kidologlogo

Bebek Psikolojisi ve Gelişimi 

Bebeğiniz doğduğu andan itibaren her anı yeni bir gelişim basamağına atılan bir adımdır. İnsan ömründeki en hızlı gelişimi kapsayan dönem 0-2 yaş sürecidir. Bu dönemde bebeğin fiziksel gelişiminin yanı sıra psikolojik gelişimi de büyük önem teşkil etmektedir. 0-2 yaş aralığında bebeklerin sağlıklı gelişimi için ve kendilerini güvende hissedebilmeleri için başta beslenme gereksinimi olmak üzere, vücut temizliği, uyku ihtiyacı, sevgi ihtiyacı karşılanmalıdır.

Bebekler günlerinin çok büyük bir kısmını uykuda geçirse de kalan sürede ihtiyaçlarının karşılanması bebeğin sağlıklı gelişimi açısından oldukça önemlidir. Bebeğin dünya ile tek iletişim şekli ağlamaktır. Ağlama sonrası ihtiyaçlarının giderildiğini gören bebek annesine olduğu kadar dış dünyaya da güven duygusu geliştirecektir.



Bebeklerde Psikolojik Gelişimi Etkileyen Unsurlar

Bebeklerde psikolojik gelişimi etkileyen unsurlardan biri de, bebeğin gelişimi için önemli olan bir diğer konuda bebekle kurulabilecek ten ve göz temasıdır. Annenin bebeğiyle göz teması ve ten teması kurması bebeğin psikolojik gelişiminin temellerinin atılması için son derece önemlidir. Bebek sevildiğini hissettiği zaman annesiyle arasında güvenli bağlanma oluşacak ve daha mutlu ve huzurlu hale bürünecektir.

Bebeğinizin mutlu bir birey olarak yetişmesi için ebeveynlerin yapması gereken en önemli şey mutlu olmaktır. Mutlu ebeveyn mutlu çocuk yetiştirebilir. Bir şey öğretmek istenildiğinde öğretilmek istenilen şeyin ebeveyn tarafından yapılması çocuğun yeni alışkanlıkları daha kolay öğrenmesini sağlayacaktır. Her bebeğin, her çocuğun gelişim süreci farklıdır bu nedenle çocukları kıyaslamak yerini çocuğun olduğu gibi kabul etmek çok değerlidir. Eğer çocuğunuzun gelişimi ile ilgili şüphelerinizi varsa uzman desteği almak faydalı olacaktır.



Anne ya da Baba ile Olan Temas Bebekleri Rahatlatır mı?

Bebeklerin kendilerini güvende hissedebilecekleri en güzel yer annelerinin ya da babalarının kollarıdır. Anne ya da baba ile olan temasın bebek için oldukça rahatlatıcı bir etkisi vardır. Bebeklerin beyin gelişiminin zirvede olduğu ilk 3 yıl çok büyük önem teşkil etmektedir. İlk 3 yıl içerisinde bebeğin sağ beyni çok hızlı bir şekilde gelişim göstermektedir. Bu nedenle 0-3 yaş dönemini sosyal aktiviteler içerisinde geçirmek bebeğin sağ beyin gelişimi için faydalı olacaktır.


İlginizi Çekebilir: Ay Ay Bebek Psikolojisi



Bebek Psikolojisinin Değişim Süreçleri

Bebekler doğdukları ilk anlardan itibaren sürekli öğrenme devinimi içerisindedir. Zaman zaman farklılaşan davranışları ile karakterlerinin yapıtaşının atıldığı çocukluk dönemi her anı ile çok kıymetlidir. Bebeğiniz büyümeye ve kendini ifade etmeye başladıkça kazanmış olduğu bağımsızlığın etkisi ile her şeyin kendi istediği gibi olması konusunda diretebilmektedir.

Çocukla uyum içerisinde olmak bu dönemin daha huzurlu bir şekilde atlatılmasını sağlayacaktır. Özellikle ağlayan bebeğin’ ağlar ağlar susar’ diyerek bir köşede ağlamasına göz yummak bebeğin dış dünyaya ve annesine olan güvenini zedeleyecektir. Bu nedenle bebek ağladığında susmasını beklemeden ihtiyaçlarını karşılamak çocuğun psikolojisi için önemlidir.

 

319369

Kişi Okudu

Kidolog
KidologLogo

TR

Teknik Destek
(10:00-23:59)

+90(850) 840 11 39

App Store

Google Play

Spotify

karekod

' Bilinçli ebeveynler mutlu nesiller '

* Kidolog E-Bülten Üyeliği ile Bizden Haberdar Olun

© 2024 kidolog.com /Tüm hakları saklıdır.