kidologlogo

Bebekler Doğduğunda Neden Ağlar?

Bir bebeğin doğumda ağlaması, sağlık ekibine akciğerlerinin sağlıklı olduğunu gösterir. Ebeveynler genellikle doğumda bir doktorun bebeğinin ağlamasına üzülürler. Fakat doğumda ağlamayan bir bebek sağlıklı olmadığı anlaşılır.  

Ağlamanın Arkasındaki Bilimsel İnceleme

Her bebek gibi tabii ki, bir odada bir bebek ağladığında ses çıkarırlar. Ancak ağlamanın pek çok sesli olmayan unsuru da vardır. Bebek ağlaması çok basit bir eylem gibi görünse de aslında birkaç karmaşık unsurun koordinasyonunu içerir. Bunlar: 

  • Yüzün kas yapısı
  • Hava yolu
  • Solunum

Doğumdan Hemen Sonra Ağlamak

Bebekler dünyaya geldiğinde soğuk havaya ve yeni bir ortama maruz kalırlar. Bu yüzden çoğu zaman hemen ağlarlar. Bu ağlama bebeğin ciğerlerini genişletecek ve amniyotik sıvı ve mukusu dışarı atacaktır.

Ne Zaman Endişelenmeli?

Ağlama gecikirse, bu mutlaka bebeğin sağlıklı olmadığı anlamına gelmeyebilir. Doktorunuz, doğal olarak oluşmuyorsa, bebeği kurutarak veya ağzından veya burnundan sıvı çekerek bebeğin ilk ağlamasını uyarmaya çalışabilir. Gecikmiş bir ağlamaya diğer acil durum belirtileri eşlik ediyorsa, bebeğe derhal tıbbi yardım verilmelidir. Yenidoğan bebeğin değerlendirilmesine ilişkin bu diğer unsurlar, standart yenidoğan sağlığı ölçüm yöntemi olan Apgar skorunun bileşenlerinde bulunabilir. Apgar skorunun bölümleri aşağıdaki gibidir:

  • Görünüm (ten rengi)
  •  Nabız (kalp atış hızı)
  • Yüz buruşturma (refleks sinirlilik/tepki)
  • Aktivite (kas tonusu)
  • Solunum (solunum yeteneği)

Ölçütlerin her biri 0, 1 veya 2 puanlanır. Toplam 5 puanın tümü toplanarak bulunur. Doktorunuz genellikle doğumdan bir ve beş dakika sonra bir Apgar testi yapacaktır. Skor düşükse 10, 15 ve 20. dakikalarda başka bir Apgar testi yapılabilir. Bebeğinizin Apgar puanı 0-3 ise durumu kritiktir; 4-6 ise, muhtemelen acil tıbbi müdahaleye ihtiyaçları olacaktır; 7 veya daha yüksekse, normal kabul edilirler. 7-10 aralığında olsa bile 10'un altındaki bir puan izlenmelidir. 

Bebekler Neden Ağlar?

Bebek ağlaması birden fazla neden ile ağlama rolünü üstlenir. Bunlar: 

Sindirim sorunları

Bebeğinizin sindirim sistemi gelişiyordur.  İşler yolunda gidene kadar her adım ağlamak için bir sebep olabilir.

Açlık

Açlık, bebeklerin ağlamasının en yaygın nedenidir. Neyse ki, bakımı kolaydır. Bebeğiniz yemeye başladığında, yerleşirler.

Gaz

Bebek ağlaması kapsamında, nefes almayı yemekle nasıl koordine edeceğinizi öğrenmek biraz zaman alabilir. Bebeğinizin hava yutma olasılığı çok yüksektir. Besleme sırasında ve sonrasında gazını çıkardığınızdan emin olarak bebeğinizin gazdan kurtulmasına yardımcı olabilirsiniz. Onları omzunuzun üzerine koyabilir, kolunuzun üzerine koyabilir veya başınızı desteklerken kolların altında dik tutabilirsiniz. Herhangi bir tükürüğü yakalamak için bir gazlı bezle kontrol edebilirsiniz. Var olan tükürüğü gazlı bez sayesinde çıkartabilirsiniz. 

Kirli bebek bezi

Bebek ağlaması başlığında, bebeğinizin bezinin temiz olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Kaka, özellikle zaten kızarıklıkları varsa, hassas ciltlerini tahriş eder. Her değiştirdiğinizde bebek bezi bölgesine bir bez kremi tabakası sürerek sorunları önleyin.

657044

Kişi Okudu

Kidolog
KidologLogo

TR

Teknik Destek
(10:00-23:59)

+90(850) 840 11 39

App Store

Google Play

Spotify

karekod

' Bilinçli ebeveynler mutlu nesiller '

* Kidolog E-Bülten Üyeliği ile Bizden Haberdar Olun

© 2024 kidolog.com /Tüm hakları saklıdır.