kidologlogo

Az Konuşan İnsan Psikolojisi 

İnsanlar dünyaya gelir gelmez iletişim kurmak için ağzından çıkan ilk heceler ile kendini ifade etmeye çalışır. Daha sonra sözcükler çoğaldıkça kendini daha çok anlatmaya ve bu dünyayı kelime hazinesi çoğaldıkça anlamaya çalışır. Ve zamanla büyüdükçe anlama yeteneği de gelişeceği için kendini ve karşısındakini anlayacak sohbet edecek kapasiteye ulaşacaktır.

İnsan kendini işte tam da bu anda ifade edildiği zaman daha çok konuşma ihtiyacı hissedecektir. Bazen de bunun tam tersi olur. Anladığı olaylardan çevreden ders çıkaran birey sesini çıkarmadan kendi dünyasında anlamaya çalışır. Aslında iki farklı kutup iki farklı karakter bulunur. Karmaşık bir yapıya sahip olan zihnimizde buna göre şekil kendi dünyasında olaylarla iletişim kurmaya çalışır. Az konuşan insan psikolojisi de bu noktada biçim almaya başlayacaktır. 

Konuşmanın Psikolojiye Nasıl Bir Etkisi Olmaktadır?

Konuşmanın psikolojiye doğrudan bir etkisi bulunmaz. Bu cümleyi açacak olursak eğer ki mesela bir sıkıntınız var normalde kendi içinizde yaşıyorsunuz. Ve o anda birilerine anlatma ihtiyacı duydunuz ve en yakınınıza anlattınız. Anlattıkça sıkıntınız daha çok dile gelecek ve zihninizi daha çok kurcalayacaktır. Bundan doğal olarak psikolojinizi ister istemez etkileyecektir. 

Ama bu durumu kendi içinizde yaşayarak kimse ile paylaşmadan önce kendi kendinize muhakeme kurduğunuzda vereceğiniz karar da daha sağlıklı olacak ve psikolojinizi de bozmayacaktır. Az konuşan insan psikolojisi kendi ile tartışma yaratarak daha iyi sonuçlar alır. 

Az Konuşmanın Ruh Sağlığımız İçin Faydaları 

Her zaman az ve yerinde konuşmak en doğru karardır. Çünkü laf kalabalığı ve fazlalığı insanları hem kendi hem de karşı taraf açısından yoracaktır. Ayrıca fazla oluşturulan laf kalabalığı ile karşımızdaki insana kendimizi ifade etmede yanlış sözcükler kurma olasılığımız yüksek olacaktır ve anlaşılması zor taraflara cümleler yol alabilir.

Ve işin bir de diğer boyutunu düşünecek olursak az konuşan insan psikolojisi de daha iyi olacaktır. Fazla sözcüklere girmeden kendini yormadan karşı tarafa anlatan kişi yanlış anlaşılma gibi polemiklere girmeden iletişimini tamamladığı için kendini daha rahat hissedecektir. Bunun verdiği kafa rahatlığı ile psikolojisi de daha iyi olacaktır.

Az Mı Çok Mu? Karar Senin! 

Etkili iletişim aracı olarak uzmanlar sözlü iletişim aracı olan dile önem verirler. Ve dili etkili bir araç boyutuna getirmek kişinin elinde. Kişinin elinde olması ise onu psikolojisi yansıtmaktadır. Konuşma tarzı hemen hareketlerine yansıyacak ve burada karakter çözümlemesi yapabilirsiniz. 

Ve az veya çok konuşmak sizin elinizde. Az konuşan insan psikolojisi nasıl ki duruma göre iyi oluyorsa çok konuşup rahat olmak da sizi psikolojik olarak rahatlatacaksa o yönde hareket etmelisiniz. Ama her şeyden önce siz kendinizi nasıl özgür ve rahat hissediyorsanız ona göre sözlü iletişim aracı olan dili kendiniz yönetebilirsiniz. Zihin yapımızı düşünerek hareket etmek, nerde ne kadar konuşulması gerekirse ona göre konuşmak daha sağlıklı olacaktır. 

582023

Kişi Okudu

Kidolog
KidologLogo

TR

Teknik Destek
(10:00-23:59)

+90(850) 840 11 39

App Store

Google Play

Spotify

karekod

' Bilinçli ebeveynler mutlu nesiller '

* Kidolog E-Bülten Üyeliği ile Bizden Haberdar Olun

© 2024 kidolog.com /Tüm hakları saklıdır.