

Bu noktada bebeğe ihtiyacı duyulan tüm sevgi verilmeli, kısa bebek sevgiye doyurulmalıdır. Ailesi içinde sevildiğini bilerek yetişen çocukların genel olarak hayata bakış açıları olumlu olmakla beraber mutluluk bakımından son derece yüksek oluyorlar. Ayrıca tüm duygusal ihtiyaçları karşılanan bebekler ileriki hayatlarında, diğerlerine göre daha fazla öz saygıya sahip oluyorlar.


İlginizi Çekebilir: Çocuğum Neden Kardeşini Kıskanıyor



Bebeklerde Kıskançlığa Hangi Dönemde Rastlanır?

Bebeklerde kıskançlık duygusunu öğrenilmesi anne karnında iken gerçekleşir. Ancak ilk belirtileri ise genellikle 3 -5 yaş aralığında görülmektedir. Anne veya baba tarafından başka bir çocuğun kucağa alınması ya da bu daha fazla ilgilenilmesi durumunda bebek bu durumu hemen hisseder. Anne ve babasını paylaşmak istemeyen bebek kendinden beklenmeyen bir takım tepkiler ile kendini belli edebilir.

Bu durumun temel sebebi ise bebek için anne ve babasının tek olmasıdır. Ebeveynler tarafından durum fark edildiği an gerekli tedbirlerin alınması gerekir. Aksi halde ise bebek akranına olan husumetini adeta kin boyutuna taşıyabilir Bununla beraber tepkisini göstermek için uygulamış olduğu hareketlerin şiddeti git gide artabilir.



Bebeklerde Kıskançlığa Tedbir Alınmazsa Ne Olur?

Bebekler tüm duyguların en saf halini yaşar. Yani bir yetişkin duygularını mantık süzgecinden geçirebilme yeteneğini zaman içerisinde kazanmıştır anacak bebeklerde bu yeti gelişmemiştir. Bu nedenle sevgi de kinde bebekler için tarafından Nirvana boyutlarında yaşanır. Başka bir deyişle bebeğin yaşadığı her duygu bir yetişkinden on kat daha fazladır.

Bu duygu yoğunluğu bebeğe o duyguyu yaşatan durum ortadan kalktıktan sonrada en güçlü haliyle devam edebilir. Bu duruma karşı tedbir alınmaz ise bebek bu süreçte hissettiği duyguları ileriki zamanlarda sosyal yaşamında da kullanacaktır. 

Psikolog veya Psikolojik Danışman desteği için tıklayın.

129015

Kişi Okudu

Kidolog
KidologLogo

TR

Teknik Destek
(10:00-23:59)

+90(850) 840 11 39

App Store

Google Play

Spotify

karekod

' Bilinçli ebeveynler mutlu nesiller '

* Kidolog E-Bülten Üyeliği ile Bizden Haberdar Olun

© 2024 kidolog.com /Tüm hakları saklıdır.