kidologlogo

Gebelikte Şeker Yüklemesi Nedir? Nasıl ve Ne Zaman Yapılır?

Gebelikte şeker yüklemesi, faydaları ve zararları en çok tartışılan uygulamalardan biridir. Gebelik şekerinin sağlıklı anne adaylarında bile çıkma ihtimali, birçok kadının düşünmeden şeker yüklemesi yaptırmasına neden oluyor. Gebeliğinin 24. Haftasında bulunan anne adaylarına aç karnına verilen 50 gramlık glikoz sıvısı, diyabet hastalığı olasılığına karşın yapılmaktadır. Testin sonucuna göre gebelik şekeri yüksek olan anne adayları için uygun beslenme şekli uzman kontrolü eşliğinde uygulandığında sağlıklı doğumların gerçekleşmesi mümkün oluyor.

Bu yazımızda “hamilelikte şeker yüklemesi nedir nasıl yapılır?” sorusunun yanı sıra bu uygulamanın faydaları, zararları üzerinde duracağız. Hazırsanız hamilelikte şeker yüklemesi nedir sorusunu yanıtlayarak başlayabiliriz.



Gebelikte Şeker Yüklemesi Nedir?

Gebelikte şeker yüklemesi: hamile kadınların glisemik indeksi düşük olan gıdaları tüketmeyi amaçlayan diyet programına verilen isimdir. Glisemik indeks, gıdaların vücuttaki şeker seviyesiyle ilgili bir ölçümdür. Gıdalarda glisemik indeks düşükse, vücutta yavaşça emilir ve şeker seviyesini düşük tutar.

Hamilelikte şeker yüklemesi, gebe kadınların karbonhidrat ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik olarak yapılır. Bunun için ise bir test gerçekleştirilmesi gerekir. Gebelerde şeker yüklemesi, zaman zaman tartışmalara konu olmaktadır. Kimi uzmanlar bunu faydalı bulurken kimileri zararlarından bahsedebilmektedir.



Hamilelikte Şeker Yükleme Testi Nasıl Yapılır?

Şeker yüklemesi hamilelikte dikkat edilmesi gereken konulardan biridir. Diyabet riski ile karşı karşıya olan anne adayları için 24 ile 28. Haftalar şeker yükleme testi için en uygun zamanlardır. İki aşama sonucunda hemen sonuçlanan test, ilk aşamada şekerli su içirilen anne adayının sonrasında kan değerleri üzerinden diyabet riski araştırılarak tamamlanır.

Düşük dozda verilen şekerli su sonucunda yüksek kan değerlerine sahip anne adayları için 100 gram şeker yüklemesi daha yapılarak testin kesin sonuç vermesi amaçlanır.

Gebelikte şeker yüklemesi nedir ve nasıl yapılır sorusunu yanıtladık. Fakat özellikle hamile kadınların merak ettiği konulardan biri, bu uygulamanın zararlı olup olmadığıdır.



Gebelerde Şeker Yüklemesi Nasıl Yapılır?

Gebelikte şeker yüklemesi öncesinde alınması gereken önlemler, yüklenecek şekerin dozuna göre değişkenlik gösterir. Buna doktorunuz karar verecektir.

Şeker yüklemesi 50 gram dolayında olacaksa, gebe aç ya da tok olsun test gerçekleştirilebilir. Hamile kadının herhangi bir şey yapmadan doktor kontrolüne gitmesi mümkündür. Anne adayına50 gram şeker içeren solüsyon verilir. Bunu içmesi istenir ve yaklaşık 1 saat sonra kan şekerine bakılır. 130’un üzerindeki değerler şüpheli olarak değerlendirilir ve ileri tetkiklere ihtiyaç duyulur.

75 gram ve 100 gram şeker yüklemesi arasında fark çok ciddi değildir. İki test öncesinde de hamile kadının en az 8 saat boyunca aç kalarak kontrole gitmesi istenir. Test öncesinde kan örneğine bakılır. Sonrasında hastadan karar verilen ölçüde solüsyonu içmesi istenir. Bunun ardından 1,2 ve 3. saatlerde kan şekerine tekrar bakılır. Bakılan sonular arasında 2 ya da daha fazla testte sınır üzerinde rakamlar varsa gestasyonel diyabet tanısı koyulur. Tanı için sınırlar bazı küçük değişiklikler gösterebilir.

Hamile kadına şeker yüklemesi testleri farklı gruplarda kullanılabilmektedir. Yüksek risk grupları için tek basamaklı yöntemler tercih edilebilir. Yine daha önce şeker yüklemesi yapan kişilere iki basamaklı yöntemler tekrar kullanılabilir. Genel olarak düşük ve orta risk grubunda 50 gram şeker yüklemesi gebelik döneminde tercih edilir.

Gebelikte şeker yüklemesi nasıl yapılır sorusunun yanıtı genel olarak bu şekildedir. Peki, gebelikte şeker yüklemesi zararlı mıdır? Herhangi bir yan etkisi var mıdır? Biraz da bu konuyu inceleyebiliriz.



Gebelikte Şeker Yüklemesi Zararları Nelerdir?

Gebelikte yapılan rutin testler her zaman tartışma konusu olmuştur. Ancak hamilelikte şeker yüklemesi zararlı mı sorusu pek çok kadının aklında soru işareti bırakan konuların başında geliyor.

Uzun süre açlıktan sonra vücuda ani şeker yüklemesi yapılması bazı uzmanlar tarafından önerilmese de şeker yükleme testinin yararları konusunda hemfikir olan uzmanların sayısı azımsanmayacak kadar çoktur. Bilinçsiz bir şekilde şeker yüklemesinden uzak durmak; erken doğum, bebekte ciddi solunum sorunları ve aşırı kilolu bebek doğumlarına neden olabilir.

Gestasyonel diyabet olarak adlandırılan rahatsızlık erken tanı ile tedavi edilebiliyor. Çok nadir olsa da bazı anne adaylarında mide bulantısı görülebilir. Yine hamilelikte şeker yüklemesi sonrası halsizlik gibi yan etkileri mevcut. Bu tür olasılıklar büyütülerek şeker yükleme testini yaptırmamak iler boyuttaki şeker hastalığına yol açar ve geç kalınmış tedavi anne ve bebeğin sağlığını riske sokabilir.

Sonuç olarak hamilelikte şeker yüklemesi zararları konusunda ciddi bir risk yoktur. Bu oldukça güvenli bir işlemdir. Ciddi bir yan etkinin ortaya çıkma ihtimali neredeyse bulunmamaktadır.



Şeker Yüklemesi Yaptırırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Şeker hastalığı riskine gebelik döneminde bazı faktörlere bağlı olarak yatkın olan anne adayları için 75 ile 100 gramlık dozlarda şeker yüklemesi yapılıyor. Genetik yatkınlık başta olmak üzere 35 yaşın üzerinde olan kadınlarda hamilelik şekerine daha çok rastlanıyor. Daha önceki gebeliklerinde yüne diyabet riski ile karşı karıya kalan annelerin hiç ihmal etmemesi gereken testler arasında yer alıyor.

25 yaşın altında olan ve vücut kitle endeksi ideal seviyede olan anne adayları, düşük risk grubunda yer aldığı için 50 gram şeker yüklemesi en hızlı ve etkili sonucu veriyor. Bu nedenle şeker yüklemesi hakkında kulaktan dolma bilgiler yerine, mutlaka rutin kontrollere ek olarak uzman doktor görüşüne uygun hareket edilmelidir. Aksi halde anne karnındaki bebeğinde diyabet hastalığına karşı yüksek risk grubunda yer alması ihtimali de bulunuyor.



Sık Sorulan Sorular

Hamilelikte Şeker Yüklemesi Ne Zaman Yapılır?

Hamilelikte şeker yüklemesi, diyabet riskiyle karşı karşıya kalındıysa genellikle 24 ve 28’nci haftalarda yapılır.



Hamilelikte Şeker Yüklemesi Neden Yapılır?

Hamilelikte şeker yüklemesi, annenin diyabetli olup olmadığını anlamak için yapılır. Testin sonucuna bağlı olarak gebelikte glikoz yüklemesi yapılabilir.



Hamilelikte Şeker Yüklemesi Aç Karnına Mı Yapılır?

50 gram düzeyinde şeker yüklemesi yapılacaksa anne adayının aç ya tok olması genellikle fark etmez. Anne adayı 75 ve 100 gram yüklemelerinde ise doktor kontrolü öncesinde 8 saat boyunca hiçbir şey yememesi gerekir.



Hamilelikte Şeker Yüklemesi Yerine Ne Yapılabilir?

Şeker yüklemesi yerine insilün verilmesi, diyet ve egzersiz uygulamaları tavsiye edilebilir. Ancak buna yalnızca doktorun karar verebileceği ve kişisel bir karar olduğu unutulmamalıdır.



Şeker Yüklemesinden Sonra Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Şeker yüklemesinin ardından anne adaylarının alacağı gıdalara dikkat etmesi ve aşırı fiziksel aktivitelerden kaçınması gerekir.

***

* Bu içeriğin geliştirilmesinde Kidolog Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.

* Web sitemizde yer alan bu yazılar, tanı ve tedavi amacı taşımamaktadır. Sayfada tedavi edici sağlık hizmetleri konusunda herhangi öğeye yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi konusundaki tüm işlemleriniz için bir uzmana başvurmalısınız. 

520493

Kişi Okudu

Kidolog
KidologLogo

TR

Teknik Destek
(10:00-23:59)

+90(850) 840 11 39

App Store

Google Play

Spotify

karekod

' Bilinçli ebeveynler mutlu nesiller '

* Kidolog E-Bülten Üyeliği ile Bizden Haberdar Olun

© 2024 kidolog.com /Tüm hakları saklıdır.