kidologlogo

Anneler İçin Önerilebilecek Doğum Yöntemleri

Anne olmak şüphesiz ki dünyanın en güzel duygusudur. Fakat anne olmak demek bir çocuğu doğurmaktan çok daha fazlasıdır. Bebeğinizi daha doğurmadan önce, karnınızda hissettiğiniz anda anne olursunuz. Henüz görmeden, onun ruhunu hissederek sevmek demektir anne olmak. Hayatı tamamen sizin bedeninize bağlı bir canlıyı içinizde büyütmektir. Hamilelik zorlukları, mide bulantıları, şişen ayaklar, uykusuz geceler derken saymakla bitmez. Anne olmak zordur elbet. Bir canlıyı 9 ay boyunca içinde büyütmek, bin bir acıya katlanarak dünyaya getirmek kolay değildir. Sadece doğurmak da değil, sonrasında gösterilen ilgi, sevgi ve tüm hayatını ona adamak. İşte bu yüzden annelik kutsaldır. Annelerin zorlandığı bir başka konu da  doğum yöntemleri arasından kendilerine uygun olanı bulmaktır.

Uzman desteği için; Uzman



Doğum Yöntemleri

Doğum yöntemleri araştırılırken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta kendi bedeninizi tanımaktır. Her kadının fizyolojik yapısı aynı değildir ve bazı doğum yöntemlerine vücudu elverişli olmayabilir. Fakat gebelik ve doğum fizyolojisi normal vajinal doğuma göre ayarlanmıştır. Doğum şekli gebenin kendi başına verebileceği bir karar değil, doktora danışılarak verilmesi gereken bir karardır. İki çeşit doğum yöntemi vardır: Vajinal (normal) doğum ve sezaryenle doğum. Doğum yöntemleri arasında sayılan sezaryen aslında bir doğum değil cerrahi bir operasyondur. Gebelik süresi insanlarda 40 haftadır. Son adet döneminin ilk gününden itibaren hesaplanır. 40 haftalık süre dolmasına rağmen doğum başlamazsa 42. haftaya kadar beklenir. Fakat sık aralıklarla kontrol edilmesi gerekir. Bu süre zarfında doğum kendiliğinden başlamazsa önce normal doğum denenir. Başarılı olunmazsa sezaryen düşünülür.

İlginizi çekebilir: Hamile Koçluğu Nedir?



Vajinal (Normal) Doğum Nedir?

Doğum ağrılarının rahim ağzını açmasıyla annenin ıkınması ile bebeğin vajina yoluyla dünyaya gelmesidir. Doğum yöntemleri arasında en ağrılı olanıdır. Fakat aslında bu doğum ağrıları rahimdeki kasılmalardır. Bu kasılmaları anneler ağrı olarak hissederler. Bu ağrılar bebeği doğuma biraz daha yaklaştırır. İlk doğumlar 12 saate kadar uzayabilir, rahim açıldıkça ağrıların şiddeti de artar. Bebeğinizin başı çıktıktan sonra doktorunuz bebeğin geri kalanının doğmasına yardımcı olur ve bebeğiniz doğduğu anda ağrılarınız da biter.



Vajinal Doğumda Epidural Kullanımı

Epidural uygulaması ile çok daha rahat doğum süreci yaşanabilir. Avrupa ülkelerinde normal vajinal doğumun daha yaygın olmasının nedeni epiduralin daha sık kullanılmasıdır. Epidural ile doğum bugün ülkemizde pek çok hastanede uygulanır. Epiduralle ağrı kesici ilaç verilmesi için rahim ağzı 4 cm açılıncaya kadar beklenir.



Sezaryen Doğum Nedir?

Doğum yöntemleri arasında sayılan sezaryen aslında bir batın ameliyatıdır. Annenin karnına yapılan bir kesi ile batın boşluğuna girilerek rahime yapılan bir kesi ile de bebeğin doğumu yapılır. Anneye genel anestezi, spinal veya epidural anestezi uygulanabilir. Fakat her ameliyatta olduğu gibi kan kaybı, enfeksiyon riski, anesteziye bağlı komplikasyonlar, damarlarda kan pıhtısı veya amnion sıvısının oluşturacağı tıkanıklık gibi ölümcül olabilen komplikasyonlar oluşabilir.

440994

Kişi Okudu

Kidolog
KidologLogo

TR

Teknik Destek
(10:00-23:59)

+90(850) 840 11 39

App Store

Google Play

Spotify

karekod

' Bilinçli ebeveynler mutlu nesiller '

* Kidolog E-Bülten Üyeliği ile Bizden Haberdar Olun

© 2024 kidolog.com /Tüm hakları saklıdır.