kidologlogo

Anne Adaylarına Yapılan Testler

Ebeveynler anne baba olmaya kendilerini hazır hissettiklerinde bu konu hakkında araştırmalara da başlayacaklardır. Günümüzün gelişen teknolojisi ile birlikte hem ebeveyn eğitimleri, hem sağlık açısından bebek için engel olacak bir durum olup olmadığı artık kolaylıkla tespit edilebilmektedir.

Anne adayları için gebelik öncesinde planlama yapılırken kontrol amaçlı kan ve idrar tetkikleri yaptırılarak demir, kan sayımı, vitamin, folik asit, hepatit, tiroid gibi testlerine bakılır. Bir kadın doğum uzmanı eşliğinde genel muayene yapılır. Gebelikten önce düzeltilmesi gereken bir değer varsa kadın doğum uzmanı önderliğinde verilen ilaç, vitamin, folik asit gibi takviyeler ile değerler normal seviyeye getirilir. 



Anne Adaylarına Yapılan Testler Nelerdir?

Folik asit kullanımı gebelik öncesinde de gebeliğin ilk zamanlarında da çok önemli olduğu için doktorun önerdiği şekilde folik asit kullanımına başlanmalıdır. Annenin sigara ya da alkol tüketimi varsa gebelik düşündüğü andan itibaren bırakmalıdır. Bundan sonra yapılacak testler gebeliğin dönemlerine göre ayrılmaktadır. Doktor kontrolünde ilerlediğiniz 9 aylık ve 3 trimester döneminden oluşan bu süreçte belirli haftalar arasında yaptırmanız gereken bazı önemli testler bulunmaktadır.

İlginizi çekebilir: Anne Adaylarına Yapılan Şeker Yüklemesi Nedir? 



1. Trimester Yapılan Testler

Gebelik testi yaptığınız ve pozitif sonucu gördüğünüzde sizi tatlı bir telaş ve heyecan saracaktır. Öncelikle evde yaptığınız test ile sonucu gördükten sonra bir sağlık merkezinde vereceğiniz kan ile Beta Hcg değerinize bakılarak gebeliğiniz hakkında ilk bilgilere sahip olunur. Sağlıklı bir gebelik için bundan sonra her ay vereceğiniz kan ve idrar tahlilleri ile gebelik öncesindeki gibi demir, kan sayımı, vitamin, tiroid, şeker gibi testlerinize bakılacak, idrar yolu enfeksiyonu olup olmadığı kontrol edilecektir. Tansiyon ölçümlerinizi de düzenli olarak yaptırmaya başlayabilirsiniz. 



2. Trimesterde Yapılan Testler

İlk üç aylık dönemi geride bırakıp ikinci üç aylık döneme yani ikinci trimester dönemine giriş yaptığınızda yapılacak ilk test İkili Tarama Testi olacaktır. Bu test ile Down Sendromu gibi kromozom bozuklukları içeren hastalıkların tespiti yapılır. Ultrason ile yapılan bu testte bebeğin ense kalınlığına ve burun kemiğinin olup olmamasına ve yapısına bakılmaktadır. İkili Tarama Testini yaptırdıktan sonra doktorun gerekli görmesi durumunda farklı testleri de yaptırmanız gerekebilir. Testler kesin sonuç içermezler fakat güvenilirlikleri yüksek olduğu için gebelikte uygun haftalar aralığında yapılması önerilir.

Doktor önerisi ve ailelerin isteğine bağlı olarak İkili Tarama Testi sonrasında ilerleyen haftalarda Üçlü Tarama Testi , Dörtlü Test gibi testler yapılabilir.

2. Trimester döneminde ailelerin en heyecanlı bekledikleri testlerden biri de Detaylı USG (renkli dobbler) 'dir. Detaylı USG her kadın doğum uzmanı tarafından yapılamamaktadır ve bu ultrason işlemi için bir perinatolog gerekmektedir. Şansınız var ise bebeğinizin yüzünü normal kontrollerinizdeki ultrasonlardan farklı olarak daha detaylı ve renkli olarak görebileceğiniz bu test sayesinde minik bebeğinizin kime benzediğini tahmin etmek için sevimli karelerini yakalayabilirsiniz. Detaylı USG yaklaşık olarak 20 dk ile 40 dk arasında sürebilmektedir. Ultrason sonunda bebeğinizin ömür boyu saklayacağınız ilk görüntülerine de sahip olabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Serotonin Hormonu, Mutluluk Hormonu



3. Trimesterde Yapılan Testler

6 ayı geride bıraktığınız bu dönemde doktor kontrolleriniz sıklaşacaktır. Glukoz yükleme testinizi doktor önerisi ile zorunlu olmasanız bile isteğe bağlı olarak yaptırabilirsiniz. Bir kutu içeceğiniz şekerli su ile belirli aralıklarla kan vererek yapılacak bu test ile şeker ile alakalı herhangi bir sorun olup olmadığı tespit edilecektir.

Son aylarınıza geldiğinizde artık NST testleri ile sık sık bebeğinizin kalp atımlarını dinleyebileceksiniz. Karnınıza yerleştirilen bu cihazlar ile bir makine üzerinden sancınızın olup olmadığı da takip edilecek olup bebeğinizin sağlığının yerinde olup olmadığı da kontrol edilecektir. 15 dakika ile 30 dakika arasında değişen bu NST seanslarında elinizi karnınıza koyup ovaladığında bebeğinizin heyecanlandığını, tekmelerini ve kalp atımlarının hızlandığını fark edebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Sütün Az/Normalden Fazla Gelmesi

380765

Kişi Okudu

Kidolog
KidologLogo

TR

Teknik Destek
(10:00-23:59)

+90(850) 840 11 39

App Store

Google Play

Spotify

karekod

' Bilinçli ebeveynler mutlu nesiller '

* Kidolog E-Bülten Üyeliği ile Bizden Haberdar Olun

© 2024 kidolog.com /Tüm hakları saklıdır.