kidologlogo

Anksiyete Nedir? Anksiyete Tedavisi Nasıl Olur?

Anksiyete Nedir şikayetleri, modern toplumda sıklıkla görülmeye başlayan rahatsızlıkların başında gelir. Bu noktada insanlar anksiyete tedavisi olmak için yollar ararlar. 

Anksiyeteye zemin hazırlayan pek çok faktör bulunur. Bunların çoğu, çocukluk ve ilk gençlik yıllarına dayanır. Anksiyete genel anlamı ile kaygı bozukluğu manasına gelir. Kaygı ve stres, belli oranda olduğu zaman kişileri, tehlikelere karşı önlem almak için hazırlar. 

Beynin bir tür uyarı mekanizması olarak ta görülmesi yanlış olmaz. Dozu ve yeri doğru olduğu zaman kaygılanmak son derece normal bir davranış şeklidir. Bunun rahatsızlık olarak tanımlanması için insanın günlük yaşamını idame ettiremeyecek duruma gelmesi gerekir. Anksiyete şikâyetleri, sürekli korku, ağlama ve yerli yersiz endişelerle kendini gösteren, kişinin yaşam kalitesini düşüren psikolojik bir rahatsızlıktır.

Anksiyete Neden Oluşur?

Anksiyete, yaşanmış bir travma sonucu kişinin sürekli aynı durumun başına gelmesini bekleme ve bu yüzden kaygı hali yaşamasıdır. Sosyal anksiyete, kayıp anksiyetesi, ayrılık anksiyetesi, seçici dilsizlik ve çeşitli fobilerle kendini gösterebilir. Anksiyetenin daha ileri boyutları panik ataklardır. Zamanında tedavi edilmesi, kişinin iş ve günlük yaşamdaki aktivitelerini rahatlıkla yapabilmesi için son derece önem taşır. Sevdiği bir kişinin yakın zamanda kaybını yaşayan bir kişi, sürekli bir yakınını daha kaybedebileceğini düşünebilir.

Kayıp anksiyetesi en çok karşılaşılan durumlardır. Ağır hastalıklar geçiren birinci derece yakınların ölüm korkusu da kişilerde travma yaratabilir. Ayrılık ya da kayıp anksiyeteleri toplumda yaygın görülür. Sosyal fobiler ise toplum içerisinde aşağılanma ve alay edilme olgusunu yaşamış olan kişilerin en çok karşılaştıkları durumlardır. Çocukların aileleri dışında toplum içerisinde konuşamamaları da seçici dilsizliğe verilen örneklerdendir.

Anksiyete Tedavisi Nasıldır?

Anksiyete tedavisi altında yatan neden belirlendikten sonra, kişinin mutlaka tedavi yoluna gitmesi gerekir. Kişinin sağlam irade göstererek ve telkin yolu ile bu hastalığın üstesinden gelmesi mümkün olsa da son derece zordur. Kişinin keyif alacağı hobiler, aktiviteler rahatsızlığın tedavisinde son derece etkilidir. Anksiyeteyi bu şekilde yenenlerin sayısının istatistiksel oranının düşük olması, doktor tedavisini gerekli göstermektedir. Psikiyatriste başvurmak anksiyete tedavisi için son derece önem taşır. Uzman hekim gerek gördüğü takdirde ilaç ta kullanılabilir.

Anksiyete Yatkınlığı Nedir?

Anksiyete görülme sıklığı aynı olayı yaşayan herkes için aynı oranda değildir. Bunun altında yatan bazı sebepler bulunur. Bunların başında, Çocukluk travmaları, organ işleyiş bozuklukları, tiroit ve beyindeki bazı salgı bezlerinde anormal çalışmalar, genetik yatkınlıklar başta gelir. Duygusal ve içe kapanık insanlarda sosyal anksiyeteler daha sık görülmektedir. Annelik içgüdüsü çok gelişmiş aşırı bağımlı kişilerin çocuklarını kaybetme korkuları daha fazladır.

Yaşam boyunca her türlü istenmeyen durum meydana gelebilir. Bu risklerin sürekli ve yersiz zamanlarda düşünülmesi, yaşam kalitesini önemli ölçüde azaltacaktır. Kişinin günlük aktivitelerini yapamama, sosyal çevresini daraltma ve keyif alamama durumuna sebep olur. En kısa sürede uzman kişilerden destek alınması önerilir.

Bir psikolog desteği almak için tıklayın.

319635

Kişi Okudu

Kidolog
KidologLogo

TR

Teknik Destek
(10:00-23:59)

+90(850) 840 11 39

App Store

Google Play

Spotify

karekod

' Bilinçli ebeveynler mutlu nesiller '

* Kidolog E-Bülten Üyeliği ile Bizden Haberdar Olun

© 2024 kidolog.com /Tüm hakları saklıdır.