kidologlogo

Anne Olduktan Sonra Lohusalık Döneminde Yaşananlar

40 haftalık bir yolculuğun ardından beklenen an gelir ve doğum gerçekleşir. Minik mucizenizi elinize aldığınızda dünyalar adeta sizin olur. Bebeğinizin doğması ile güzel bir yolculuk sizi bekler. Bu yolculuğun güzel ve keyifli olmasının yanında yorucu, uykusuz olması da kaçınılmaz olacaktır.

Bebeğin doğması ile bir anne de dünyaya gelmiş olur. Anne sıfatı kazanmış olur. Ama bu annelik duygusunu ilk kez yaşayacağı için bir adapte süreci başlar. Hem fiziksel hem de duygusal olarak adapte olma durumuna, genel olarak halk arasında 40 günlük annenin bu sürecine lohusalık adı verilmektedir.

İlginizi çekebilir: Hamilelikte Uykunun Rolü Ve Önemi 



Anne Olma İle Gelen Lohusalık Nedir ve Neler Anneleri Beklemektedir? 

Annenin vücudunun doğumdan önceki haline gelmeye çalışması, kendini toparlama durumu olarak düşünebilirsiniz. Hamilelik sürecinde bilirsiniz ki vücudunuz birtakım değişikliklerden geçer. Kolay değildir sonuç olarak bir can dünyaya getirmek.

Hamilelikte oluşan karında şişlik, memelerde ve karında çatlama, rahmin büyüyerek doğuma hazırlanması, ciltte yaşanan değişikler, regl kanaması görmeme gibi durumlar yaşanır.

Vücut ise bu durumdan çıkarak annenin önceki durumuna dönmeye çalışır. Tüm bunlar yaşanırken anne ise fiziksel açıdan vücuduna alışmaya çalışırken bir taraftan da bebeğe alışma süreci ile de bir duygusallık yaşanmaktadır.

İlginizi çekebilir: Hamile Koçluğu Nedir?



Lohusalık İle Yaşanan Vücudun Fiziksel Değişimleri 

İlk olarak doğum süreci ile annenin şişkin karnı gitmiştir. Bir balık karnından kayıp gitmişçesine rahatlamıştır. Bu rahatlık yanında annede, annenin rahmi eski haline dönmeye çalışır. Ve rahimde kasılmalar girip çıkmaya başlar ve kanama kendini gösterir , 40 gün sürece değin başlarda şiddetli daha sonra ise orta seviye ve azalmış olarak kanama gösterecektir. Bu pıhtı olarak başta kendini gösterecektir. 

Vajina kendini toparlamaya çalışırken bu durum emziren ve emzirmeyen annelerde farklılık gösterecektir. Emzirmeyen annelerin vajinası daha çabuk toparlanacaktır. Emziren annelerin ise östrojen hormonuna da bağlı olarak geç kendine gelecektir. 

Göğüsler de bu süreçten en çok etkilenen organ olmaktadır. Hamilelik sürecinde süt salgılamaya hazırlanır ve göğüslerde yavaş yavaş büyüme olur ve doğum ile göğüste süt kanalları açılmaya başlar ve süt biriktikçe şişeye ve ağrı yapmaya başlar. En güzel çözümü ise hem bebek hem de sizin için bol bol emzirmek olacaktır. 

İlginizi çekebilir: Hamile Yogasının Faydaları ve Zararları



Annede Yaşanan Duygusal, Manevi Çöküntü 

Annenin dünyaya gelmesi ile bir bebeği olduğunu kabullenme ona alışma süreci başlar. Bu süreçte uykusuzluk, bebeği doyurma ona sahip çıkma, aitlik duygusu da meydana gelir. Ansızın bazen bir ağlama moduna girerek ben yapabilir miyim, bebeğime yeter miyim, ya uyurken bir şey olursa gibi değişik sorular zihnini kurcalar durur.

Duygusal çöküntünün ise yaşanması normaldir. Bu durum hormonlardan kaynaklanmaktadır. Bu durumun önüne geçmek için lohusa olarak yakınlarınızdan destek almaktan asla çekinmeyin. Bu süreçte profesyonel bir destek almanız ise uzmanlar tarafından daha çok önerilmektedir.

İlginizi çekebilir: Anne Adaylarına Yapılan Testler

243790

Kişi Okudu

Kidolog
KidologLogo

TR

Teknik Destek
(10:00-23:59)

+90(850) 840 11 39

App Store

Google Play

Spotify

karekod

' Bilinçli ebeveynler mutlu nesiller '

* Kidolog E-Bülten Üyeliği ile Bizden Haberdar Olun

© 2024 kidolog.com /Tüm hakları saklıdır.