kidologlogo

Bebek Masajı Nedir? Nasıl Yapılır?

Bebek masajı; özellikle bebeğin gaz çıkarması için yapılır. Bu masaj yöntemleri 6 haftalıktan sonra bebekler için kullanılabilir. Yeni doğan bebek masajı olarak da adlandırılan bu yöntem, oldukça faydalıdır.

Bebeklerde gaz masajı, birçok fayda sağlar ancak eğer bebeğinizde geçmeyen, uzun süreli ağrılar varsa mutlaka bir doktora danışmak gerekir. Yazımıza başlamadan önce bir uyarı yapalım; bu yöntemi kullanmak için bebek masajı eğitimi almanızı şiddetle öneririm.

Bebek masajı; bebeklerin uyku, gaz problemlerinin çözümüne yardımcı olabileceği gibi aynı zamanda fiziksel gelişimine de katkıda bulunabilir. Fiziksel olarak yaratılan pozitif etki, bebeğin duygusal gelişimine de yarar sağlayacaktır. Ayrıca ebeveyn ve bebek arasındaki fiziksel teması artırarak, bebekte sevgi ve şefkat hislerini uyandıracaktır. Bu da bebeğin ebeveynleriyle daha fazla bağ geliştirmesine yardımcı olur.




Bebek Masajı Nedir?

Bebek masajı bebeğin fiziksel ve ruhsal gelişimini destekleyen, masajı yapan kişi ile bebek arasındaki bağı kuvvetlendiren bir uygulamadır.

Sindirim sistemi, boşaltım sistemi, kas-iskelet sistemi, bağışıklık sistemi gibi neredeyse vücudun her alanını destekleyen bu uygulama bebek sağlığı açısından da oldukça önemlidir.

Temelinde belirli bir bölgeye nazikçe, yavaş ve kararlı şekilde tekrar eden hareketlerden oluşmaktadır. Bebeğin kendini iyi hissettiği, mutlu olduğu, beslendikten en az 1 saat sonra, duş aldırdıktan sonra uygulanabilir. Masaj esnasında bebeğin ağlaması veya huzursuz olması durumunda masaja son verilmelidir. Masaj boyunca bebeğin tepkileri takip edilmelidir.




Bebek Masajı Nasıl Yapılır?

Yukarıda da belirttiğim gibi bu masajın 6 haftadan küçük bebeklerde uygulanmaması gerekir. Masajın uygulanması ise oldukça kolaydır. Birkaç noktaya dikkat etmeniz masajın başarısı açısından yeterli olacaktır.

Bebek masajı yapmak istiyorsanız şu adımları takip edebilirsiniz;




1.    Zamanlamaya Dikkat Edin

Gaz masajı yenidoğan bebeklerde gaz çıkarma yöntemleri arasında en etkilileri arasında yer alır. Masaj konusunda en önemli konulardan biri ise zamanlamadır. Bebeğinizin karnının tok olması bu anlamda faydalı olacaktır. Ayrıca akşam banyo sonrasında rahat ve uykuya hazır olduğu anlar, masaj açısından harika olacaktır. Uyku öncesi bebek masajı, birçok ebeveyn tarafından tercih edilen zamanlardır.




2.    Rahat Bir Ortam Hazırlayın

Bebeğinize masaj yapmak için konforlu ve rahat bir ortam hazırlamalısınız. Odada parlak ve doğrudan bir ışık barındırmamalısınız. Bebeğinizle karşı karşıya oturursanız, bolca göz kontağı kurmanızı da sağlayacaktır. Odanın yeterince sıcak olmasına ancak rahatsız etmemesine de dikkat edin. Bebeğin bezi üzerinde kalabilir fakat karın bölgesine masaj yaparken bezi biraz gevşetmekte fayda vardır. Ayrıca bebek masaj müziklerini de bu sırada kullanmak, bebeğinizi rahatlatabilir.




3.    Masaj Yağı Seçimi

Yeni doğan bebeklere kabızlık masajı yapmadan önce belki de en çok dikkat etmeniz gereken konu masaj yağı seçimidir. Bebeğinizin teni, yetişkinlere göre çok daha hassastır. Bu nedenle bebeklere özel olarak üretilmiş masaj yağı seçimi yapmalısınız.




4.    Hazırsanız, Başlayalım!

Bebeklere uyku masajı yaparken öncelikle masaj yağını avuçlarınıza alın ve sürterek biraz ısıtın. Arından bebeğinizin tenini nazik biçimde ovalamaya başlayın. Masaja bebeğinizin ayağından başlayın. Tenini çok hafif biçimde sıkın ve elinizi yavaş yavaş döndürerek ayaktan bebeğinizin kalçasına doğru çıkın.

Bebeğinizin ayaklarını yavaşça tutun ve ayak tabanını ovalayın. Ayrıca bir elinizi ayağını tutarken diğer elinizle de baldırı destekleyerek, ayağını göğsüne doğru esnetin. Bu işlem sırasında özenli olmaya dikkat edin. Aynı hamleyi 2-3 kez tekrarlayın. İki ayağı için de bu hareketi tekrar edebilirsiniz.

Bebeğinizde kabızlık, karın ağrısı ya da gaz varsa, karın kısmına nazik biçimde masaj yapmaya devam edin. Elinizi bebeğin karnının ortasına koyun. Ardından bağırsaklarını takip edecek biçimde masaj yapın. Masaj saat yönünde devam etmeli. Bu bebeğinizde gaz varsa dışarı atılmasına yardımcı olur.

Masaj konusunda endişeniz varsa, profesyonel bir yardım almak faydalı olacaktır. Bunun için Kidolog uzmanlarından online randevu alabilirsiniz.




Bebek Masajında Neye Dikkat Edilmelidir?

Masaj boyunca bebek ile sakin bir ses tonu ile iletişim kurulmalıdır. Dokunduğunuz uzuvların isimlerini söylemek, ona güzel cümleler kurmak bebeği sakinleştirmekle beraber zihinsel gelişimine katkı sağlar. Aynı zamanda bebek masajı bebeğin vücut sınırlarını anlamasında yardımcı olur. Bebeğe sırt masajı yaptığınız anda şimdi sırtına masaj yapacağım dedikten sonra sırta yapılan hareketler onun vücudu hakkında fikir sahibi olmasını sağlar. Uzuvlarının nerede olduğu hakkında bebeğe fikir verir. Bacaklarının-kollarının uzunluğunu, göbeğinin-sırtının genişliğini anlamasında katkıda bulunmuş olur.

Bebeğinize masaj yapmanın bir diğer avantajı ise masajı yapan kişiyi de rahatlatması ve huzur vermesidir. Kişinin bebek ile olan iletişimini ve bağlanmasını arttırır. Bu nedenle ebeveyn için de oldukça güzel bir uygulamadır.

Masaj yapmak için bebek masajı eğitimi olan ebelerden dersler alabilir, bu konu hakkında kitaplar okuyabilirsiniz. Unutmayın masaj keyifle geçmelidir.

***

* Bu içeriğin geliştirilmesinde Kidolog Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.

* Web sitemizde yer alan bu yazılar, tanı ve tedavi amacı taşımamaktadır. Sayfada tedavi edici sağlık hizmetleri konusunda herhangi öğeye yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi konusundaki tüm işlemleriniz için bir uzmana başvurmalısınız.

Kaynaklar

Penn Medicine Lancaster General Health

Kids Clinic

Mustela

NCT

347859

Kişi Okudu

Hilal Ulaş
KidologLogo

TR

Teknik Destek
(10:00-23:59)

+90(850) 840 11 39

App Store

Google Play

Spotify

karekod

' Bilinçli ebeveynler mutlu nesiller '

* Kidolog E-Bülten Üyeliği ile Bizden Haberdar Olun

© 2024 kidolog.com /Tüm hakları saklıdır.