kidologlogo

Bebekler Diş Çıkarırken Yapılması Gerekenler  

Öncelikle diş çıkarma hakkında bilmemiz gereken konuları öğrenmek bu süreci rahat atlatmanıza neden olabilir. Oldukça heyecanlı bir dönem olan diş çıkarma süreci ebeveynler ve bebekler için bir hayli zorlayıcı geçebilir. Bu süreci rahat geçirmek için önerilen yöntemler işinize yarayacaktır.



Bebekler Ne Zaman Diş Çıkarır?

Genellikle 3 ila 12. aylar arasında diş çıkarma süreci başlar. Salya miktarının artması, huysuzluk, ateş, ellerine geçen oyuncakları ısırmaya çalışma bu hem heyecanlı hem de sürprizli dönemin belirtilerinin başında yer alır. Bahsettiğimiz tüm bu belirtiler her bebek için geçerli değildir. Çünkü her bebeğin gelişimi ve gösterdiği belirtiler farklıdır. Bazı bebekler daha erken diş çıkartırken bazı bebeklerde bu dönem 15. ayı bile bulabilir. Uzmanlara göre bu süreç anne ve babadan geçen genetik özelliklere göre değişkenlik gösterebilir.

Diş gelişimi bir kıyaslama konusu değildir. Bebeğinizin dişleri ne zaman hazır olursa o zaman çıkacaktır. Bu yüzden kendinizi ve bebeğinizi diğer bebeklerle kıyaslamak doğru olamayacak ve sadece sizi strese sürükleyecektir.



Diş Çıkarma Döneminde Sizi Ne Bekliyor?

Bu dönemde verdiğiniz uyku eğitimi biraz sekteye uğrayacaktır. Bu sizi umutsuzluğa düşürmesin. Bir süre sonra tekrar eski programınıza döneceksiniz. Diş çıkarma sürecinde bebeğinizin ateşinin yükselmesi sizi korkutmasın bu olağan ve çok sık yaşanan bir olaydır. Takipte kalmanız ve ateş 38 dereceyi geçerse doktorunuza ulaşmanız gerekir. Artık sizden daha fazla ilgi bekleyen bir miniğiniz var. Yorucu geçecek olan bu dönemde kendinize de vakit ayırıp gerekli gücü toplamayı unutmayın.

İlginizi çekebilir: Bebeklerde Ateş Kaç Olmalı?



Bu Süreçte Ne Yapmalıyız?

Çoğu bebek için oldukça sancılı olan bu dönemde onları rahatlatacak birçok yöntem bulunuyor. 



  • Diş etinde ki baskıyı azaltmak için yoğurt, meyve püresi, kereviz sapı ( rahatlatıcı özelliği vardır) verilmesi.
  • Emzik, diş kaşıyıcı verilmesi
  • Su içirilmesi
  • Doğal bir yöntem olan zeytinyağı ve karanfil ikilisinin diş etlerine masaj yaparak uygulanmasıdır.

Tabi ki tüm bunların yetersiz geldiği noktada doktorunuza başvurmanız ve gerekli önlemleri almanız iyi olacaktır. Ayrıca diş çıkarma döneminde bebeklerde pişik oluşma riski artar. Buda bebekte ekstra huysuzluğa neden olur. Pişik başlamadan önlemleri almak işinizi kolaylaştıracaktır. 

İlginizi çekebilir: Yeni Doğan Bebeklerde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?



Diş Çıkarma Döneminde Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Diş etleri hassaslaşan bebeğinizin iştahının düşmesi, kilo vermesi normal kabul edilir. Bu dönemde anne sütü ya da devam sütü bebeğiniz için yeterli gelecektir. Bebeğinizi bir şeyler yemek için zorlamak bu süreci daha da zorlaştırmaktan öte gitmeyecektir. Bebeğiniz yemek yeme de sorun yaşamıyor ama canı acıdığı için yemeği reddediyorsa yapmanız gereken hafif sulu yemekler, meyve püreleri hazırlamak olmalıdır.

Eğlenceli tabaklar hazırlayıp dikkatini çekebilirsiniz. Özellikle yoğurt bu dönemde bebeklerin en sevdiği yiyeceklerin başında gelmektedir. Yine bebeklerinize çok sıcak ya da çok soğuk yiyecekler sunmanız yemek reddine neden olabilir. Tüm bunların sonunda artık büyümeye hızla devam eden bir minik kahramanınız var. Oldukça hassaslaşan bebeğinize bol bol sarılmak, onunla yeni aktiviteler yapmak size ve bebeğinize çok iyi gelecektir. 

 

191584

Kişi Okudu

Kidolog
KidologLogo

TR

Teknik Destek
(10:00-23:59)

+90(850) 840 11 39

App Store

Google Play

Spotify

karekod

' Bilinçli ebeveynler mutlu nesiller '

* Kidolog E-Bülten Üyeliği ile Bizden Haberdar Olun

© 2024 kidolog.com /Tüm hakları saklıdır.