kidologlogo

Bebek Gelişiminde Anne Karnında Nasıl Beslenir? 

Annelerin en çok merak ettiği sorulardan biri, bebek gelişimi konusundaki bebeğin karnında nasıl beslendiğidir.

Bebekler anne karnındayken suyun içinde yaşar. Bebek gelişimi sürecinde anne bebek arasında bir bağ vardır. Bu bağ sayesinde bebeğin beslenme ve nefes alması sağlanır. Anne karnında bebek rahat şekilde beslenmeleri, göbek kordonu ve plasenta sayesinde mümkün olur. Bu iki unsur bebek doğana kadar, bebeğin geçici organı olarak kabul edilir. Her iki organın da farklı işlevi vardır. Plasenta, bebeğin ihtiyaç duyduğu oksijeni anne karnından alır. Göbek kordonu ise gerekli oksijeni anne karnından alarak bebeğin nefes almasını ve beslenmesini sağlar. Yani bebek, anne karnında ağız yolu ile değil tamamen kordon sayesinde beslenir. Anne ve bebek arasındaki sistem, çok güzeldir. 

İlginizi çekebilir: Anne Adaylarının Hamilelik Döneminde Doğru Beslenmesi Nasıl Sağlanır?



Plasenta Nedir Ne İşe Yarar? 

Anne karnında bebek kapsamında plasentanın süngeri andıran bir yapısı vardır. Bu geçici organ, spermin anne rahminde döllenmesinden sonra oluşmaya başlar. İlk aşamadan itibaren, aktif şekilde çalışarak bebeğin beslenmesini sağlar. Bu plasenta, özellikle gebeliğin dördüncü ayından sonra daha da büyür ve belirginleşir. Bebeğin oluşumu sırasında, ortaya çıkan liflerin içerisine küçük damarlar bulunur. Bu damarlar sayesinde anneden alınan besin, bebeğe iletilmiş olur. Kordon ve liflerin içinde bulunan kan gölleri, anne ile bebeğin kanının karışmadığı bir yapıya sahiptir. Bu da plasenta organı sayesinde mümkün olur. Bunun yanı sıra plasenta, anneden aldığı yiyeceği bebeğe taşırken, sadece bebeğin sindirebileceği olanları alır. Bu açıdan muhteşem bir filtre özelliğine sahiptir. Anne bebek arasındaki sistem oldukça mükemmeldir. 



Bebeğin Gelişimini Annenin Beslenmesi Etkiler Mi?

Anne karnında bebek beslenmesi, bebeği doğrudan etkileyen bir unsurdur. Bu yüzden gebelikte sağlıklı ve dengeli beslenmek önemlidir. Gün içinde yumurta, baklagiller, yoğurt, yeşil sebzeler, meyve, organik yiyecekler gibi sağlıklı besinler tüketmek gerekir. Bitki çaylarından özellikle ilk aylarda, kesinlikle uzak durmak gerekir. Bol bol su tüketmek gerekir. Tüm bunlara dikkat edildiğinde bebeğin gelişimi daha güzel ve sağlıklı şekilde ilerler. Doktorun vereceği folik asiti de özellikle ilk üç ay kullanmak gerekir. Folik asit, günlük hayatta tükettiğimiz balık ve fındık gibi besinlerde de bulunur. Bu besinler sayesinde de vücuda folik asit alınması sağlanır. Bunun dışında doktorun verdiği vitaminleri de düzenli kullanmak gerekir. 

İlginizi çekebilir: Doğumdan Önce Ebe Desteği Almanın Önemi



Bebekler Anne Karnında Tat Alabilir Mi?

Anne karnında bebek içinde bulunduğu sıvı içinde, tuz, asit, tatlı gibi pek çok tat barındırır. Fakat annenin yediği besinlerle bu sıvıdaki tadın değişmesine neden olur. Yapılan pek çok araştırma bebeklerin bu tatları ayırt edebildiklerini ortaya koyar. Hamileliğin 13 ila 15. haftalarından sonra bebeğin tat alma tomurcukları yetişkinlerle aynı boyuta gelir. Bu sebeplerden dolayı annenin beslenme şekli, yediği ve içtiği her şey bebeğin doğduktan sonraki beslenme şeklini doğrudan etkiler. Bu doğrultuda ileriyi düşünerek beslenmek, sağlıklı olacaktır.  

 

306860

Kişi Okudu

Kidolog
KidologLogo

TR

Teknik Destek
(10:00-23:59)

+90(850) 840 11 39

App Store

Google Play

Spotify

karekod

' Bilinçli ebeveynler mutlu nesiller '

* Kidolog E-Bülten Üyeliği ile Bizden Haberdar Olun

© 2024 kidolog.com /Tüm hakları saklıdır.