kidologlogo

Bebekler Kundaklanmalı Mıdır?

Eski bir gelenek olan bebek kundaklama , bugünlerde en sıcak konulardan biridir. Şu anda, özellikle Batı ülkelerinde uygun şekilde uygulanan çocuk bezlerinin, bebeklere uyku alışkanlığı kazandırmada özellikle faydalı olduğu kanıtlanmıştır. Kundaklama, kelimenin tam anlamıyla bebeğinizin vücudunuzu ve kemiklerinizi düz tutmak için sardığı ve bebeğinizin doğumunun ilk birkaç ayında sizi her zaman serin tutmak için uğraşmayan geniş bir bezdir.

Tüm bebekler bir süre yenidoğan bezine sarılmış, ancak kalça çıkığı eğiliminin birçok bebeği sarmanın dezavantajları arasında gösterildiği için uzmanlar çocuk bezi önermeye başlamışlardı. Günümüzde özellikle Batı ülkelerinde uygun şekilde uygulanan bebek bezlerinin bebeklerin uyku alışkanlıklarını geliştirmelerine yardımcı olduğu söylenmektedir. Ancak çeşitli çevrelerin bebek bezleriyle ilgili görüşleri hala annelerin kafasını karıştırıyor.



Doğumdan Sonra Kundak Yapılabilir

Uzmanlara göre bebeği sıkıca sarmadan yapılan bezler bebeğin ilk dönemindeki boşluğunu azaltıyor ve uyku düzenini sağlıyor. Doğum sonrası kullanım için önerilen doğru bebek kundaklama bebeğinizin sağlığı için önemlidir.

Sıkı bir sargı, bebeğinizde kalça çıkığı riskini artıracaktır. Ek olarak, araştırmalar sıkı kundaklamanın bebeğin sıcaklığını artırabileceğini, bu da bebeğin nefes almasını sınırlayabildiğini ve alt ve üst solunum yollarında enfeksiyonlara neden olabileceğini göstermiştir. Kundağınızı ayarlayarak ve bebeğinizin ateşini kontrol ederek tüm olumsuz etkilerden kaçınabilirsiniz. Kundak ve bebek battaniyeleri bebeğin mümkün olduğunca terlemesini önlemek için doğal malzemelerden yapılmalıdır.

İlginizi çekebilir: Anne Bebek Çantası Modelleri

Bebeğin tüm vücudunu kaplayan kundaklama uzmanlar tarafından tavsiye edilmese de günümüzde yarım kundak olarak bilinen kundaklama önerilmektedir. Bu, bebeğin kalçalarını ve bacaklarını aşırı sıkmadan doğal bir pozisyonda kalmasını sağlar. Bebeğinizin üst vücudunu sıkıca saran bu kundak şekli bebeğinizin daha hızlı uykuya dalmasına yardımcı olur.



Moro Refleksi Sıçramasını Azaltıyor

Moro Refleks Sıçraması Zıplama refleksi olarak bilinen Moro refleksi, gebeliğin 28. haftasında ortaya çıkan ve doğumdan sonraki ilk 6 aya kadar normal olan bir reflekstir. Bu, yenidoğanlarda en yaygın ve önemli reaksiyonlardan biridir. Bu refleks, bebek yüksek sesler duyduğunda, ani hareketler nedeniyle pozisyon değiştirdiğinde veya şiddetli hareketler yaptığında ortaya çıkar.

Yeni doğan ceviz ve kol cevizleri Moro refleksinin sarsıntılı hareketlerini azaltır, bebeğin sık uyanmasını engeller ve bebeğin uyku kalitesini artırır. Bebek bezi her zaman rahat uyuyan bebekler için gerekli değildir ancak özellikle huzursuz, gaz ve uyku problemi olan bebeklerde oldukça etkilidir.



Kundakladığınız Bebeğinizi Mutlaka Sırt Üstü Uyutun

Bebeğin kollarının etrafındaki bölgeyi gevşek bırakmak, bebeğin yüzünü kaplayabilecek yanlış kundaklamaya neden olur, bebeğin rahat nefes alamamasına ve ani bebek ölümü sendromu riskinin artmasına neden olur. Sarılı bebeği sırt üstü yatırın. Kundaklanmış bebeklerde ani bebek ölümü sendromu riski önemli ölçüde artmaktadır.

İlginizi çekebilir: İyi Bir Bebek Arabası Nasıl Olmalı

Bebeğinizi kundaklamak için en iyi zaman, yuvarlanmaya başlamadan önce, yani bebeğiniz 3-4 aylıkken. Bebeğinizin bununla başa çıkıp çıkamayacağını belirlemeden önce bir kolunuzu serbest bırakmalısınız. Bebeğiniz çok sık uyanmıyorsa ve rahatça uykuya dalıyorsa kundağı çıkarmanız ceviz yaşamına sorunsuz bir geçiş yapmanıza yardımcı olacaktır.

Her bebek doğduğu andan itibaren germe, besleme, banyo ve masaj zaman alır. Bu nedenle kundaklama, bebeğin belirli şekillerde hareket etmesini engellediği için bebeklerin kundaklama çalışmalarını sadece uyku süresi ile sınırlamasında fayda vardır.

 

501131

Kişi Okudu

Kidolog
KidologLogo

TR

Teknik Destek
(10:00-23:59)

+90(850) 840 11 39

App Store

Google Play

Spotify

karekod

' Bilinçli ebeveynler mutlu nesiller '

* Kidolog E-Bülten Üyeliği ile Bizden Haberdar Olun

© 2024 kidolog.com /Tüm hakları saklıdır.