kidologlogo

Anksiyete (Kaygı Bozukluğu) için Kullanılan İlaçlar Nelerdir?

Anksiyete ilaçları hakkında bilgi mi arıyorsunuz? Kaygı bozukluğuna yönelik en çok kullanılan ve etkili olan ilaçları öğrenmek için sitemizi ziyaret edin!





Anksiyete (Kaygı Bozukluğu) için Hangi İlaçlar Kullanılır?

Anksiyete bozukluğunda semptomlar kişiden kişiye değişebilir. Genel olarak psikoterapi, ilaç tedavisi ve egzersiz şeklinde üçlü yaklaşım anksiyete bozukluğunun tedavisinde kabul gören bir yaklaşımdır. Anksiyete tedavisinde ilaç tedavisi oldukça değişkendir. Çünkü anksiyete ilaçları her insanda farklı kombinasyon ve farklı sıralarla işe yarayabilir. 

Anksiyete tedavisinde antidepresanlar tedavinin ilk basamağı olarak tercih edilmektedir. Özellikle serotonin geri alım inhibitörleri sık reçete edilen antidepresan türleridir. Bu tür ilaçların etkili olması için 4 ila 6 hafta kadar bir süre geçmesi gerekir. 





Anksiyete İlaçla Tedavi Edilebilir mi?

Anksiyete bozuklukları en yaygın psikiyatrik bozukluklardır. %10,3 ile özgül fobiler en yaygın görülen anksiyete bozukluklarıdır. Sosyal anksiyete ve yaygın anksiyete adı üzerinde en çok görülen anksiyetik rahatsızlıklardır. Agorafobili ve agorafobisiz panik bozukluğu %6,0 oranla ikinci sırada yer alır. Sosyal anksiyete bozukluğu ise %2,7 oranla üçüncü sıradadır. 

Anksiyete bozuklukları sıklıkla diğer anksiyete bozuklukları, majör depresyon, somatik semptom bozuklukları, kişilik bozuklukları ve madde kötüye kullanımı bozuklukları ile birlikte görülür. Uzmanlar anksiyete bozukluğunun belirtilerine göre tedavi yöntemleri belirler. Kimi hastalarda sadece psikoterapi yeterli olurken kimi hastalarda ise ilaç tedavisi gereklidir. 

Genellikle psikoterapi ve ilaç tedavisinin birlikte yürütülmesi en iyi sonuçları vermektedir. Kaygı bozukluğu ilaçları düzenli ve doktor kontrolünde kullanıldığında tedaviye yanıt verme konusunda işe yaramaktadır. Bazı durumlarda anksiyete ilaçsız tevdi edilememektedir. İlaç tedavisinde en önemli noktalardan biri kişiye uygun ilaçların bulunmasıdır. Uzmanlar kişinin semptomlarına ve verdiği tepkilere göre en doğru ilaç tedavisi planını yapabilir. 

Anksiyete fiziksel etkileri de olan, yaşam kalitesini doğrudan etkileyen bir rahatsızlıktır. Çoğu zaman ilerlemiş anksiyete bozuklukları depresyon gibi hastalıklarla birlikte seyreder. Bu tür durumlarda ilaç tedavisi gerekli olmaktadır. Hastanın semptomlarına göre doğru tercih edilen ilaçlarla anksiyetenin tedavisi mümkündür.





Anksiyete İlaçla Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Anksiyete bozukluğu fiziksel, zihinsel ve ruhsal davranışları doğrudan etkileyen bir rahatsızlıktır. Kişiden kişiye yaşanan semptomlar değişebilir. Anksiyete ile başa çıkmak için farklı ilaç seçenekleri değerlendirilebilir. 

Anksiyete ilaç tedavisi planlanırken hastanın anksiyete belirtileri göz önünde bulundurulur. Hastanın durumuna ve kullanılan ilaçların türüne göre tedavi süresi farklılık gösterebilir. Antidepresan kullanımında tedavi süresi 6 ay ila 12 ay sürebilmektedir. Ancak ilaç tedavisi etkisini birkaç haftadan önce göstermez. Bu sebeple de doktor onayı olmadan bırakmak istenmeyen durumlara neden olabilir. Belirtiler ortadan kaybolana kadar tedaviye devam edilmelidir. Düzelme sağlandıktan sonra da bir yıl kadar tedaviye devam edilmesi önerilir. 

Anksiyete tedavisinde süreci hastanın durumu belirler. İlaç tedavisinde süreç hastanın belirtilerinin azalıp azalmadığına göre yeniden planlanabilir. İlaç kullanımında dikkat edilmesi gereken konulardan biri ilaç tedavisinin doktor kontrolünde devam etmesidir. Hasta kesinlikle ilaçları kendi kendine bırakmamalıdır. Antidepresanların etkili olması 12 hafta kadar sürebilir. Anksiyetenin ilaçla tedavisinde süreci hastanın durumu, seçilen ilaçlar ve gelişim detayları belirlemektedir.





En Çok Kullanılan Anksiyete İlaçları Nelerdir?

Anksiyete tedavisinde yaygın olarak kullanılan ilaçlar arasında antidepresanlar ve benzodiazepinler öne çıkar. Benzodiazepinler, beyninizdeki ve sinir sisteminizdeki bazı kimyasalların sakinleştirici etkisini artırır. Bu ilaçlar kaygıyı azaltır ve uykuyu destekler. Atipik antipsikotikler adı verilen ilaç sınıfı, antidepresan ilaçlara yanıt vermeyen kişilerde obsesif kompulsif bozukluğun semptomlarını hafifletmeye yardımcı olur. Topluluk önünde konuşma veya sosyal etkileşim korkusu gibi sosyal fobisi olan kişiler için metoprolol gibi beta bloker adı verilen tansiyon ilaçları reçete edilebilir. En çok kullanılan anksiyete ilaçları isimleri şunlardır:





  • Fluoksetin (Prozac)
  • Paroxetin (Paxil)
  • Sertralin (Lustral)
  • Fluvoxamine (Faverin)
  • Citalopram (Citol)
  • Essitalopram (Cipralex)

Anksiyete bozukluğu tedavisinde uzman doktorlar tarafından reçete edilen antidepresanlar seçici serotonin gerialım inhibitörleri (SSRI) ve serotonin-norepinefrin gerialım inhibitörleri (SNRI) olmak üzere iki şekildedir. Bu ilaçlar beyin kimyasında değişiklikler neden olarak ruh halini iyileştirmeye yardımcı olur. 

SSRI örnekleri şunları içerir:





  • Fluoksetin (Prozac veya Sarafem)
  • Sitalopram (Celexa)
  • Sertralin (Zoloft)
  • Paroksetin (Paxil, Paxeva veya Brisdelle)
  • Eskitalopram (Lexapro)

SNRI örnekleri şunları içerir:





  • Venlafaksin (Effexor)
  • Duloksetin (Cymbalta)

Anksiyete için reçete edilebilecek diğer antidepresanlar şunları içerir:





  • Bupropion (Wellbutrin, Zyban, Aplenzin, Budeprion veya Buproban)

Kişiye göre seçilecek antidepresan farklılık gösterebilir. Çünkü herkesin yanıt verdiği antidepresan çeşidi farklı olur. Anksiyete için kullanılan bir diğer ilaç grubu da nörotransmiterin aktivitesini artırması yanı sıra sakinleştirici bir etki yaratarak kaygıyı hafifletmeye yardımcı olan benzodiazepinlerdir. Hızlı çalışan ilaçlar olduğundan doktorlar bu ilaçları daha kısa süreli reçete eder.

Yaygın olarak reçete edilen benzodiazepinler şunları içerir:





  • Alprazolam (Xanax veya Niravam)
  • Klonazepam (Klonopin)
  • Lorazepam (Ativan)
  • Diazepam (Valium)

Anksiyete için sık reçete edilen bir diğer ilaç da Buspironedir. Bu ilaç genellikle bir antidepresanla birlikte reçete edilir. Düzensiz kalp atışı ve yüksek tansiyon için de beta bloker ilaçlar reçete edilebilir. Kalp çarpıntısı, terleme ve titreme gibi fiziksel semptomları gidermek için kullanılan ilaçlardır. Kaygı bozukluğu için reçete edilen bir diğer ilaç da Hidroksizin (Atarax ve Vistaril)’dir. Beyindeki aktiviteyi azaltmaya yardımcı olan bir ilaçtır. Anksiyete bozukluğu yaşayan kişinin semptomlarına göre ilaç tedavisi farklı planlanabilir. 

Ağır veya hafif anksiyete ilaçları olsun anksiyete tedavisinde ilaçla tedavi yöntemlerinde uzman doktor kontrolünde sürecin ilerlemesi çok önemlidir. Ayrıca ilaç tedavisi kişiden kişiye değişeceğinden en iyi anksiyete ilacı diye bir öneride bulunmak doğru olmaz.





Reçetesiz Anksiyete İlaçları Nelerdir?

Anksiyete bozukluğunda reçetesiz ilaç kullanımı tavsiye edilmez. İlaç tedavisinin doktor kontrolünde yapılması gerekir. Reçetesiz anksiyete ilaçları arasında passiflora bitki içerikli bir ilaç olarak tercih edilebilir. Ancak anksiyete yaşayan kişilerin uzman doktor kontrolünde ilaç kullanması gerekir. Kontrolsüz ilaç kullanımı anksiyete ataklarını tetikleyebilir ve anksiyete bozukluğunu daha da kötüleştirebilir. Uzmanlar hastanın ne kadar süreyle hangi ilaçları kullanması gerektiğine karar verebilir. Kişilerin bu tür kararları kendilerinin vermemesi sağlık açısından önemlidir. 

Anksiyete ciddi sonuçları olabilecek bir psikiyatrik rahatsızlıktır. Geçici sakinleştirici ilaç kullanmak anksiyete tedavisinde işe yaramaz. Etkili ve işe yarayacak tedavi için uzman kontrolünde düzenli ve doğru ilaçları kullanmak gerekir. Sakinleştirici ilaçlar kısa süreli rahatlama sağlayabilir. Ancak yan etkileri ve bağımlılık yaratma gibi sorunları olabilir. Anksiyete sorunları yaşıyorsanız reçetesiz ilaç kullanmayı tercih etmemelisiniz. Uzman doktora başvurarak semptomlarınıza göre tedavi yardımı almalısınız.





Anksiyete İlaçlarının Yan Etkileri Nelerdir?

Anksiyete tedavisinde kullanılan ilaçların farklı yan etkileri olabilmektedir. Genellikle bu yan etkiler hafif ve kısa süreli olur. Tedavi sürecinde geçici yan etkilerle karşılaşmak mümkündür. İlaç türüne göre yan etkiler de değişebilir. Anksiyete ilaçları yan etkileri giderek azalan etkilerdir. Başlarda yan etkiler daha fark edilir olabilir. Zamanla yan etkilerin ortadan kalktığı görülebilir. 


Uzmanlar anksiyete için ilaç tercih ederken yan etkileri daha az olan ilaçları tercih ederler. Yan etkiler kişiden kişiye de farklılık gösterebilir. Bazı insanlarda ortaya çıkan yan etkiler bazılarında ortaya çıkmayabilir. Bazı ilaçlar iştah arttırıcı olabilirken bazı ilaçlar iştah kesici olabilir. Kişiden kişiye iştah durumları da değişebilir. Antidepresanların kilo aldırma sorunu iştah açma nedeniyle ortaya çıkar. Serotonin dengesinin farklılaşması iştahın artmasına neden olabilir. Anksiyete ilaçlarında sıklıkla görülebilen yan etkiler şunlardır:





  • Bilinç bulanıklığı, sersemlik hissi
  • Baş dönmesi
  • Unutkanlık gibi hafıza sorunları
  • Denge kaybı ve uyku hali
  • Baş ağrısı ve mide bulantısı
  • Cinsel isteksizlik
  • Ağız kuruluğu
  • Terleme
  • İştahta azalma ya da artış
  • Uyku sorunları
  • Kabızlık, idrar sorunları

Anksiyete İlaçsız Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Anksiyete ile başa çıkmada ilaçsız tedavi yöntemleri de tercih edilebilir. Anksiyete ilaçsız tedavi yöntemlerinin başında sağlıklı beslenmek ve egzersiz yapmak ilk sırada yer alır. Sağlıklı ve kaliteli bir yaşam anksiyete ile başa çıkmada oldukça önemli rol oynar. Açık havada yürüyüş yapmak, çeşitli spor ve hobi alanlarıyla ilgilenmek anksiyete ile başa çıkmada etkilidir. Anksiyete ilaçsız tedavi yöntemleri olarak şunlar sayılabilir:





  • Bilişsel Davranışçı Terapi
  • Diğer Psikoterapi Yöntemleri
  • Hipnoz
  • Biofeedback
  • Nefes Egzersizleri
  • Yoga ve Meditasyon

Anksiyete İlaçları Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Anksiyete İlaçları Nasıl Kullanılmalıdır?

Anksiyete ilaçları doktor kontrolünde kullanılmalıdır. Kişi ilaçları kendi kararıyla bırakmamalıdır. İlaçların dozu ve süresi doktor tarafından ayarlanmalıdır. Belirtilerin azaldığı düşünülüp ilaçlar bırakılmamalıdır.





Anksiyete İlaçları Kilo Aldırır mı?

Anksiyete ilaçlarında özellikle antidepresanların kilo aldırıcı özellikleri olabilmektedir.





Hamileyken Anksiyete İlacı Kullanılır mı?

Anksiyete çok ilerlemiş durumdaysa uzman doktor hamilelikte kullanılabilecek ilaçları reçete edebilir.





Anksiyete İlaçları Ne Zaman Etki Eder?

Anksiyete ilaçlarının etki etmesi 2-4 hafta kadar zaman almaktadır.





Anksiyete İlaçları Bağımlılık Yapar mı?

Anksiyete ilaçları bağımlılık yapma riski taşımaz. Ancak her zaman ilaçlar doktor kontrolünde kullanılmalıdır.


*****


*Bu yazıda yer alan görsel yapay zeka uygulamasıyla üretilmiştir.

 

147396

Kişi Okudu

Kidolog
KidologLogo

TR

Teknik Destek
(10:00-23:59)

+90(850) 840 11 39

App Store

Google Play

Spotify

karekod

' Bilinçli ebeveynler mutlu nesiller '

* Kidolog E-Bülten Üyeliği ile Bizden Haberdar Olun

© 2024 kidolog.com /Tüm hakları saklıdır.