kidologlogo

Bebeklerde Ateş Değeri Ne Olmalıdır?

Bebeklerde ateş ve çocuklarda hastalık süreçleri oldukça güç geçer. Bebeklerde ve çocuklarda ateş yükselmesi aile üyelerini her zaman endişelendirir. Ateş vücutta bir problemin olduğunu, bir şeylerin yolunda gitmediğini gösterir. Aslına bakılırsa hastalığın ciddiyeti ile bebeklerde ateş  derecesinin arasında kesin olarak bir bağlantı yoktur. Basit bir enfeksiyonlu hastalık 39 °C ateşe sebebiyet verirken ciddi bir hastalık hafif bir ateş ile atlatılabilir. Ateş vücudun enfeksiyon ile karşılaşması, savaşması anlamına gelir. Bazı tıp çevreleri ateşin anında düşürülmesi enfeksiyon ile mücadeleyi azaltacağını düşünür. Genel durumu iyi olan Bebeklerde ve çocuklarda çıkan ateşe hemen müdahale edilmeyebilir. Fakat kalp ve akciğer hastalığı olan bebeklerde ve çocuklarda ateş nedeni ile kalp ve solunum hızını arttıracağından hemen müdahale işlemine geçmekte fayda vardır. 



Bebeklerde Ateş Kaç Olmalıdır?

18 - 24 ay arasında olan bebeklerde normal vücut sıcaklığı yetişkin bireylere göre çok daha yüksektir. Bebeklerde ateş ve çocuklarda normal ateş derecesi 36,4 °C'dir. Çocuktun çocuğa, bebekten bebeğe biraz değişiklik görülebilir. Yüksek ateş 38°C ve üstü olarak tanımlanır ve kabul edilir. Ateş 14 günde az süreli ise akut, 14 günden fazla sürede devam ediyor ise kronik ateş olarak isimlendirilir, değerlendirilir. Bir de nedeni bilinmeyen ateş vardır. Bebeklerde ve çocuklarda ateş en sık olarak virüslere bağlı olarak solunum yolu ve sindirim sistemi hastalıklarından. Orta kulak enfeksiyonu, zatürre ve idrar yolu enfeksiyonlarından dolayı yüksek ateş meydana gelebilir. 

İlginizi çekebilir: Bebekler Diş Çıkarırken Yapılması Gerekenler 

Dünyaya yeni gelmiş olan bebeklerde ateşli enfeksiyon anneden gelen mikroplar sebebi ile olabilirler. Yeni doğan bebekler oldukça güçsüz ve sağlıksızdır. Ufacık bir sorun bile onları çok büyük bir şekilde etkileyebilir. Yeni doğan bebekler ateşe ve enfeksiyonlara karşı çok dayanıksız olurlar. Bunun sebebi ise bağışıklık sistemleri henüz yeteri kadar gelişmemiş olmasıdır. Bu sebeple yeni doğan bebeklerin ateşi her zaman dikkate alınmalıdır. Muayene bulgusu bulunmayan bebeklerin birçoğunda viral enfeksiyon vardır. Ancak mikrobun kanda dolaştığı gizli olan bakteri ve virüsleri gözden kaçırmamak lazım. 



Ateşin Kronik Nedenleri

  • Sinüzit
  • Hepatit 
  • Akciğer enfeksiyonları 
  • Tüberküloz
  • Karın içinde oluşan apseler 
  • Kemik enfeksiyonları
  • Kanser türleri
  • Endokardit gibi kalp enfeksiyonları ve rahatsızlıkları 
  • Bakteri ve parazitlere bağlı sindirim sistemi enfeksiyonları 

Ateşin Enfeksiyon Dışındaki Nedenleri

Zehirlenmeler yüksek ateş riskinde büyük bir yer kaplar. Sıcak çarpması. Su kaybı, belirtileri ise ağız kuruluğu, gözyaşının azalması ve hatta yok olması, aşırı huzursuzluk, idrarın azalması. Aşıların yan etkileri. Diş çıkarma, periyodik olarak gelen ve nedeni net olarak bilinmeyen özellikle karın ağrısı ile birlikte ise FMF denilen hastalığı düşündürür. Diş çıkarma ise 38 °C'nin üzerinde ateş yüksekliği yapmaz. Bebeklerde ateş yükseldiğinde mutlaka bir doktora götürmeyi ihmal etmeyiniz.

İlginizi çekebilir: Bebeklerde Ateş Kaç Olmalı?

584042

Kişi Okudu

Kidolog
KidologLogo

TR

Teknik Destek
(10:00-23:59)

+90(850) 840 11 39

App Store

Google Play

Spotify

karekod

' Bilinçli ebeveynler mutlu nesiller '

* Kidolog E-Bülten Üyeliği ile Bizden Haberdar Olun

© 2024 kidolog.com /Tüm hakları saklıdır.