kidologlogo

Bebeğin Sütten Kesilmesi Nasıl Olur?

Bebeği memeden nasıl ayırabilirim?

Hayata gözlerini yeni açan bebeğinize vereceğiniz ilk armağan elbette anne sütüdür. Ancak bu armağan zaman geçtikçe geri alınmalıdır. Burada tüm annelerin akıllarındaki soru ise “çocuğumu nasıl memeden kesebilirim?” ya da “bebeğimi ne zaman sütten kesmeliyim?” olmaktadır. Bu zaman aslında siz ve bebek arasındaki bağa kalmıştır. Buradaki asıl doğru zaman bebeğin emzirmeden kesilmesine hazır olması ve annenin sütü kesebileceğine kendini hazır hissetmesiyle belirlenir.

Normal işleyen süreçte bebekler ilk 6 ve 12 ay arasında memeyi bırakmak istemez. Çünkü emzirmek anne ve bebek arasında hem sağlıklı bir gelişim hem de ruhsal bir gelişim için oldukça önemlidir. Bebek emzirme sayesinde annesinin kokusunu, sıcaklığını, kalp atışını ve sesini duyarak kendini güvende ve huzurlu hisseder. Bu sebepledir ki bebek kendini huzursuz hissettiği zamanlarda daha fazla emme eğilimine girer. Bu kadar önemli bir durumun bebek ve anne tarafından sonlandırılmasında oldukça dikkatli olunmalıdır. İdeal durum ise ilk 6 ay anne süttü verildikten sonra ek gıdalarla birlikte 2 yaşına kadar çocuğun emzirilmesidir. Genel yanılgıya göre çocuğun ek gıdalara başlamasıyla birlikte sütten kesilmesi gerektiğinin düşünülmesidir ancak anne sütü bebek için oldukça faydalı olduğundan 2 yaşına kadar ek gıdalarla birlikte emzirmeye devam edilmesi gerekmektedir.

Bebeği memeden kesme durumu iki şekilde olmaktadır. Bunlar;



  • Bebeğin kendi isteğiyle memeden kesilmesi.
  • Annenin kararıyla kademli olarak bebeğin memeden kesilmesi.

Bebeğin kendi isteğiyle sütten kesilmesi:

Bebekler zamanla kendi istekleriyle emmeye olan ilgisini kaybedebilir ve sütten kesilebilir. Bu durum genellikle ek gıda başladığında ortaya çıkar ve katı gıdayla tanışan bebek memeye ilgisini kaybeder. Bunun yanında yavaş yavaş büyüyen bebeğin çevreye olan ilgisinin artmasıyla birlikte memeye olan ilgisi azalır. Bunun belirtisi ise bebeğin memeye geldiğinde az durup hemen ilgisinin dağılması olarak gösterilebilir.    Elbette bu durum emzirmeyi kesmeye hazır olmayan annede üzüntüye neden olabilir. Bu sebeple emzirmenin kesilmesine hazır olmayan anne bu dönemde doktora ya da emzirme danışmanına başvurabilir.



Annenin kararıyla kademeli olarak bebeğin memeden kesilmesi:

Diğer durumda ise anneler bebeklerini memeden kesmek isteyebilir. Bu durum annenin çocuğun gece emzirmelerinin artması, annenin sağlıksal olarak sıkıntı yaşaması ya da çalışma hayatının emzirmeye müsaade etmemesi sebepleriyle ortaya çıkabilmektedir. Sütten kesme iki yol ile mümkündür. Birden kesmek ve kademeli olarak kesmek.

Birden kesmek bebeğinizde duygusal bir travma yaratabilir. Bunun yanında annenin de memesinde fazla süt birikmesi ve meme iltihabına neden olabilir. Bu nedenlerden dolayı tavsiye edilen kademeli olarak sütten kesmektir.

Bu konuda şu yolları denemekte fayda var:



  • Günde emzirdiğiniz öğünleri bir azaltın ve kademeli olarak bu öğünleri azaltın.
  • Emzirme süresini kısaltın ve emzirme sonrası yaşına uygun besinler verin.
  • Emzirmeyi erteleyin ve ilgisini dağıtın.
  • 1 yaşından büyük bebekler için emzirme yerleri konusunda kısıtlamalar koyun.
  • Bu dönemde memeye isteğini azaltmak için zaman zaman bebeği babasının beslemesi faydalı olabilir.
  • Gece öğünleri kesilmesi zordur. Bu sebeple gece uyandığında eşiniz ya da bir yakınınız tarafından sakinleştirilmeye çalışılsın ve genellikle gece emzirmelerini kesmeyi sona bırakın.
  • Bu davranışlara rağmen bebeği memeden kesemediysen belki de bebeğin memeden kesilmesine daha zaman olabilir. Bu nedenle biraz daha beklemenizde yarar vardır.

Bebeğin Sütten Kesilmesi sürecinde anne ne gibi sorunlar yaşayabilir?

Bebeğin aniden memeden kesilmesi durumu bebeğe zarar verebileceği gibi anne üzerinde de hem fiziksel hem de psikolojik olarak zararlar verebilmektedir.

Fiziksel olarak aniden bebeği memeden kesmek annenin memelerinin dolgunlaşıp, gerginleşmesiyle anneyi rahatsız edebilir. Bu durumda anne göğüslerindeki sütü az az sıkarak boşaltmalıdır. Ancak burada dikkat edilmesi gereken nokta annenin göğüslerindeki sütü tamamen boşaltmaması gerektiğidir. Çünkü süt tamamen boşaltılırsa süt üretimi devam edecektir ve bu durumun tekrarlanmasına neden olacaktır. Sadece rahatlamayı sağlayacak kadar boşaltım yapılması ise kalan sütün vücudun kendisinin ortadan kaldırmasıyla sonuçlanacaktır. Bu dönemde fazla ağrı olursa ağrı kesici veya soğuk kompres rahatlatıcı olabilmektedir.

Emzirmeyi sonlandırırken fiziksel olarak diğer bir sorun ise süt kanallarının tıkanması ve mastit olarak adlandırılan iltihabi durumun görülmesidir. Bu durumda göğüste şişlik, kızarıklık gibi belirtilerin yanında ateş, üşüme, halsizlik gibi şikayetler görülebilir. Bu belirtiler varsa doktora başvurmak yerinde olacaktır.

Fiziksel olarak görülen bu etkilerin yanında memeden ayırma anne üzerinde psikolojik olarak da etkiler göstermektedir. Anneler başlangıçta emzirmeyi bıraktıklarında rahat edeceklerini düşünürken beklenmedik bir üzüntü durumuna düşebilmektedirler. Elbette emzirmek bebekle aranızda farklı bir bağ oluşmasına neden olabilir fakat emzirmeyi bırakmak bu bağın kopmasını değil şekil değiştirmesini sağlamaktadır. Bu dönemde bebeğinizin büyüdüğünü görmek sevinçle karşılanacak bir durumdur.

Bu dönemde yapılması gereken bebekle daha fazla zaman geçirmek, ona sarılmak olacaktır. Bu ikinizin de rahatlamasına neden olur.

77801

Kişi Okudu

Kidolog
KidologLogo

TR

Teknik Destek
(10:00-23:59)

+90(850) 840 11 39

App Store

Google Play

Spotify

karekod

' Bilinçli ebeveynler mutlu nesiller '

* Kidolog E-Bülten Üyeliği ile Bizden Haberdar Olun

© 2024 kidolog.com /Tüm hakları saklıdır.