Bebek Ek Gıda Başlangıcı Nasıl Olmalıdır? 

Bebek Ek Gıda Başlangıcı Nasıl Olmalıdır? 

İlk 6 ay sadece anne sütü ile beslenen ve ek gıda almayan Bebek Ek Gıda Başlangıcı Ve Devam Beslenmesi destek alma zamanı geldi. 6. İlk aydan sonra tamamlayıcı gıdalara geçerek bebeğinizin beslenme planını daha da zenginleştirebilirsiniz.

Ek gıdalardan alacağınız mineraller, vitaminler ve diğer faydalı bileşenler, sağlığınız ve gelecekteki beslenme alışkanlıklarınız için faydalı olacaktır. Ancak 6 9 aylık bebeklerin ana gıdası hala anne sütüdür. Bebeğinizin hala anne sütündeki değerlere ihtiyacı vardır. Anne sütünün yetersiz olduğu durumlarda doktorunuza danışınız. 

İlginizi çekebilir: Çocukluk Döneminde Beslenme

Unutmayın, sadece anne sütü ile beslenen veya formül mama ile beslenen bir bebeğe katı gıdalar vermek ve hemen yemesini beklemek yanlış olabilir. İlk 1 2 hafta boyunca yemeğinizi biraz seyreltmeniz gerekebilir. Böylece yemeğin dokusunu kademeli olarak yoğunlaştırabilirsiniz. 

Bebeğimi Ek Gıdalarla Nasıl Tanıştırırım?

Bebek Ek Gıda Başlangıcı Ve Devam Beslenmesi ilk katı gıda denemelerinize yaklaşık yarım yemek kaşığı ile başlamalısınız. Bebeğinize ilk katı yiyecekler verdiğinizde, kafanız karışabilir ve ne yapacağınızdan emin olamayabilirsiniz. Yiyecekleri bebeğin dilinizin üzerine koyduğunuzda doğrudan bırakabilirsiniz. Onu yemeklerle tanıştırdığınızda, onunla konuşun.

Emzirmeye başladığınızda, bebeğinize küçük bir kaşık anne sütü veya formül mama verebilir, ardından yarım kaşık katı gıdaya geçebilirsiniz. Bu sayede bebeğinizin açlığa sinirlenmesini önleyebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Emziren Anneye Sütünü Arttırıcı Besin Önerisi 

Katı yiyecekler yemeye başladığınızda, çocuğunuzun yediği yiyecekleri ellerine, yüzüne veya önlüğüne dökmesine şaşmamalı. Her gün beslediğiniz katı gıda miktarını kademeli olarak artırın. Katı yiyeceklere sadece yarım yemek kaşığı katı yiyeceklerle başlayın. Bu sayede bebeğiniz zamanla katı gıdaları yemeyi yavaş yavaş öğrenecektir.

Tamamlayıcı Gıdalara Başlamak İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir? 
 

Ek gıdaya başlamadan önce tabi ki ihtiyaç duyulacak malzemeler hazırlanmalıdır. Bunlar önlük, mama sandalyesi, bebek tabağı, silikon kaşık, suluk, cam rende, buharlı pişirici, süzgeç, doğrayıcı vb. malzemelerdir.

Metal kaşıklar çocukların diş etlerine zarar verebileceğinden kullanılan kaşıkların silikondan yapılmış olması gerekmektedir. Mama sandalyelerinde geniş tabanlı, iyi oturan, emniyet kemerli, yüksekliği ve sırtlığı ayarlanabilen, temizliği ve kullanımı kolay olanlar tercih edilmektedir. 

Bebek Ek Gıda Başlangıcı Ve Devam Beslenmesi ek öğün sayısı 6 12 aylık süre içinde kademeli olarak artırılmalıdır. 6 8 ayda 2 3 öğün, 9 11 ayda 3 4 öğün, 12 ayda 3 4 öğün ve 1 2 ara öğün olacak şekilde arttırabilirsiniz. 

Bebeğimin Suya İhtiyacı Var Mı?

Sağlıklı bebeklerin daha fazla suya ihtiyacı yoktur. İhtiyaç duydukları tüm sıvıları anne sütü, formül mama veya her ikisi ile sağlarlar. Ancak katı gıdaları diyete sokarak bebeğinizin beslenmesine su ekleyebilirsiniz. Ayrıca çok sıcak iklimlerde az miktarda su gerekebilir. 

Ev Yapımı Yemekler Çocuğunuza Ne Zaman Servis Edilebilir?

Bebek Ek Gıda Başlangıcı Ve Devam Beslenmesi 1 yaşından önce ev yemekleri verilmesi önerilmez. Ev yemeklerinde tuz, baharat ve salça gibi katkı maddeleri sindirim sistemi için uygun olmayabilir.

Yayımlama Tarihi: 23 Ekim 2021
Güncelleme Tarihi: 4 Ekim 2022
Yayımlama Tarihi:
23 Ekim 2021
Güncelleme Tarihi:
4 Ekim 2022

Kidolog. com; ebeveyn ve çocuk danışmanlık platformudur. Bebeğinizin ve çocuğunuzun gelişimi için birbirinden farklı uzmanlar ile tanışmak ister misiniz? Çocuğunuzun gelişiminde bir pusula olmak isteyen alanında uzman birçok danışman ile bedensel ve ruhsal zindeliği ortaya çıkarın. Doğum öncesinde ve sonrasında sizi yalnız bırakmayacak danışmanlara ulaşmak artık çok kolay.

Diğer Yazılar
Nerede Olursanız Olun
Her Zaman Sizinleyiz

Online Seans Almak ve Uzmana Ücretsiz Soru Sormak Için Kaydolun

Mobil Uygulamayı İndir Tüm Uzmanları Görüntüle