kidologlogo

Bebeklerde 2 Yaş Sonrası Beslenme Nasıl Olmalı?

Bebekler, doğumdan itibaren anne ve bebeği engelleyecek bir durum söz konusu değilse anne tarafından anne sütüyle beslenirler. Anne sütü bebeğin bütün ihtiyaçlarını karşılaya bilecek doğal bir besin olmakla birlikte bebeğin bağışıklığını da güçlendirir.

Ek Gıdaya Geçiş

Anne sütü ile beslenen bebekler aksi bir durum oluşmadığı sürece ek gıda 6. ayda başlıya bilir. Bu dönemde anne sütü ile birlikte bebek günde iki kez meyve püresi veya sebze çorbaları tükete bilir.

Bebek 1 yaşına geldiğinde anne sütünün ağırlıklı öğün olmaktan çıkıp diğer gıdalarla beslenmeye yönel inmelidir. Bebek artık diş gelişimini neredeyse tamamlamıştır. Çiğneme refleksi oluşmuştur. Bu yüzden katı gıdaları rahatlıkla tüketebilir. Artık besleyicilik açısından yemeklerin suyundan çok taneleri verilmelidir. Bu dönemden sonra bebek artık bütün besinlerle tanışabilir. Önemli olan bebeğin tek besin türüne karşı bağımlılık geliştirmemesidir.

Bebeklerde 2 Yaş Sonrası Beslenme Nasıl Olmalı?

Bebekler 2 yaşına geldikten sonra nadir de olsa anne sütü alımı devam edebilir. Ama artık bu sütün üretimi azaldığından doyurucu olmaktan çok anne ile bebek arasındaki bağın devamı niteliğindedir. Çocuk bu anlarda kendisini güvende hissetmek dışında bir doyum saylayamaz. Zaten artık dış dünyada kendisini geliştirmesi gerektiği dönemler gelmeye başlamıştır. Anne sütü açlığını gidermeyeceği gibi bu bağımlılık da sonlandırılmalıdır.

Bebek 2 yaşına geldikten sonra artık aile üyelerinin yediği her besinden tüketebilecek durumdadır. Onun için özel bir öğün hazırlanmasına gerek yoktur. Fakat burada dikkat edilmesi gereken nokta bebeğin yeterli ve dengeli beslenmesidir. 1 yaşına gelene kadar ki büyüme hızı artık yavaşlamıştır. Bu dönemde bebek daha çok hareket edeceğinden vücudundaki yağlar erir, kasları kuvvetlenir.

Bu yaşa gelen bebeğin damak zevki oluşmaya başlar. Besinler arasında tercihleri oluşur. Bu dönemlerde sadece onu doyurmak adına onun istekleri doğrultusunda beslersek dengeli beslenemez. Bazı durumlarda iştahsızlıkla da karşılaşıla bilinir bu durum araştırılmalı gerekirse doktora gidilmelidir.

2 Yaş ve Sonrası Bebek ve Çocuklarda İştahsızlığa Sebep Olabilecek Durumlar

  • Çocuğun belenmesinde öğünlere dikkat edilmeli, öğünler arası abur cubur (çikolata, şeker, cips, kraker vb.) verilmemelidir. Bunlar çocuğu tok tutarak asıl yemesi gereken gıdalardan uzaklaştırır. Ayrıca besleyici olmayan bu gıdalar yapıları gereği hem zararlı olabilir hem de kof bir kiloya sebep olabilir.
  • Oyun oynamak ve televizyon seyretmek de çocuklarda yeme düzenini bozan aktivitelerdir. Çocuk oyundan ve televizyondan o kadar zevk alır ki, bir türlü bırakmak istemez bu da onun öğün atlamasına açlığını unutmasına sebep olur.
  • Bağırsak parazitleri de çocukların iştahını ve kilo alımını etkiler.
  • Yorgunluk ve uykusuzluk halleri de yeme ihtiyacının önüne geçer.
  • Kardeş kıskaçlığı veya başka sebeplerden dolayı dikkatleri üzerine çekme amacıyla yemek yemeyebilirler.

Bir uzmandan destek almak için tıklayın.

125167

Kişi Okudu

Kidolog
KidologLogo

TR

Teknik Destek
(10:00-23:59)

+90(850) 840 11 39

App Store

Google Play

Spotify

karekod

' Bilinçli ebeveynler mutlu nesiller '

* Kidolog E-Bülten Üyeliği ile Bizden Haberdar Olun

© 2024 kidolog.com /Tüm hakları saklıdır.