Anne Adaylarına Yapılan Şeker Yüklemesi Nedir? 

Anne Adaylarına Yapılan Şeker Yüklemesi Nedir? 

Anne adaylarının şeker dirençlerinin ölçülmesi amacıyla doktorlar tarafından önerilen şeker yükleme testi, faydaları ve zararları ile gebeliğin en tartışılan uygulamaları arasında yer alıyor. Gebelik şekerinin sağlıklı anne adaylarında bile çıkma ihtimali, birçok kadının düşünmeden şeker yüklemesi yaptırmasına neden oluyor.

Gebeliğinin 24. Haftasında bulunan anne adaylarına aç karnına verilen 50 gramlık glikoz sıvısı, diyabet hastalığı olasılığına karşın yapılmaktadır. Testin sonucuna göre gebelik şekeri yüksek olan anne adayları için uygun beslenme şekli uzman kontrolü eşliğinde uygulandığında sağlıklı doğumların gerçekleşmesi mümkün oluyor.

İlginizi çekebilir: Hamilelikte Folik Asit Kullanımı

Şeker Yüklemesi Nasıl Yapılır?

Diyabet riski ile karşı karşıya olan anne adayları için 24 ile 28. Haftalar şeker yükleme testi için en uygun zamanlar oluyor. İki aşama sonucunda hemen sonuçlanan test, ilk aşamada şekerli su içirilen anne adayının sonrasında kan değerleri üzerinden diyabet riski araştırılarak tamamlanır.

Düşük dozda verilen şekerli su sonucunda yüksek kan değerlerine sahip anne adayları için 100 gram şeker yüklemesi daha yapılarak testin kesin sonuç vermesi amaçlanır.

Hamilelikte Şeker Yüklemesi Zararlı mıdır?

Gebelikte yapılan rutin testler her zaman tartışma konusu olmuştur. Ancak hamilelikte şeker yüklemesi zararlı mı sorusu pek çok kadının aklında soru işareti bırakan konuların başında geliyor.

Uzun süre açlıktan sonra vücuda ani şeker yüklemesi yapılması bazı uzmanlar tarafından önerilmese de şeker yükleme testinin yararları konusunda hemfikir olan uzmanların sayısı azımsanmayacak kadar çoktur. Bilinçsiz bir şekilde şeker yüklemesinden uzak durmak; erken doğum, bebekte ciddi solunum sorunları ve aşırı kilolu bebek doğumlarına neden olabilir.

İlginizi çekebilir: Sağlıklı Bir Hamilelik Dönemi İçin Yapılması Gerekenler 

Gestasyonel diyabet olarak adlandırılan rahatsızlık erken tanı ile tedavi edilebiliyor. Çok nadir olsa da bazı anne adaylarında mide bulantısı ve halsizlik gibi yan etkileri mevcut. Bu tür olasılıklar büyütülerek şeker yükleme testini yaptırmamak iler boyuttaki şeker hastalığına yol açar ve geç kalınmış tedavi anne ve bebeğin sağlığını riske sokabilir.

Şeker Yüklemesi Yaptırırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Şeker hastalığı riskine gebelik döneminde bazı faktörlere bağlı olarak yatkın olan anne adayları için 75 ile 100 gramlık dozlarda şeker yüklemesi yapılıyor. Genetik yatkınlık başta olmak üzere 35 yaşın üzerinde olan kadınlarda hamilelik şekerine daha çok rastlanıyor. Daha önceki gebeliklerinde yüne diyabet riski ile karşı karıya kalan annelerin hiç ihmal etmemesi gereken testler arasında yer alıyor.

İlginizi çekebilir: Ebeveynler için kitap önerileri

25 yaşın altında olan ve vücut kitle endeksi ideal seviyede olan anne adayları, düşük risk grubunda yer aldığı için 50 gram şeker yüklemesi en hızlı ve etkili sonucu veriyor. Bu nedenle şeker yüklemesi hakkında kulaktan dolma bilgiler yerine, mutlaka rutin kontrollere ek olarak uzman doktor görüşüne uygun hareket edilmelidir. Aksi halde anne karnındaki bebeğinde diyabet hastalığına karşı yüksek risk grubunda yer alması ihtimali de bulunuyor.

 

Yayımlama Tarihi: 2 Kasım 2021
Güncelleme Tarihi: 4 Ekim 2022
Yayımlama Tarihi:
2 Kasım 2021
Güncelleme Tarihi:
4 Ekim 2022

Kidolog. com; ebeveyn ve çocuk danışmanlık platformudur. Bebeğinizin ve çocuğunuzun gelişimi için birbirinden farklı uzmanlar ile tanışmak ister misiniz? Çocuğunuzun gelişiminde bir pusula olmak isteyen alanında uzman birçok danışman ile bedensel ve ruhsal zindeliği ortaya çıkarın. Doğum öncesinde ve sonrasında sizi yalnız bırakmayacak danışmanlara ulaşmak artık çok kolay.

Diğer Yazılar
Nerede Olursanız Olun
Her Zaman Sizinleyiz

Online Seans Almak ve Uzmana Ücretsiz Soru Sormak Için Kaydolun

Mobil Uygulamayı İndir Tüm Uzmanları Görüntüle