kidologlogo

Bebeklerde Ateş Kaç Olmalı?

Anne ve babaları büyük bir telaş, endişe içerisine düşüren durumların başında bebeklerde ani olarak gelişen ateşlerdir. Bebeğin ani olarak ateşlenmesi, vücutta normalin dışında yaşanan durumların olduğunun göstergesidir. Buna rağmen bebeğin hastalığının şiddetini ateşe bağlı olarak bağdaştırmak doğru bir davranış değildir. Öyle ki vücutta yaşanan hafifi bir enfeksiyon oldukça yüksek ateşlerin yaşanmasına neden olurken ciddi hastalıklarda zaman zaman çok düşük ateşler görülebilir.

Vücudun enfeksiyonlara karşı direnç kazanması ateşli durumların yaşanmasına kaynaklı olarak olumlu sonuçlar doğurabilir. Bebeklerde ani olarak gelişen ve düşük olan ateşlere hemen müdahale edilmeyebilir. Ancak kalp ve akciğer hastalığı olan bebeklerde ateşin yaşanması, kalp ve solunum hızında değişiklikler yaratacağından hekim tarafından mutlaka müdahale edilmesi gereklidir. 

Bebeklerde Ateş Durumu 

Bebek ateşi araştırmaları özellikle anneler tarafından sıklıkla yapılır. Bu anlamda bebek ve çocuklarda normal ateş oranı 36,4 derece olarak belirlenmiştir. Ateş durumlarının çocuktan çocuğu değişiklik göstermesinin yanı sıra bebeklerde yüksek ateş 38 derece üzerinde etkili olur. Bebeğin ortalama 14 gün ateş durumunu yaşaması akut, 14 günden fazla süren ateşler ise kronik ateşlenme hastalığının başlangıcı olarak kabul edilir. 

Bebek ateşi durumları genellikle virüslere bağlı olarak solunum yolu ve sindirim sistemi hastalıkları, orta kulak enfeksiyonu, zatürre veya idrar yolu enfeksiyonları hastalıklardan kaynaklı olarak ortaya çıkabilir. Ayrıca yenidoğan bebeklerde ateşli enfeksiyon, çocuğun emmesi aracılığı ile anneden gelen mikroplardan da kaynaklanabilir. 

Bebeklerde Ateş Nasıl Düşürülür?

Bebek ateşi durumunun yaşanması ile birlikte büyük bir telaş içerisine giren anneler, bu durumu en kolay bir şekilde atlatılması için gerekli araştırmalar içerisine girerler. Ateşli durumun ortaya çıkmasının ardından çocuk üzerindeki kıyafetlerin tamamı çıkarılır ve çocuğun sakinleşmesi sağlanır. Çocuğun sürekli olarak ağlaması, ateşin düşürülme işlemini yavaşlatacaktır. Ateşli çocuklarda sıvı kaybının yaşanmaması için bol su tüketimi ve annenin bebeği emzirmesi tavsiye edilir.

Ateş düşürme yöntemleri arasında yer alan bebeğin ılık duş aldırılması, ateşin düşmesinden çok daha da artmasına neden olacağından yanlış bir davranıştır. Alınan bu önlemler neticesinde bebeğin ateşi düşmez ise ateş düşürücü ilaçlar kullanılmalıdır. 

Uzman desteği için tıklayın

746579

Kişi Okudu

Kidolog
KidologLogo

TR

Teknik Destek
(10:00-23:59)

+90(850) 840 11 39

App Store

Google Play

Spotify

karekod

' Bilinçli ebeveynler mutlu nesiller '

* Kidolog E-Bülten Üyeliği ile Bizden Haberdar Olun

© 2024 kidolog.com /Tüm hakları saklıdır.