kidologlogo

Anksiyetenin Sinyal Verdiği Durumlar

Zaman zaman yaşanan olaylar karşısında kaygılanmak, strese girmek doğal olsa da bu durumun günlük yaşamı olumsuz yönde etkileyecek derecede yoğunlaşması iyi olmayabilir. Bu durumu ise her zaman fark edemeyebiliriz. Peki farkında olabilmek adına kendimize nasıl bir pencereden bakmalıyız? Anksiyete bize ne söyler? Dışarı nasıl bir yansıması vardır?



Anksiyetenin Sinyal Verdiği Durumlar 

  • Tükenmişlik hissi: Kendini tükenmiş hissediyorsan bu durum anksiyetenin verdiği bir belirti olabilir. Sürekli yapacağın işleri düşünüp aslında yapacaklarının hiç birisine başlayamaman ve en sonunda hiç bir işi yapamamış bir duruma gelmen aslında zihninin ne kadar karmaşık olduğunu temsil ediyor. Zihninde sürekli yapmayı planladıkların ama bir türlü başlayamadığın işlerin, ilişkilerindeki kaygıların dolaşıp duruyor. Bu karmaşıklığın en son sana hissettirdiği 'tükenmişlik' olabilir.
  • Bitkin, yorgun hissetmek: Beden ve ruh sağlığı bir bütündür. Biri iyi olmadığında diğeri de iyi hissetmez. Eğer iyi beslenmiyorsan, uykusuzluk problemi yaşıyorsan, sürekli enerjin yokmuş gibi, bitkin ve yorgun hissediyorsan tüm bunlar anksiyetenin verdiği sinyallerden biri olabilir.
  • Duygularını ifade etmemek: Yaşadığımız olaylar karşısında bazı duygular hissederiz. Kızmak, sinirlenmek, öfkelenmek, sevinmek, heyecanlanmak... Bu duyguların ifade edilmeye, dışarıya atılmaya ihtiyacı vardır. Ancak sinirlendiğinde bunu ifade edemiyorsan bu durum kendini bastırmana, öfkeni içinde yaşamana sebep olur. İçe atılan duygular ise bir süre sonra seni yiyip bitirir. Bu nedenle duyguları doğru ifade edebilmek çok kıymetlidir. Eğer duygularını ifade etmiyorsan, yüzleşemiyorsan bu durum senin kaygını artırır.
  • Zor deneyimler yaşamak: Zor deneyim kişiden kişiye göre değişir. Her bireyin psikolojik sağlamlığı birbirinden farklıdır. Birinin çok rahat üstesinden gelebileceği bir olayı sen o kadar da kolay unutamayabilir, sindiremeyebilirsin. Bu sende bir sorun olduğu anlamına gelmez. Çünkü her birey farklıdır. Yaşadığın zorlayıcı deneyimleri 'Bunda üzülecek bir şey yok ama ben kafama çok takıyorum, takmamalıyım.' gibi bir düşünce içerisine girerek karşılamaya çalışırsan tek yaptığın şey duygularını bastırmak olur. Oysaki kendine acımasız davranmak yerine tam o anda 'Bu kadar üzülüyorsam bu olayda beni üzen, yaralayan bir şey var. Ne hissediyorum?' şeklinde düşünüp duyguna kulak vermeye çalışmalısın.

Duygular İle Anksiyete İlişkisi 

Duygular bizim rehberimizdir. Öfkeli olamk, sinirlenmek, mutlu olmak ve kalan her bir duyguyu doğru anlamak çok önemlidir. Kaygılı olduğunuzda zihninizden ne geçiyor? Sizi kaygılandıran ne olabilir? Bunu doğru anlamak size en büyük yardımcı olacak araçtır. Eğer 'Şu an ne hissediyorum?' yerine 'Böyle hissetmem normal değil, daha şunu yapacaktım ama yetişmeyecek, o olmayacak' gibi düşünceler asıl duygunuzu görmenizi engeller. Bu durumda ise anksiyeteyi tetiklemiş olursunuz. 



Anksiyete İle Başa Çıkabilmek

Anksiyete ile başa çıkabilmek her zaman kolay olmayabilir. Tek başınıza yoğun duygu ve düşünceler arasında gidip gelmek sizin için yıpratıcı olabilir. Bunun için sakinleşebilmek, ne hissettiğinize bakabilmek, tetikleyici durumları fark etmek, destek almak süreci rahat geçirmenize fayda sağlayabilir.

Eğer anksiyete ile ilgili destek almak istiyorsanız randevu oluşturmak için tıklayınız.

388123

Kişi Okudu

Ebru Görgülü
KidologLogo

TR

Teknik Destek
(10:00-23:59)

+90(850) 840 11 39

App Store

Google Play

Spotify

karekod

' Bilinçli ebeveynler mutlu nesiller '

* Kidolog E-Bülten Üyeliği ile Bizden Haberdar Olun

© 2024 kidolog.com /Tüm hakları saklıdır.