kidologlogo

Bağlanmayı Olumlu Yönde Etkileyen Oyun Önerileri

Bağlanma, doğum öncesinden başlayan ve çocuğun ilk üç yaşa kadar süren dönemdeki ilişkilerini içeren önemli bir süreçtir. Bakım verenle ilişki açısından bebek öncelikle birincil ihtiyaçlarının karşılanmasını ister. Karnı doyan, altı temizlenen bebek mutluluğun bir kısmını yakalamış olacaktır. Mutluluğu sağlayan ikinci aşama ise <> dur. Oyun oynayan bebek iç dünyasında mutludur, huzurludur.

Oyun, çocuklar için hayatın bir provası niteliğindedir. Yetişkinlerle iletişim kurma aracıdır. Oyun aracılığıyla çocuğun bize yansıtamadığı sözel olmayan birçok davranışı gözlemleme imkânı buluruz. Hayal dünyasını, bilişsel durumu, el göz koordinasyonu hakkında bilgi sahibi olabiliriz. Ebeveynler çocuğun oyun sırasındaki davranışlarını sözel olarak ifade edebilir. Örneğin ‘’Şu an bebekle oynuyorsun.’’ Bebeği atıp legolara yönlendiyse, ‘’bebekle oynamaktan sıkıldın sanırım. Şimdi legolarla oynamak istedin.’’ Bu şekilde sözleştirmeler çocuğun dil gelişimine katkı sağlayacaktır. Aynı zamanda çocukla ebeveyn arasında paylaşım, iletişim artacaktır.

Sizlere doğal süreç olan ebeveyn ve çocuk arasındaki bağlanmayı olumlu yönde etkileyecek bazı oyun önerilerinde bulunacağım.



Çocuğun Yönlendirdiği, Çocuk Merkezli Oyunlar:

Çocuğa oyuncak bebekler, arabalar, bloklar, kuklalar, hayvan-insan figürleri, oyun hamuru gibi hayal gücü ve yaratıcılığını teşvik eden malzemelerin verilmesiyle başlanabilir. Önemli olan çocuğun oyunu istediği gibi yönlendirmesidir. Basit ve her zaman oynanabilecek oyunlar arasındadır. Oyunu birlikte oynayacağınızı ifade ederek bir giriş yapabilirsiniz. Çocuğa vakit ayırmak için kullanabilecek en ideal oyundur. Eğer zaman konusunda sorun yaşıyorsanız saat ya da zamanlayıcı kullanarak zamanı somutlaştırabilirsiniz. ‘’Saatimiz buradan buraya gelene kadar ya da zil çaldığında oyunu tamamlayacağız.’’ Diyerek ön bilgi vermek çocuğu rahatlatabilir. Oyunda çocuğun verdiği rolü oynamak ve ona duygu, içerik yansıtmaları yapmak ilişkiyi güçlendirecektir. Bu tip oyunlarda çocuğun iç dünyasını, aile içi çatışmalarını, geçmişte yaşadığı herhangi bir olayı görmeniz mümkün. Bu durum sizi endişelendirmesin. Sağlıklı bir oyunda tüm duyguların yansıtılması size karşı kendisini güvende ve sevildiğini hissettiğini gösterir.

Oyun örneği: Evcilik oynayan bir kızın bebeğine yemek yedirmesi, uyutması. Size bunu göstermesi. Uykusu gelmiş, karnı acıkmış ifadeleriyle sizin onu desteklemenizi istiyor.



Gücün Çocukta Olduğu Oyunlar

Bu oyun türünde yetişkinler zayıf, korkak, beceriksiz ya da öfkeli bir rolde olmalıdır. Yine çocuğun yönelimine ve yönlendirmesine göre uygulanır. Burada yetişkinin rol yapması önemlidir. Hareketli oyunlardır. Çocuğun kazanmasına ve kendisinin güçlü hissetmesine izin verilir. Güç oyunları çocuğun endişelerini azaltır ve doğal bir öz güven kaynağıdır.

Oyun örneği: Polis, hırsız oyunları, yastık savaşı. Burada ebeveyn yenilen ya da güçsüz konumunda olan rolü oynayıp çocuğun güçlü hissetmesi sağlanmalıdır.



İş Birliğine Dayanan Oyunlar:

Ortaklaşa oynanan oyunlar da ilişkiyi güçlendirir. Birlikte yapılan herhangi bir aktivite bu kategoride yer almaktadır. Yemek yapmak, evi toparlamak gibi süreçlerdir. Ortaklaşa bir hikâye yazımı hayal gücünü güçlendirirken yarışarak oynanan oyunlar ise çocuğun kendisini ölçmesini, gelişimi açısından destekleyebilir. Yarışılan oyunlar ile iş birliğine dayanan oyunların dengesi kurulmalıdır. Özellikle kardeş anlaşmazlıklarında iş birliğine dayanan oyunlar faydalı olacaktır. Sizin de olduğunuz oyunda –kutu oyunu da olabilir- kardeşler arasındaki iletişime yön verme olasılığınız daha yüksek olacak ve oradaki paylaşımın artmasını sağlayacaktır.

Oyun örneği: Legolarla oynayan çocuğun sizin elinize legoları verip haydi en büyük kuleyi yapalım demesi. Sizi de oyuna katmak istemesindeki heyecanJ

Konuyla ilgili detaylı bilgilendirme destek için buraya tıklayınız.  

492849

Kişi Okudu

Zeynep Alp Torun
KidologLogo

TR

Teknik Destek
(10:00-23:59)

+90(850) 840 11 39

App Store

Google Play

Spotify

karekod

' Bilinçli ebeveynler mutlu nesiller '

* Kidolog E-Bülten Üyeliği ile Bizden Haberdar Olun

© 2024 kidolog.com /Tüm hakları saklıdır.